Τι είναι;

Η αυξητική ορμόνη (GH) είναι μια πεπτιδική ορμόνη που σχετίζεται με την κυτταρική αύξηση και διαίρεση και την αναγέννηση στα ζώα και τους ανθρώπους. Εκλύεται από την πρόσθια υπόφυση. Η αυξητική ορμόνη διεγείρει την αύξηση της οστικής πυκνότητας, την ανάπτυξη της μυϊκής μάζας, των ιστών και συμβάλλει στη λιποδιάλυση. Η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη ή σωματοτροπίνη είναι ένα πεπτίδιο 191 αμινοξέων.

Δράσεις της ορμόνης

Η αυξητική ορμόνη δρα µε άμεσο τρόπο στα οστά και το λιπώδη ιστό και µε έμμεσο τρόπο στην ανάπτυξη των μυών. Καθώς κυκλοφορεί στο αίμα μετακινείται γρήγορα στο συκώτι, όπου βοηθάει να παραχθεί ένα μόριο που λέγεται αυξητικός παράγοντας IGF-1(insulin like growth factor-1 ή ινσουλινόμορφος αυξητικός παράγοντας-1).

Η GH προάγει τη σύνθεση των πρωτεϊνών σε πλήθος ιστών, όπως στους μυς, στο συκώτι και το δέρμα, ακόμα και στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Κυρίως επειδή διευκολύνει την είσοδο των αμινοξέων μέσα στα κύτταρα. Στο λιπώδη ιστό η GH ευνοεί τη λιπόλυση. Έχει επίσης υπεργλυκαιμική δράση (αυξάνει τη γλυκόζη στο αίμα).

Παρενέργειες

Όπως και πολλές άλλες ορμονικές θεραπείες, η χορήγηση αυξητικής ορμόνης δεν είναι χωρίς κινδύνους.

Επειδή προάγει την ανάπτυξη του συνδετικού ιστού, έχει αναφερθεί ότι μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, αρθρίτιδα, οστεοπόρωση, βλάβες στα οστά, μη αναστρέψιμη διεύρυνση της διαμέτρου των αρθρώσεων. Επίσης, σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο, το καρδιαγγειακό σύστημα και να προκαλέσει αρτηριοσκλήρωση. Ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι μερικά άτομα παρουσίασαν άνοδο του ζαχάρου στο αίμα τους ενώ ακόμη και παιδιά που τη λαμβάνουν ως εγκεκριμένη θεραπεία βρέθηκε ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2. Έχει παρατηρηθεί ακόμη και διόγκωση εσωτερικών οργάνων (π.χ. καρδιάς, συκωτιού) καθώς και παραμόρφωση προσώπου. Υπάρχουν επίσης φόβοι για καρκίνο μέσω της αύξησης του παράγοντα IGF-1. Τέλος, αν γίνει κατάχρηση με μακρόχρονη χρήση της συνθετικής ορμόνης, μπορεί να σταματήσει για πάντα η φυσική παραγωγή από την υπόφυση.

Η χορήγηση της ορμόνης προϋποθέτει έγκριση από τις υπηρεσίες υγείας ενώ στις τάξεις των αθλητών είναι παράνομη (ντόπινγκ).

Πάμε τώρα να δούμε φυσικούς τρόπους αύξησης της αυξητικής ορμόνης:

