Ανακαλύφθηκε στις αρχές του εικοστού αιώνα σε ένα κομμάτι βοδινού από Ρώσους επιστήμονες και τον Gulewitsch Krimberg. Ωστόσο, μόνο μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, η καρνιτίνη άρχισε να διατίθεται στο εμπόριο ως συμπλήρωμα διατροφής. Ο κύριος λόγος που προκάλεσε την καθυστέρηση αυτή ήταν το υψηλό κόστος παραγωγής της ουσίας αυτής. Από την άλλη πλευρά, ένας αυξανόμενος αριθμός επιστημονικών μελετών αποκάλυπτε τα πολλαπλά πεδία εφαρμογής της καρνιτίνης. Μόνο κατά τη διάρκεια του 1980, η καρνιτίνη έγινε διαθέσιμη στο κοινό με μέτρια όμως διαθεσιμότητα.

Η καρνιτίνη σχηματίζεται στο συκώτι και τα νεφρά από τα αμινοξέα λυσίνη και μεθιονίνη. Παρ’όλα αυτά αποθηκεύεται παντού, στους μύες (όπως και στην καρδιά), στο μυαλό, ακόμη και στο σπέρμα. Στη διατροφή συναντάται κυρίως  στο κρέας και σε άλλες ζωικές πηγές. Σε φυτικές πηγές συναντάται κυρίως στο αβοκάντο και στη σόγια, αλλά η καλύτερη πηγή είναι το κρέας. Το βοδινό κρέας περιέχει υψηλή ποσότητα, που φτάνει τα 95 mg ανά 100 γραμμάρια.

 

 

Σε ετικέτες συμπληρωμάτων την συναντάμε συνήθως σε τέσσερις μορφές:

  1. L-Carnitine
  2. Acetyl-L-carnitine
  3. (Glycine) propionyl-L-carnitine
  4. L-Carnitine L-tartrate

 

Οφέλη της καρνιτίνης

Σε σχέση με την αθλητική προπόνηση του αθλητή, τα αποτελέσματα της L-καρνιτίνης μιλούν από μόνα τους:

– έχει ήπια λιποδιαλυτική δράση σε υπέρβαρα άτομα (4,5,6,7)

– μειώνει δραστικά τον μυϊκό πόνο (15,18,19,20)

– μειώνει την παραγωγή αμμωνίας (μιας ουσίας που παράγεται από τον οργανισμό κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης) και βελτιώνει την αποτοξίνωση (15,18,19,20)

– αυξάνει την απόδοση των μυών σε σύντομο χρονικό διάστημα περίπου στο ένα τρίτο, ειδικά σε αθλητές με μικρότερη προπονητική εμπειρία

– μειώνει την πιθανότητα τραυματισμού

– μειώνει το χρόνο αποκατάστασης μετά από έντονη σωματική άσκηση (13,17)

– βοηθά στη μείωση της ευαισθησίας σε λοιμώξεις, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια περιόδων έντονης προπόνησης

– μειώνει την απελευθέρωση των ενζύμων από το άγχος (15,18,19,20)

– βελτιώνει την κυκλοφορία και την αναπνοή, καθώς επίσης και την παροχή οξυγόνου στους ιστούς

– αυξάνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και την διάρκεια ζωής τους (14,16). Η παροχή αίματος στα πόδια μπορεί να αυξηθεί περισσότερο κατά 8%

– καθιστά πιο αποτελεσματική την ενεργειακή απόδοση που είναι συνυφασμένη με την χρησιμοποίηση της γλυκόζης

– αν και η L-καρνιτίνης βοηθάει την απόδοση ενός αθλητή, δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ουσιών ντόπινγκ.

– βοηθάει σε άνδρες με στυτική δυσλειτουργία, καθώς αυξάνει την κινητικότητα του σπέρματος και κάνει πρόσφορο το έδαφος στους ανδρογονικούς υποδοχείς (κυρίως η l-carnitine-l-tartrate).

– παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας και στην παραγωγή του σημαντικού νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη (αυτό συμβαίνει μόνο με την acetyl-l-carnitine)

 

Γιατί Carnipure;

 

 

Γιατί η Carnipure είναι η ανώτερης ποιότητας καρνιτίνη της αγοράς εγκεκριμένη για ασφαλή καθημερινή κατανάλωση από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων και υπάρχει στην αγορά εδώ και 30 χρόνια έχοντας πίσω της πολλές κλινικές μελέτες επάνω σε ανθρώπους.

