Στο θαυμαστό κόσμο του fitness, όπου νέες μόδες και trends ξεπηδούν κάθε μέρα υπάρχει ένας φάρος που στέκει πραγματικά ακλόνητος στο χρόνο και ταυτόχρονα αποτελεί τον κορμό κάθε νέας τάσης. Ο λόγος για τα γνωστά σε όλους μας, ταπεινά καθίσματα με το σωματικό βάρος (για ευκολία θα τα λέμε bodyweight squats).

Στη βάση όλων, ή σχεδόν όλων, των trend τα bodyweight squats έχουν καθοριστικό ρόλο είτε για την εισαγωγή σε μια άσκηση ή ρουτίνα ασκήσεων ενώ οι παραλλαγές τους δεν λείπουν ποτέ από το μενού. Αυτό είναι λογικό και επόμενο αφού τα bodyweight squats είναι θεμελιώδης κίνηση-άσκηση αφού ενεργοποιούνται πολλές μυϊκές ομάδες για την εκτέλεση και ως εκ τούτου έχουν απίστευτα πολλά οφέλη στο σώμα μας.
Πάμε να τα δούμε!

–     Σε δυναμώνουν
Όπως είναι απόλυτα λογικό και όπως προαναφέραμε, τα bodyweight squats ενεργοποιούν ταυτόχρονα πολλές (μικρές και μεγάλες) μυϊκές ομάδες. Τετρακέφαλοι, μηριαίοι δικέφαλοι, γλουτοί και γάμπες είναι από τις κύριες ομάδες που επηρεάζονται πιο άμεσα. Αυτό αμέσως-αμέσως μεταφράζεται σε ενδυνάμωση, που με την σειρά της μεταφράζεται σε καλύτερη ισορροπία στις καθημερινές δραστηριότητες, που με τη σειρά της μεταφράζεται σε μείωση τραυματισμών και ούτω καθεξής.

–  Δυναμώνουν και τον κορμό σου
Παρά το γεγονός ότι τα bodyweight squats είναι συνδεδεμένα με την εκγύμναση των ποδιών, χρειάζονται απολύτως έναν δυνατό και σταθερό κορμό. Όσο κάνεις squats, οι μύες του κορμού ενεργοποιούνται για να κρατήσουν την ισορροπία στο σώμα. Αυτό γίνεται μέσω μικροσυσπάσεων των υποστηρικτικών μυών και την στάση του κορμού κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των squats. Εκ της τεθλασμένης λοιπόν, γυμνάζουμε πάνω από το 60% του σώματος.

–  Σε ενεργοποιούν
Στην προσπάθεια για αναπροσαρμογή του βάρους, οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και η αυξομείωση στις θερμίδες είναι σίγουρα κινήσεις στην σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, η ένταξη  των bodyweight squats μέσα στη μέρα, ανεξάρτητα με την προπόνηση που κάνουμε, πυροδοτούν τον μεταβολισμό με αποτέλεσμα α) να αυξάνεται η θερμιδική δαπάνη και β) να αισθανόμαστε (και να είμαστε) πιο active!

–  Σε προστατεύουν
Έρευνες έχουν δείξει πως κάνοντας bodyweight squats μέσα στη βοηθούν σημαντικά στην υγεία των αρθρώσεων. (πάντα υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει ήδη κάποια ευαισθησία στις αρθρώσεις) Η επαναλαμβανόμενη αυτή κίνηση κατά κάποιο τρόπο «λιπαίνει» τις αρθρώσεις και συνδυαστικά με όλα τα προαναφερθέντα οφέλη, ειδικά σε άτομα που κάθονται αρκετές ώρες την ημέρα (δουλειά γραφείου) είναι βάλσαμο ευεξίας!

–  Δεν χρειάζεται να έχεις εξοπλισμό
Και το καλύτερο; Δεν χρειάζεσαι κανένα εξοπλισμό για τα bodyweight squats. Αποτελούν μια απλή και αποτελεσματική άσκηση που μπορείς να ενσωματώσεις πανεύκολα στην καθημερινή σου ρουτίνα, οπουδήποτε και αν βρίσκεσαι. Στο σπίτι ή στη δουλειά, δεν χρειάζεται να βάλεις τα αθλητικά σου ρούχα, κάνεις μια μικρή διακοπή από ότι κάνεις και εκτελείς 15 επαναλήψεις.

Κάθε μία ώρα, 15 επαναλήψεις, είναι αρκετές για να δεις σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα αλλαγές!

Τα squats πέρα από μια «ασκησούλα» είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία μπορείτε να οικοδομήσετε έναν τρόπος ζωής καλής υγείας και φυσικής κατάστασης που ανοίγει το δρόμο για αλλαγές προς το καλύτερο.

Προηγούμενο άρθροΦέτος τα Χριστούγεννα, χαρίστε στον εαυτό σας το δώρο της υγείας!
Επόμενο άρθροΤα 9 συναρπαστικά οφέλη της κολύμβησης