Γιατί είναι απαραίτητοι όταν κάνεις βάρη;
Έχουμε μιλήσει πολύ για τους ηλεκτρολύτες. Τους θεωρώ ένα από τα πιο σημαντικά και απαραίτητα συμπληρώματα όχι μόνο για την βελτίωση της απόδοσης και εμφάνισης αλλά και για την υγεία και προστασία του σώματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι αν βρεθεί κάποιος σε ένα νοσοκομείο, μετά από μία επέμβαση, το πρώτο πράγμα που περιέχει ο ορός είναι ηλεκτρολύτες (μαζί με παυσίπονα και αντιβίωση). Κι αυτό γιατί το σώμα δεν μπορεί να κάνει ΤΙΠΟΤΑ χωρίς τους ηλεκτρολύτες, αφού είναι εκείνοι που μπαίνουν στο κύτταρο, είναι αυτοί που μεταφέρουν τα θρεπτικά συστατικά στον προορισμό τους και είναι και αυτοί που συμβάλλουν στην επικοινωνία των εγκεφαλικών νευρώνων.
Έτσι, όταν νιώθεις κούραση, ίσως ζαλάδα στην προπόνηση, όταν οι μύες σου είναι επίπεδοι (flat), όταν δεν έχεις ενέργεια, τότε σημαίνει ότι έχεις έλλειψη σε ηλεκτρολύτες.

Το πράγμα γίνεται πιο περίπλοκο όταν νομίζεις ότι ενυδατώνεσαι επαρκώς επειδή πίνεις πολύ νερό. Όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Για την ακρίβεια, όσο περισσότερο νερό πίνεις, χωρίς να παίρνεις ηλεκτρολύτες, αυξάνεις τις πιθανότητες αφυδάτωσης. Το νερό, χωρίς τους ηλεκτρολύτες (κυρίως το νάτριο) δεν μπαίνει στα κύτταρα. Δεν υπάρχει ενυδάτωση. Το νερό αποβάλλεται εύκολα και μαζί με αυτό αποβάλλονται και οι ηλεκτρολύτες του σώματος. Που σημαίνει τα πράγματα γίνονται χειρότερα.

Γιατί όμως στα βάρη είναι τόσο απαραίτητοι;
Αφού δεν ιδρώνω, θα ρωτήσει κάποιος.

Εύλογη η ερώτηση, όμως η απάντηση είναι άκρως διαφωτιστική.
Μία βασική δουλειά των ηλεκτρολυτών είναι να βοηθούν στη σωστή σύσπαση των μυών.
Με απλά λόγια, χωρίς αυτούς, δεν «καταλαβαίνεις» την άσκηση που κάνεις. Οι πιο προχωρημένοι το βιώνουν αυτό όταν δεν πρήζονται μυϊκά. Κι αυτό πέρα από το προφανές «ξενέρωμα» στην προπόνηση, κρύβει έναν κίνδυνο.

Φαντάσου να κάνεις σκουώτ. Να μην γίνονται σωστά οι μυϊκές συσπάσεις στους τετρακέφαλους, τους γλουτιαίους, τους δικεφάλους κτλ. Η ένταση και το βάρος θα πέσει στη μέση κι εκεί αρχίζουν τα προβλήματα. Αντίστοιχα στην πίεση πάγκου, η πίεση θα πέσει στους ώμους και πάει λέγοντας.

Κάθε σωματική δραστηριότητα απαιτεί ηλεκτρολύτες. Αν δεν δώσεις στο σώμα σου αρκετή ποσότητα, τότε το σώμα θα μπερδευτεί, θα αγχωθεί κι επειδή το σώμα είναι πιο έξυπνο από τον καθένα από εμάς, θα προφυλαχθεί και θα μειώσει την απόδοση.

Προηγούμενο άρθροΤα 9 συναρπαστικά οφέλη της κολύμβησης
Επόμενο άρθροΤι είναι το Wellmune®;
Γιάννης Μπούρας
Ασχολούμαι με το χώρο του γυμναστηρίου σε επίπεδο αθλούμενου από το 1987 και ως επαγγελματίας από το 1992. Μετά από αρκετά χρόνια απασχόλησης σε γυμναστήρια, το 2003 ξεκίνησα να εργάζομαι στα Χ-TREME STORES. Από το 2005 απασχολούμαι σταθερά στο X-TREME STORES Χαλανδρίου και αρθρογραφώ καθημερινά στην σελίδα τουX-TREME STORES Χαλανδρίου στο Facebook