Είναι γνωστό ότι οι Powerlifters δεν θα μπορούσαν ποτέ να ελπίζουν ότι θα σηκώσουν ένα βαρύ αντικείμενο από το πάτωμα χωρίς μια ατσαλένια λαβή. Οι συμμετέχοντες σε αγώνες Strongman γνωρίζουν ότι η επιτυχία τους σε πολλές εκδηλώσεις, εξαρτάται από την δύναμη της λαβής. Μαχητές ΜΜΑ, παλαιστές, και grapplers πρέπει επίσης να διαθέτουν μια ισχυρή πρόσφυση, προκειμένου να διατηρήσουν τον έλεγχο των αντιπάλων τους. Εκτός από τις προαναφερθείσες ομάδες, πολλές εργασίες χρειάζονται δυνατά αντιβράχια. Αν δεν είστε γενετικά προικισμένοι με μεγάλους βραχίονες δεκτικούς στην ανάπτυξη, πρέπει να βρείτε άλλο δρόμο προς την ανάπτυξη αυτών.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 1992 στο περιοδικό International Journal of Industrial Ergonomics, ένας μυς ενεργοποιείται περισσότερο όταν και οι γύρω του μύες είναι επίσης ενεργοποιημένοι. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η αύξηση του πάχους της μπάρας, έχει επίδραση στη νευρομυϊκή συναρμογή. Η παχιά μπάρα είναι ευεργετική σε ασκήσεις πιέσεων όπως οι πιέσεις πάγκου και οι στρατιωτικές πιέσεις, επειδή παίρνουν την επιβλαβή πίεση από τους καρπούς και τους αγκώνες. Ο Charles Poliquin, ένας από τους πιο διακεκριμένους προπονητές στον κόσμο, υπήρξε πάντα ένας θερμός υποστηρικτής της παχιάς λαβής. Όταν τον ρωτούν “πως θα αναπτύξω τα χέρια μου;” αυτός απαντάει “δούλεψε τους πήχεις σου”.

 

Τι είναι τα Fat Grips;

Τα Fat Grips είναι αξεσουάρ που μπαίνουν πάνω σε αλτήρες, μπάρες, μονόζυγα ή τροχαλίες προσθέτοντας πάχος στις λαβές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της δύναμης στους μύες του αντιβράχιου (πήχη) όπως ο βραχιονοκερκιδικός μυς.

Τι επιδράσεις έχει η παχιά λαβή;

  • Αυξημένη ενεργοποίηση των μυών

Η παχύτερη λαβή ενεργοποιεί περισσότερους μύες στο βραχίονα και γενικότερα στο άνω μέρος του σώματος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα περισσότερα μυικά κέρδη στα σημεία αυτά.

  • Λιγότερες ανισορροπίες = λιγότεροι τραυματισμοί

Οι παχύτερες λαβές μετατοπίζουν το στρες από τις αρθρώσεις στους μύες, επειδή η παχιά λαβή απλώνει το βάρος σε μεγαλύτερη έκταση του χεριού. Επιπλέον, οι καμπτήρες και οι εκτείνοντες μύες λειτουργούν ισόποσα αποφεύγοντας έτσι τυχόν ανισορροπίες, αδυναμίες και τραυματισμούς.

  • Περισσότερη δύναμη σε στήθος, πλάτη

Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης ασκήσεων για το στήθος και την πλάτη, νιώθουμε ότι πρώτα κουράζονται οι μύες του χεριού, αποτελώντας τροχοπέδη για τη συνέχιση της άσκησης, παρόλο που οι μύες του στήθους και της πλάτης αντέχουν κι άλλη επιβάρυνση. Αυτό θα εξαλειφθεί με τα Fat Grips.

  • Περισσότερη συγκέντρωση

Η παχιά λαβή είναι πιο δύσκολη στο χειρισμό και απαιτεί περισσότερη συγκέντρωση κατά την εκτέλεση μιας άσκησης με αυτή. Η συγκέντρωση πάνω στην άσκηση έχει αποδειχθεί πως έχει μυικά οφέλη εδώ και χρόνια.

Δεν χρειάζεται να αλλάξεις κάτι στη ρουτίνα σου απλά να προσθέσεις τα Fat Grips. Επιπλέον γλιτώνεις χρόνο, καθώς δεν χρειάζεται να κάνεις πια ανάποδες κάμψεις για ενεργοποίηση των μυών του πήχη. Αυτοί πια δουλεύουν είτε κάνεις κωπηλατικές είτε πιέσεις στον πάγκο είτε στρατιωτικές πιέσεις είτε άρσεις θανάτου.

Σε ποιους απευθύνονται;

Σε όλους. Αθλητές Physique και Bodybuilding, Crossfit, άρσης βαρών, Powerlifting και Strongmen, Μεικτών Πολεμικών Τεχνών (ΜΜΑ) και χειροπάλης χρησιμοποιούν τα Fat Grips.

Πως χρησιμοποιούνται;

Θα χρειαστείς μόνο 10 δευτερόλεπτα για να τα βάλεις σε αλτήρες, μπάρες ή τροχαλίες. Απλά τα ανοίγεις και τα τοποθετείς. Όταν “κλειδώσουν” δεν γλιστρούν ούτε υποχωρούν, οπότε επικεντρώνεστε απλά στην εκτέλεση της άσκησης. Οι παχιές μπάρες που χρησιμοποιούν οι strongman είναι πολύ καλές αλλά είναι πανάκριβες και δεν μπορούν να μεταφερθούν εύκολα. Τώρα με μόνο 17,90 ευρώ (http://www.xtr.gr/el/fat-grip-300gr-43915.html) μπορείτε να έχετε τα ίδια κέρδη σε οποιοδήποτε μέρος. Μην απογοητευτείτε αν πέσουν τα κιλά που σηκώνετε. Μια μελέτη του 2007 στο Journal of Strength and Conditioning, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι η 1RM σε άρσεις θανάτου έπεσε 28% και 55% κατά τη χρήση δύο ή τριών ιντσών μπάρας αντίστοιχα. Σε μακροπρόθεσμη βάση, τόσο η δύναμη της λαβής όσο και η συνολική δύναμη θα βελτιωθούν, έτσι ώστε αυτοί οι αριθμοί θα πάρουν πάλι τα πάνω τους.

 

Προηγούμενο άρθροΛεξιλόγιο Cross-Training: WOD, ΑΜRAP και άλλα πολλά!
Επόμενο άρθροΚοιλιακοί – Όσα πρέπει να γνωρίζετε.
Ο Λιονάκης Γιώργος χαρακτηρίζεται από πολυπραγμοσύνη. Ασχολείται με το personal training και τις σωματικές αλλαγές ασκουμένων. Χρησιμοποιεί old school μεθόδους (προπόνηση με βάρη και μηχανήματα), χωρίς να απορρίπτει κάποιες νέες τάσεις. Όταν δεν κάνει προσωπικές συνεδρείες, γράφει άρθρα ή ετοιμάζει τις ομιλίες του, και αναλύει τις ετικέτες των συμπληρωμάτων διατροφής. Γνωρίζει πάντα τα νέα της αγοράς ενώ του αρέσει να ψάχνει το παρασκήνιο των εταιριών. Είναι συνεργάτης και αρθρογράφος (με τα περισσότερα άρθρα) των X-treme Stores από το 2015.