  • Η μεγαλύτερη ποσότητα απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της φάσης R.E.M. (rapid eye movement), η οποία διαρκεί για 90-120 λεπτά. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η συμπλήρωση ενός 8ωρου ύπνου.
  • Περιοδικά προπόνηση με μεγάλα βάρη σε χαμηλές επαναλήψεις (6-8, ή λιγότερες). Η άσκηση σε υψηλούς καρδιακούς παλμούς, όπως και η έντονη προπόνηση με βάρη και τα sprint ταχύτητας απελευθερώνουν μεγάλα επίπεδα αυξητικής ορμόνης. Συνδυάστε στην τακτική σας αερόβια προπόνηση, με σπριντ 2-3 φορές την εβδομάδα (6 των 40 μέτρων με διαλείμματα δύο λεπτών μεταξύ τους).
  • Παραμείνετε χαμηλά σε σωματικό λίπος και αποφύγετε την υπερβολική παραγωγή ινσουλίνης (περιορίστε τους σακχαρώδεις υδατάνθρακες και κρατήσει τη συνολική λήψη υδατανθράκων σε μέτρια επίπεδα όταν είστε σε δίαιτα). Η άνοδος της ινσουλίνης μειώνει την παραγωγή της GH.
  • Τα αμινοξέα και ιδιαίτερα η L-αργινίνη και η ορνιθίνη συμβάλλουν στην απελευθέρωση της αυξητικής ορμόνης.
  • Προσεκτική διαχείριση της έντασης της προπόνησης κατά τη διάρκεια περιόδων αυστηρού περιορισμού θερμίδων. Χαμηλή λήψη θερμίδων και μεγάλη ένταση προπόνησης μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της αυξητικής ορμόνης. Άρα χρειάζεται μία ελεγχόμενη αύξηση της έντασης (για να πετύχουμε αύξηση) αλλά με παράλληλη σωστή επιλογή των μακροθρεπτικών συστατικών στα γεύματα μας.

 

Από πλευράς συμπληρωμάτων, για να κρατήσουμε την αυξητική μας ορμόνη σε φυσιολογικά επίπεδα (ιδιαίτερα σε περιόδους δίαιτας) μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το 17-T Somatocri-Mx της Sci-mx, το οποίο περιέχει πεπτίδια λευκίνης, ορνιθίνη σε μορφή alpha-ketoglutarate, 5-methyl-7-isoflavone και ZMA για καλύτερη ποιότητα ύπνου.Αν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας συνδυασμό, μπορείτε να πάρετε το GH Support της Warriorlab σε συνδυασμό με το ZMA Hardcore της Sci-mx.
Τέλος, καλό είναι να χρησιμοποιούνται αμινοξέα διακλαδιζόμενης αλυσίδας (BCAA’s) από οποιαδήποτε εταιρία, αρκεί να περιέχουν επαρκή ποσότητα και η οποία καθορίζεται από την ένταση, την διάρκεια της προπόνησης και το σωματικό βάρος.


Πηγές:

Poliqu1in Group,10 Ways to Lower Estrogen Load
Ryan, K, J. Biochemistry of aromatase: significance to female reproductive physiology.
Najjar, S (2001). “Insulin Action: Molecular Basis of Diabetes”. Encyclopedia of Life Sciences (John Wiley & Sons).
Stewart, P, M., Krone N, P. The adrenal cortex. In: Kronenberg HM, Melmed S, Polonsky KS, Larsen PR, eds. Williams Textbook of Endocrinology. 12th ed. Philadelphia, PA: Saunders Elsevier; 2011:
Walter F., PhD. Ssynthesis of Thyroid Hormones. Chapter 48, in Boron (2003).Medical Physiology: A Cellular And Molecular Approach. Elsevier/Saunders. p. 1300
Mayo Clinic. Chronic Stress Puts your Health at Risk.
Najjar, S (2001). “Insulin Action: Molecular Basis of Diabetes”. Encyclopedia of Life Sciences (John Wiley & Sons).


Γιώργος Λιονάκης
Προηγούμενο άρθροΤεστοστερόνη (Μέρος 1)
Επόμενο άρθροΣε κυκλοφορία το ολοκαίνουργιο τεύχος του περιοδικού Bodybuilding & Fitness!
Η μεγαλύτερη οικογένεια fitness και αθλητικών συμπληρωμάτων διατροφής στην Ελλάδα με 54 καταστήματα σε Ελλάδα & Κύπρο.