 

Που βρίσκω Carnipure;

Ευτυχώς είναι αρκετές οι εταιρίες που επιλέγουν την ποιοτικότερη επιλογή καρνιτίνης Carnipure. Μερικές από αυτές είναι οι Nutrend, Body Attack, Inkospor, Gaspari και άλλες. Να σημειωθεί ότι οι μορφές Carnipure καρνιτίνης είναι δύο:

  • Carnipure® crystalline
  • Carnipure® tartrate

 

Μπορεί να συνδυαστεί με άλλα προϊόντα;

Βεβαίως. Η καρνιτίνη μπορεί να συνδυαστεί και με άλλα προϊόντα που βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση του λίπους αλλά την καλύτερη απόδοση, όπως καφεΐνη, πράσινο τσάι, CLA ή λιποδιαλύτη (αν δεν εμπεριέχει από μόνος του).

 

 

Πόσο να χρησιμοποιήσω;

Οι δόσεις καθορίζονται αναλόγως την μορφή της καρνιτίνης, την προπόνηση που κάνει ο αθλητής και τον σκοπό που την χρησιμοποιεί. Γενικά μπορούμε να πούμε πως η ημερήσια πρόσληψη καρνιτίνης κυμαίνεται μεταξύ 1-3 γραμμάρια. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων αναφέρει πως 2 γραμμάρια την ημέρα θεωρείται μία ασφαλής δοσολογία.

Τρεις κανόνες για την καλύτερη χρήση της καρνιτίνης

1. Λόγω της δύσκολης απορρόφησης από τα κύτταρα συνιστάται να την καταναλώσετε 45′ λεπτά με δύο ώρες πριν την προπόνηση ή τον αγώνα.

2. Δεδομένου ότι η καρνιτίνη απορροφάται πιο εύκολα με παρουσία υδατάνθρακα, είναι σκόπιμο να την πάρετε με μια μικρή ποσότητα υδατανθράκων ή να έχετε φάει μερικές ώρες πριν κάποιο γεύμα.

3. Η τακτική χρήση της καρνιτίνης είναι πολύ πιο αποτελεσματική σε σχέση με τη λήψη μόνο πριν την προπόνηση, αφού τα αποθεματικά της καρνιτίνης γεμίζουν (και δίνουν τα οφέλη που αναφέραμε παραπάνω) μόνο όταν λαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Πηγές:

  1. Rotzsch W: Carnitine: Historical overview. In: Seim H & L?ster H (Hrsg): Carnitine – Pathobiochemical Basics and Clinical Applications. Ponte Press, Bochum 1996
  2. M?ller DM, Seim H et al.: Effects of oral L-Carnitine supplementation on in vivo long-chain fatty acid oxidation in healthy adults. Metabolism 2002;51(11):1389-1391
  3. Wutzke KD, Lorenz H: The effect of L-Carnitine on fat oxidation, protein turnover, and body composition in slightly overweight subjects. Metabolism 2004;53(8):1002-1006
  4. Sufeng Z et al. (1997). Acta Nutr Sin 19(2):146
  5. Sawyer et al. (2010). Med Sci Sports Exerc. 42(5):445
  6. Lurz R & Fischer R (1998). Aerztez f Naturheilverf 39(1):12-15
  7. Kaats GR et al. (1992). Curr Ther Res 51(2):261-274
  8. Singh RB et al. (1996). Postgrad Med J (72): 45-50
  9. Iliceto S et al. (1995). J Am Coll Cardiol 26 (2): 380-387
  10. Davini et al. (1992). Drugs Exptl Clin Res XVIII (8): 355-365
  11. Lenzi A et al. (2004). Fertil Steril 81(6):1578-1584
  12. Cavallini G (2006). Asian J Androl 8(2):143-157
  13. Kraemer WJ et al. (2005). Chemical Monthly 136:1383-1390
  14. Volek JS et al. (2008). Am J Cardiol 102:1413-1417
  15. Volek JS et al. (2002). Am J Physiol Endocrinol Metab 282:E474
  16. Spiering BA et al. (2008). J. Strength Cond Res 22(4):1130-1135
  17. . Kraemer WJ et al. (2006). Med Sci Sports Exerc 38(7):1288-1296
  18. Kraemer WJ et al. (2003). J Strength Cond Res 17(3):455-462
  19. Ho JY et al. (2010). Metab 59:1190-1199
  20. Spiering BA et al. (2007). J Strength Cond Res 21(1):259-264

Προηγούμενο άρθροΠόσα set, πόσες επαναλήψεις;
Επόμενο άρθροAthens Marathon 2018
X-Treme Stores
Η μεγαλύτερη οικογένεια fitness και αθλητικών συμπληρωμάτων διατροφής στην Ελλάδα με 54 καταστήματα σε Ελλάδα & Κύπρο.