Ένα από τα πράγματα που απαιτεί το σώμα ενός αθλητή κατά τη διάρκεια της προπόνησης, μετά από αυτή αλλά και κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας, είναι το καλό ενεργειακό επίπεδο. Ακόμη κι αν κάθε προπόνηση έχει διαφορετικές απαιτήσεις από τον αθλητή, παραδείγματος χάριν μια προπόνηση ταχύτητας απαιτεί εγρήγορση και καλή εκρηκτικότητα, ενώ μια προπόνηση αντοχής ή ημιαντοχής απαιτεί καλή προσαρμογή στην εμφάνιση του γαλακτικού οξέος. Όλες οι προπονήσεις έχουν ένα κοινό συνδετικό κρίκο – το επαρκές και καλό ενεργειακό επίπεδο του αθλητή. Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί σε πολύ καλό βαθμό με τη βοήθεια της Δεξτρόζης (Dextrose).

Για έναν αθλητή σημαντική δεν είναι μόνο η αίσθηση καλού ενεργειακού επιπέδου κατά τη διάρκεια της προπόνησης, αλλά παράλληλα και η αίσθηση ότι είναι «ελαφρύς» και ότι το στομάχι έχει χωνέψει και είναι έτοιμο να δεχθεί το φορτίο της δρομικής προπόνησης. Μια από τις πιο διαδεδομένες ενεργειακές τροφές για τους δρομείς, είναι οι υδατάνθρακες. Για αυτό το λόγο η Δεξτρόζη είναι ο κατάλληλος ενεργειακός σύμμαχος του αθλητή. Καθώς είναι φτιαγμένη από την απλούστερη μορφή υδατάνθρακα – μονοσακχαρίτη – η οποία προσφέρει το κατάλληλο ενεργειακό επίπεδο στον αθλητή, με το γρηγορότερο χρόνο απόκρισης και απορρόφησής του από το σώμα, ώστε να είναι αρκετά εύπεπτη και ελαφριά. Αυτό συμβαίνει επειδή η δεξτρόζη, έχοντας υψηλό γλυκαιμικό δείκτη καταφέρνει να εισέλθει απευθείας στο αίμα, οδηγώντας στην έκκριση ινσουλίνης με τη βοήθεια της οποίας απορροφούνται από το σώμα όλες οι θρεπτικές ουσίες της δεξτρόζης.

Η δεξτρόζη αποτελεί μια πολύ καλή ενεργειακή πηγή και μπορεί να συνδυαστεί με κάποιο άλλο συμπλήρωμα διατροφής που ίσως να λαμβάνει ο αθλητής πριν τη προπόνηση του, ώστε να έχει καλύτερη απορρόφηση από το σώμα. Παράλληλα, η δεξτρόζη αποτελεί ένα πολύ καλό συμπλήρωμα διατροφής, όταν συνδυάζεται μαζί με τη πρωτείνη ή τη γλουταμίνη και λαμβάνεται από τον αθλητή μετά τη προπόνηση, με στόχο την ανάκτηση της χαμένης ενέργειας.

Προσωπικά, ως αθλητής αγωνισμάτων ημιαντοχής με έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό η λήψη δεξτρόζης, ώστε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη προπόνηση να βρίσκομαι σε επαρκή ενεργειακά επίπεδα. Χρησιμοποιώ τη δεξτρόζη ως γεύμα πριν τη προπόνηση – μια δόση δεξτρόζης μαζί με λίγο γάλα αμυγδάλου – και μετά τη προπόνηση χρησιμοποιώ μια δόση δεξτρόζης μαζί με 500ml νερό και ένα scoop πρωτεΐνης Complete 8 της Warriorlab.

Χρησιμοποιώ το συμπλήρωμα διατροφής Dextrose της Warriorlab, το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε κάνοντας κλικ εδώ.

 

Προηγούμενο άρθροDEAD LIFTS & ROW!
Επόμενο άρθροΔιαγωνισμός Polar (Έληξε)