Στο άκουσμα και μόνο του όρου “θλάση΄΄ οι περισσότεροι θα αντιδράσουν με ένα ΩΧ και αυτό γιατί όλοι μας λίγο-πολύ έχουμε αντιμετωπίσει αυτή την κάκωση. Δεν είναι τυχαίο πως μπορεί να παρατηρηθεί και σε αγύμναστα άτομα ή σε άτομα που δεν αθλούνται, άρα αρχικά πρέπει να τονισθεί πως αφορά όλο τον ενεργό πληθυσμό.
Δομή μυός
Ο σκελετικός μυς αποτελείται από μυικές δεσμίδες οι οποίες είναι πολλές μυικές ίνες ενωμένες, ενώ οι μυικές ίνες αποτελούνται από τα μυικά ινίδια.
Αίτια θλάσεων
- Μειωμένη ελαστικότητα
- Κακός εξοπλισμός άσκησης
- Αυξημένη κόπωση
- Αφυδάτωση
- Κακή τεχνική άσκησης
- Ελλιπής προθέρμανση
Είναι κάποιες από τις βασικές αιτίες μίας θλάσης.
Βαθμοί Θλάσης
1ου Βαθμού: Διάταση των μυικών ινών με αποτέλεσμα τον πόνο και μικρή εκχύμωση στην περιοχή (αιμάτωμα). Ο βαθμός αυτός είναι γνωστός και ως “μυικό τράβηγμα΄΄.
2ου Βαθμού: Διάταση και ρήξη ποσοστού των μυικών ινών της περιοχής με αποτέλεσμα τον έντονο πόνο, την μείωση της λειτουργικότητας της περιοχής και το έντονο αιμάτωμα. Σε περίπτωση ρήξης και της περιτονίας του μυός έχουμε και μυοκήλη και το αιμάτωμα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.
3ου Βαθμού: Ολική ρήξη των μυικών ινών της περιοχής με αποτέλεσμα τον εντονότατο πόνο, το μεγάλο αιμάτωμα και την απουσία κίνησης την οποία εκτελούσαν οι μυικές ίνες που τραυματίσθηκαν. Στην περιοχή κατά την ψηλάφηση παρατηρείται κοίλωμα (βαθούλωμα) και υπέρμετρα ή υπόμετρα της περιοχής διόγκωση μιας και οι μυικές ίνες έχουν τραβηχθεί.
Μικρομοριακή εικόνα θλάσης
Αμέσως μετά τον τραυματισμό έχουμε την δημιουργία της φλεγμονής (οξεία φάση) μία διαδικασία η οποία είναι αναπόφευκτη μιας και ο μηχανισμός της δεν μπορεί να προσπερασθεί. Έχουμε νέκρωση των μυικών ινών που έχουν κοπεί ενώ περιμετρικά της κάκωσης και στην λεγόμενη ζώνη φλεγμονής δημιουργείται αιμάτωμα.
Στην συνέχεια έχουμε την φάση επούλωσης στην οποία απομακρύνεται ο νεκρωτικός ιστός με την βοήθεια μακροφάγων κυττάρων ενώ παράλληλα έχουμε και παραγωγή αυξητικών παραγόντων. Κατά την διαδικασία της επούλωσης στην περιοχή αυξάνεται η συγκέντρωση λεμφοκυττάρων που οδηγούν στην παραγωγή του ουλώδους συνδετικού ιστού (περίπου 12-14 ημέρες μετά τον τραυματισμό σε κάκωση 2ου βαθμού)
Μετά από τα παραπάνω η περιοχή είναι έτοιμη και ξαναπαράγει μυικές ίνες και περιορίζει τον ουλώδη ιστό (φάση ανάπλασης)
Αντιμετώπιση-Θεραπεία
Η αντιμετώπιση-πρώτες βοήθειες σε θλάσεις είναι κοινές για όλους τους βαθμούς των θλάσεων. Πάγος-περίδεση-ανύψωση-ανάπαυση είναι οι πρωταρχικές κινήσεις όποιου πάθει αυτό τον τραυματισμό.
