Τι είναι;

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ο μεγαλύτερος ενδοκρινής αδένας του ανθρώπινου σώματος. Ο θυρεοειδής αδένας παράγει τρεις ορμόνες: 1) τη θυροξίνη ή τετραϊωδοθυρονίνη (Τ4) και 2) την τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και 3) την καλσιτονίνη (CT). Η ποσότητα των ορμονών που συνθέτει και εκκρίνει ο θυρεοειδής ρυθμίζεται από ένα άλλο σπουδαίο ενδοκρινή αδένα, την υπόφυση, που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου. Η υπόφυση με μια ορμόνη που λέγεται θυρεοτρόπος (TSH) ρυθμίζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς με ένα περίεργο μηχανισμό, την παλίνδρομη αλληλορύθμιση. Η έκκριση της TSΗ ρυθμίζεται από την ορμόνη απελευθέρωσης της θυρεοτροπίνης (TRH) που εκκρίνεται από τον υποθάλαμο και από την άμεση δράση των θυρεοειδικών ορμονών στην υπόφυση.

Παθήσεις

Η παθολογία του θυρεοειδούς αδένα περιλαμβάνει: 1) Ανωμαλίες ανάπτυξης του θυρεοειδούς, 2) Παθήσεις που προκαλούν υπερθυρεοειδισμό, 3) Παθήσεις που προκαλούν υποθυρεοειδισμό, 4) Θυρεοειδίτιδες, 5) Καρκίνο του θυρεοειδούς.

Πως τις ρυθμίζουμε;

Οι ορμόνες του θυρεοειδούς είναι απαραίτητες για το μεταβολισμό, την ωρίμανση και ανάπτυξη όλων των κυττάρων και των ιστών. Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όταν βρισκόμαστε σε υποθερμιδική δίαιτα είναι η μείωση των επιπέδων του θυροειδή αδένα, ώστε να βιώνουμε την αντίστοιχη μείωση στην πρωτεϊνοσύνθεση, του ρυθμού καύσης θερμίδων και του μεταβολισμού, με αποτέλεσμα τα επιδιωκόμενα κέρδη μας να γίνονται θάλασσα.

Για να βελτιώσετε τη λειτουργία των θυρεοειδικών ορμονών μας σε μια τέτοια κατάσταση, κάντε τα εξής:

  • Τρώτε τροφές πλούσιες σε ιώδιο (μια ουσία που είναι απαραίτητη για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών): όπως τα αυγά, το αγελαδινό γάλα, τα ψάρια και όστρακα.
  • Ενσωματώστε ελεύθερες μέρες (cheat days): Για να ξεγελάσετε τον θυροειδή σας και να αρχίσει και πάλι να ανεβαίνει, ώστε να ενισχύσει τον μεταβολικό ρυθμό σας, ανεβάστε τις θερμίδες σας ανά 8-10 ημέρες κατά 3-3.5γρ. υδατάνθρακα για κάθε κιλό του βάρους σας (ένας αθλητής 80 κιλών δηλ. προσλαμβάνει 240-280 θερμίδες επιπλέον από υδατάνθρακα) κι επιπλέον καταναλώστε 15-20γρ. παραπάνω λίπος.

Εάν δεν επιλέξετε την επιλογή στέρεου γεύματος, μία καλή επιλογή συμπληρώματος με 192 θερμίδες, 18,50γρ. υδατάνθρακα (με μόνο 0,8 σάκχαρα) και 50% της ημερήσιας πρόσληψης σε ιώδιο είναι το Diet Pro Meal της Sci-Mx. Εάν θέλετε να συμπληρώσετε επιπλέον θερμίδες στο ρόφημά σας, μία πολύ ποιοτική και οικονομική λύση είναι το Complete Oats της Warriorlab.
Πάντως όσοι έχετε κάποια πάθηση του θυροειδή αδένα και τη ρυθμίζετε με κάποιο φάρμακο, καλό θα είναι να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας πριν την λήψη κάποιου συμπληρώματος, ειδικότερα αυτών που περιέχουν διεγερτικά, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ενδείκνυνται.


Πηγές:

Poliqu1in Group,10 Ways to Lower Estrogen Load
Ryan, K, J. Biochemistry of aromatase: significance to female reproductive physiology.
Najjar, S (2001). “Insulin Action: Molecular Basis of Diabetes”. Encyclopedia of Life Sciences (John Wiley & Sons).
Stewart, P, M., Krone N, P. The adrenal cortex. In: Kronenberg HM, Melmed S, Polonsky KS, Larsen PR, eds. Williams Textbook of Endocrinology. 12th ed. Philadelphia, PA: Saunders Elsevier; 2011:
Walter F., PhD. Ssynthesis of Thyroid Hormones. Chapter 48, in Boron (2003).Medical Physiology: A Cellular And Molecular Approach. Elsevier/Saunders. p. 1300
Mayo Clinic. Chronic Stress Puts your Health at Risk.
Najjar, S (2001). “Insulin Action: Molecular Basis of Diabetes”. Encyclopedia of Life Sciences (John Wiley & Sons).


Γιώργος Λιονάκης
Προηγούμενο άρθροΙνσουλίνη (Μέρος 3)
Επόμενο άρθροΚορτιζόλη (Μέρος 5)
Η μεγαλύτερη οικογένεια fitness και αθλητικών συμπληρωμάτων διατροφής στην Ελλάδα με 54 καταστήματα σε Ελλάδα & Κύπρο.