Ανεξάρτητα από το πόσο σε φόρμα ήσασταν πριν και ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η άσκηση μετά τον τοκετό παρουσιάζει ένα μοναδικό σύνολο προκλήσεων. Το σώμα σας εξακολουθεί να θεραπεύεται από τον τοκετό και με ένα νεογέννητο στο σπίτι, μπορεί να αισθάνεστε πιο κουρασμένες από ποτέ. Αλλά το να βρείτε χρόνο για να ταιριάξετε στη φυσική σας κατάσταση είναι εκπληκτικό τόσο για το σώμα όσο και για το μυαλό σας—μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε για να ξαναβρείτε τον  εαυτό σας πριν από την εγκυμοσύνη. Όχι, δεν μιλάμε απλώς ότι θα επαναφέρετε το σώμα σας στην ίδια κατάσταση.  Μιλάμε για τόνωση της ενέργειας, της αυτοπεποίθησης και της σωματικής σας δύναμης. Επιπλέον, σίγουρα θα κοιμάστε καλύτερα.

Έχουμε την προσοχή σας τώρα;

Η γυμναστική μετά την εγκυμοσύνη φέρνει μια σειρά από θετικά οφέλη για το σώμα σας, αλλά και για τη διάθεσή σας ρυθμίζοντας παράλληλα και τα επίπεδα άγχους σας. Η φυσική κατάσταση όχι μόνο βοηθά το σώμα σας να επανέλθει, αλλά παρέχει επίσης μια διέξοδο για να ανανεωθείτε και να εστιάσετε στον εαυτό σας—κάτι που μπορεί να φαίνεται πολύ δύσκολο  τώρα που φροντίζετε έναν άλλο μικροσκοπικό άνθρωπο. Η άσκηση μετά τον τοκετό δίνει στις μαμάδες το αίσθημα ότι έχουν τον έλεγχο. Είναι ένα τεράστιο ανακουφιστικό βήμα που διώχνει το  άγχος και επίσης δίνει στις νέες μαμάδες κάτι στο οποίο θα επικεντρωθούν πραγματικά για τον εαυτό τους.

Πότε να ξεκινήσετε την άσκηση μετά τον τοκετό.
Πρώτο από όλα η ασφάλεια: Μην ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα γυμναστικής μετά τον τοκετό χωρίς την έγκριση του γιατρού σας. Πολλοί γιατροί συνιστούν να περιμένετε έξι έως οκτώ εβδομάδες μετά τη γέννηση πριν ξεκινήσετε να δοκιμάζετε οποιοδήποτε είδος άσκησης, αλλά αυτό συχνά ποικίλλει. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού που μπορεί να τις καθυστερήσουν μερικές ακόμη εβδομάδες. Αν κάποια εγκυμονούσα γυμνάζετε κατά τη διάρκεια της κύησης τότε σίγουρα θα είναι πιο έτοιμη να ξεκινήσει αμέσως μετά τον τοκετό αφού η μυϊκή μνήμη του σώματος θα ενεργοποιηθεί πολύ πιο σύντομα.
Πριν ξεκινήσετε ξανά τη γυμναστική, είναι σημαντικό να μετριάζετε τις προσδοκίες σας. Το σώμα είναι διαφορετικό τώρα και δεν θα είστε αμέσως τόσο δυνατές όσο κάποτε. Ξεκινήστε με απλές, λειτουργικές ασκήσεις στις οποίες μπορείτε τελικά να χτίσετε το μελλοντικό πρόγραμμά σας.

Η καλύτερη μορφή άσκησης είναι η αερόβια.
Περπάτημα σε διάδρομο, στατικό ποδήλατο ή ελλειπτικό είναι μια τέλεια μορφή άσκησης για να χάσετε τα παραπανίσια κιλά. Η οικιακή γυμναστική πολλές φορές είναι μονόδρομος, αφού η συνεχής παρουσία σας δίπλα στο μωρό είναι απαραίτητη.
Παράλληλα με την αερόβια, είναι καλό να ξεκινήσετε μερικές ασκήσεις με μικρά βαράκια και λάστιχα αντιστάσεων, ώστε να ενεργοποιηθεί το μυϊκό σύστημα σε όλο το σώμα και να απομακρύνετε το ενδεχόμενο χαλάρωσης.

Χρησιμοποιείστε το βάρος του σώματος σας για ελεύθερες ασκήσεις, όπως τα καθίσματα, οι «σανίδες», οι κοιλιακοί, οι κάμψεις με λυγισμένα γόνατα κτλ.
Το πρώτο ζητούμενο είναι να απαλλαχθείτε από τα περιττά, συσσωρευμένα υγρά του σώματος, να αποκτήσετε καλή αναπνευστική κατάσταση και να τονώσετε μυϊκά τα δύσκολα σημεία (τρικέφαλοι, γλουτοί, προσαγωγοί/απαγωγοί και κοιλιακοί) και ο συνδυασμός των ασκήσεων που αναφέραμε πιο πάνω θα σάς βοηθήσουν πολύ.

Η γυμναστική μαζί με ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής θα σάς επαναφέρουν στην πρότερη κατάσταση, θα βοηθήσουν εσάς, τον σύντροφο, το μωρό σας αλλά και συνολικά όλη την κατάσταση της νέας οικογένειας σας.

Προηγούμενο άρθροΠαγκόσμια Ημέρα Νερού
Επόμενο άρθροΚυκλική προπόνηση με την Πωλίνα Τριγωνίδου