Το Martial Arts Tricking είναι ένα πολύ εντυπωσιακό και ιδιαίτερα απαιτητικό είδος πολεμικής τέχνης, που ουσιαστικά συνδυάζει κινήσεις που παραπέμπουν τόσο σε κλασσικές πολεμικές τέχνες όσο και σε χορογραφία, μοιάζοντας αρκετά με την Capoeira. Πολλοί μπορεί να έχετε έρθει σε μία πρώτη επαφή, ως θεατές, σε κάποια μορφή επίδειξης. Σίγουρα οι δυνατότητες των αθλητών είναι πραγματικά εντυπωσιακές.

Οι αθλητές οπωσδήποτε πρέπει να έχουν ένα μακρύ παρελθόν και εμπειρία με κάποια κλασσική πολεμική τέχνη πριν ασχοληθούν με το tricking, με τη διαφορά ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχουν σαφείς κανόνες, δεν υπάρχει σωματική επαφή και όλη η κίνηση γίνεται με τη μορφή επίδειξης και μόνο. Το σώμα του αθλητή ακολουθεί κάθε μορφή φιγούρας στον αέρα, δίνοντας στην κυριολεξία την εντύπωση ότι δεν πατά ποτέ στο έδαφος. Αν και τα τελευταία χρόνια το tricking έχει οργανωθεί σε σχολές και σε σεμινάρια (όχι στην Ελλάδα), εν τούτοις πολλοί αθλητές είναι αυτοδίδακτοι, ακολουθώντας το ένστικτο και κυρίως τις προσωπικές τους δυνατότητες.

Η προπόνηση που ακολουθεί ο trickster είναι πολύ σκληρή, συνδυάζοντας πολλά είδη ελεύθερης γυμναστικής, χορού και πολεμικών τεχνών, ενώ απαιτείται ταχύτητα, ισορροπία και μεγάλη αντοχή, αφού κάθε προπόνηση διαρκεί έως και 2 ώρες συνεχούς κίνησης.
Ο trickster πρέπει να είναι ιδιαίτερα δυνατός στα πόδια και τον κορμό (κοιλιά και μέση), ανάλογα πάντα με την ειδικότητά του.

Στην Ελλάδα, το tricking ακόμα είναι σε πρώιμο στάδιο, εν τούτοις στο Ηράκλειο Κρήτης, δραστηριοποιείται το Heraklion Tricking Commnunity (HTC), μέλος του οποίου είναι ο Νίκος Κριτσωτάκης, υπεύθυνος ενημέρωσης του X-TREME STORES Ηρακλείου. To HTC πέρα από τις κατά καιρούς επιδείξεις, εθελοντικά προσφέρει τις γνώσεις του ακόμα και σε παιδιά Δημοτικών σχολείων που θέλουν να ασχοληθούν με κάτι παρόμοιο.

Το Tricking είναι απαιτητικό, εντυπωσιακό και έχει μεγάλο μέλλον στη χώρα μας.
Αξίζει να ασχοληθείς και να κάνεις το σώμα σου και την κίνησή σου αγνώριστη.

Προηγούμενο άρθροΤα ρωσικά πυρά: Kettlebells
Επόμενο άρθρο31ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σωματικής Διάπλασης & Fitness IFBB
Γιάννης Μπούρας
Ασχολούμαι με το χώρο του γυμναστηρίου σε επίπεδο αθλούμενου από το 1987 και ως επαγγελματίας από το 1992. Μετά από αρκετά χρόνια απασχόλησης σε γυμναστήρια, το 2003 ξεκίνησα να εργάζομαι στα Χ-TREME STORES. Από το 2005 απασχολούμαι σταθερά στο X-TREME STORES Χαλανδρίου και αρθρογραφώ καθημερινά στην σελίδα τουX-TREME STORES Χαλανδρίου στο Facebook