Πόσες φορές δεν το έχεις ρίξει έξω με τους φίλους σου, περνώντας καλά πίνοντας λίγο παραπάνω; την επόμενη μέρα όμως νιώθεις αφυδατωμένος, κουρασμένος και χωρίς όρεξη για γυμναστήριο. Έχεις σκεφτεί αν το αλκοόλ επηρεάζει τους στόχους σου στο γυμναστήριο;

Αρκετές μελέτες δείχνουν τις αρνητικές επιπτώσεις του αλκοόλ στην ανάπτυξη των μυών. Το αλκοόλ, είτε καταναλώνεται περιστασιακά είτε πιο συχνά, μειώνει την πρωτεϊνική σύνθεση και επηρεάζει τις μυϊκές ίνες τύπου ΙΙ, παρά αυτές του τύπου Ι. Η υπερβολική χρήση αλκοόλ ή η ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση οινοπνεύματος μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης και αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης (βλ. τεστοστερόνη και κορτιζόλη), με άμεση επίδραση στα κύτταρα των μυών, οδηγώντας τελικά ακόμη και σε σημαντική απώλεια μυϊκής μάζας, ειδικά αν η πρόσληψη πρωτεϊνών δεν είναι υψηλή.

Μια μελέτη έδειξε τις επιδράσεις της βραχυπρόθεσμης πρόσληψης αλκοόλ στην πρωτεϊνική σύνθεση σε ολόκληρο το σώμα και σε άλλους ιστούς των πειραματόζωων. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το αλκοόλ μείωσε σε ολόκληρο το σώμα την πρωτεϊνική σύνθεση κατά 41%. Άλλες προηγούμενες μελέτες έδειξαν επίσης ότι το αλκοόλ έχει άμεση ανασταλτική επίδραση στην πρωτεϊνοσύνθεση. Περαιτέρω μελέτες διαπίστωσαν τόσο τις άμεσες όσο και έμμεσες επιπτώσεις του αλκοόλ στην πρωτεϊνοσύνθεση και, με συχνή χρήση, τελικά στην απώλεια μυϊκής μάζας. Μια άλλη μελέτη εξέτασε τις επιδράσεις της αιθανόλης (βλ. Εικ.2) στην πρωτεϊνοσύνθεση των σκελετικών μυών και της πρωτεάσης (ένζυμο) σε πειραματόζωα. Σε αυτή τη μελέτη, μόνο μετά από 24 ώρες, η αλκοόλη που τρέφονταν τα ζώα, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, είχε ήδη προκαλέσει σημαντικές μειώσεις στην ολική πρωτεΐνη, RNA, και το περιεχόμενο DNA σε όλους τους σκελετικούς μύες που μελετήθηκαν. Οι αλλαγές ήταν πιο σημαντικές στους μυς που περιέχουν μεγάλες αναλογίες τύπου ΙΙ μυϊκών ινών. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι η “σπατάλη” των μυών προκαλείται από την τοξικότητα της αλκοόλης και κατά κύριο λόγο συνδέεται με διαταραγμένη σύνθεση πρωτεΐνης (άρα και στη μυϊκή ανάπτυξη).

Εικ.2 – Οι επιδράσεις της Αιθανόλης.

 

Δεν θα σας πω μην πιείτε καθόλου, όσοι το καταφέρνουν είναι οι καλύτεροι βεβαίως, αλλά πάντα με μέτρο και αν βγαίνετε συχνά μην πίνετε πάντα. Προτιμήστε κάποιο ανθρακούχο νερό, κάποιο από τα γνωστά energy drink (αν δεν σας προκαλεί πρόβλημα στον ύπνο) ή ένα ποτήρι κρασί. Σκεφτείτε τον ιδρώτα σας στο γυμναστήριο, πριν ξεκινήσετε να πίνετε χωρίς μέτρο.

Γιώργος Λιονάκης
Προηγούμενο άρθροLegion Run Athens 2018!
Επόμενο άρθροΩμέγα 3 και θνησιμότητα (Έρευνα)
X-Treme Stores
Η μεγαλύτερη οικογένεια fitness και αθλητικών συμπληρωμάτων διατροφής στην Ελλάδα με 54 καταστήματα σε Ελλάδα & Κύπρο.