Στις θλάσεις 3ου βαθμού η χειρουργική επέμβαση είναι απαιτούμενη ενώ στις 1ου-2ου μετά το οξύ στάδιο (περίπου 48-72 ώρες) η θεραπεία ξεκινά με την εφαρμογή ζεστών επιθεμάτων (ή άλλης μορφής θερμοθεραπεία)-ελαφριά λεμφική/αποιδηματική μάλαξη (αυξάνεται η αιμάτωση της περιοχής και έχουμε αύξηση της επαναγγείωσης της περιοχής) για την σωστή ευθυγράμιση των μυικών ινών και την αποφυγή δημιουργίας εξεζητημένου-ακανόνιστου ουλώδους συνδετικού ιστού, ενώ και οι πρώτες ήπιες ενεργητικές ασκήσεις ξεκινούν. Στου 1ου βαθμού ξεκινούν και οι ισομετρικές συστολές και διατάσεις του μυός. Στου 2ου βαθμού οι ισομετρικές ξεκινούν μόλις ο πόνος έχει υποχωρήσει αρκετά (συνήθως περιμένουμε άλλες 2-3 ημέρες). Οι διατάσεις αρχίζουν μαζί με τις ασκήσεις αλλά πάντα στο όριο του πόνου.
Στο υποξύ στάδιο και ενώ το αιμάτωμα έχει σχεδόν υποχωρήσει-και ο πόνος έχει μειωθεί κατά πολύ-συνεχίζουμε με ισοτονικές ασκήσεις-αρχικά πλειομετρικές-ασκήσεις για την αύξηση της ιδιοδεκτικότητας και της νευρομυικής συναρμογής της περιοχής.
Η φυσικοθεραπεία βοηθά σε όλα τα παραπάνω στάδια τόσο με την μάλαξη και την κινησιοθεραπεία όσο και με τα φυσικά μέσα αλλά το σημαντικότερο είναι πως ο ασθενής παίρνει σωστές πληροφορίες και οδηγίες τόσο για την αποκατάσταση της κάκωσης αλλά και για το πώς μπορεί ν`αποτρέψει τυχόν επανατραυματισμό της ίδιας περιοχής ή κάποιας άλλης μιας και πλέον έχει γνώση και για την πρόληψη.
Στην θλάση 1ου βαθμού χρειαζόμαστε περίπου 10 ημέρες και στη 2ου βαθμού περίπου 18-20 μέχρι να επιστρέψουμε πλήρως στις προ τραυματικές μας ασχολίες και προπονήσεις (αρκεί να έχουν τηρηθεί τα παραπάνω).
Όπως αναφέραμε στην αρχή του κειμένου κάποιες από τις αιτίες δημιουργίας θλάσης είναι η κόπωση και η αφυδάτωση άρα αν αποφύγουμε τέτοιες καταστάσεις μειώνουμε κατά πολύ την πιθανότητα δημιουργίας της. Με την λήψη λοιπόν στην προπόνηση με βάρη προϊόντων όπως το Complete Intra της Warriorlab, το Complete Mineral της Warriorlab ή το Amino Liquid της Warriorlab διασφαλίζουμε την σωστή θρέψη των μυών με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Σε προπονήσεις με έντονη αερόβια άσκηση η χρήση του Vitargo Plus Electrolyte της Warriorlab εξασφαλίζουμε την σωστή και ισορροπημένη λήψη των απαραίτητων υδατανθράκων και υλεκτρολυτών χωρίς να υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης. Ενώ το Flexit Gelacoll της Νutrend ή το Collagen Liquid της NLS θα βοηθήσουν στην γρήγορη επανόρθωση του κολλαγόνου ιστού (σε περίπτωση θλάσης).