Η αθλητική μάλαξη είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στα χέρια ενός θεραπευτή ο οποίος ασχολείται με άτομα που ασκούνται τόσο σε ερασιτεχνικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Όρος ταυτόσημος του sports massage είναι αυτός του deep tissue που στην ουσία μας οδηγεί στο να κατανοήσουμε καλύτερα το τι κάνει ο θεραπευτής κατά την εφαρμογή των τεχνικών (εν τω βάθη στους ιστούς).

Στην Ελλάδα το sports massage δεν είναι αρκετά διαδεδομένο και ακόμη χειρότερα κάποιοι θεωρούν πως αν “πατήσουν” λίγο παραπάνω ή αν ασκήσουν μεγαλύτερη τάση στους ιστούς του αθλούμενου που εφαρμόζεται θα έχουν αν όχι τα ίδια τουλάχιστον παρόμοια αποτελέσματα.

Αρχικά πρέπει να διαχωρίσουμε πως το αθλητικό μασάζ διαχωρίζεται σε προ-εξασκητικό και μεταπροπονητικό ή μετά-ασκητικό (μετά την άθληση). Το προ-εξασκητικό μασάζ δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 5 λεπτά μιας και έχει σκοπό να “αφυπνήσει-ενεργοποιήσει΄΄ τις μυικές δομές που πρόκειται να εργασθούν. Ενώ το μεταπροπονητικό διαρκεί περίπου 30λεπτά και στόχοι του διαφέρουν κατά πολύ.

Η προ-εξασκητική αθλητική μάλαξη ενεργοποιεί τις μυικές δομές που πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε κατά την άθληση,επιδιώκει να προκαλέσει μία μικρή αύξηση στην μικροκυκλοφορία της περιοχής και να δώσει στοιχεία σφικτών μυικών δομών στον φυσικοθεραπευτή κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό μιας και μπορεί να εξελιχθεί σε κάποιον τραυματισμό ή ενόχληση κατά την άσκηση.

Η μεταπροπονητική αθλητική μάλαξη στοχεύει στον διαχωρισμό των εγκαρσίων γεφυρών ακτίνης-μυοσίνης οι οποίες δημιουργούνται αναπόφευκτα κατά την άσκηση, βοηθά στην αποθεραπεία-αποκατάσταση του αθλούμενου, στην αύξηση της ελαστικότητας των ιστών του, στην αποβολή των όξινων μεταβολικών υποπαραγώγων της καύσης (γαλακτικό οξύ), την καλύτερη μεταφορά των θρεπτικών στοιχείων στους ιστούς και φυσικά στην πρόληψη τυχόν τραυματισμών. Τεράστιο ρόλο στα όσα αναφέρω παίζει η σωστή τεχνική, κατάλληλη πίεση,ορθή πορεία και η χρονική παραμονή στο κάθε σημείο που εφαρμόζει ο φυσικοθεραπευτής τις τεχνικές μιας και λάθος τεχνική κατάρτιση του θεραπευτή μπορεί να φέρει και τα αντίθετα ακριβώς αποτελέσματα.

Αρχικά ο θεραπευτής χαρτογραφόντας τις περιτονίες αντιλαμβάνεται τις σφικτές μυικές δομές και ξεκινά την μάλαξη από εκεί ( π.χ.trigger-tender points), σε περίπτωση που δεν υπάρχουν (σπάνιο ειδικά σε αθλητές που προπονούνται εντατικά και έντονα) εφαρμόζει την αθλητική μάλαξη δίνοντας έμφαση σε μεγάλες μυικές δομές που έπαιξαν ή θα παίξουν (ανάλογα αν είναι προ ή μετά προπονητική μάλαξη) πρωταγωνιστικό ρόλο στην άσκηση.Σε άτομα με μεγάλη μυικότητα ή μυικές ομάδες με μεγάλη μάζα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το “ξυλάκι΄΄ το οποίο αν και πονάει παραπάνω αποδίδει με ίσχαιμη πίεση. Πάντα η εφαρμογή τελειώνει με “άπλωμα της περιτονίας΄΄ στην οποία έχουμε επιμείνει αρκετά.

Η σωστή εφαρμογή ενός deep tissue ή αλλιώς sports massage σε έναν αθλητή μόνο θετικά μπορεί να επιφέρει, από την σωστή αιμάτωση της περιοχής και την οξυγόνωση-θρέψη-ελαστικότητα του σημείου μέχρι την ορθή απομάκρυνση βλαπτικών στοιχείων και την πρόληψη κάκωσης του αθλούμενου που εφαρμόζουμε.

Επειδή στο εξωτερικό τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη του και όλα παίζουν το ρόλο τους θα σας κάνω μία αναφορά σε κάποια πασίγνωστα ονόματα τα οποία πηγαίνουν στον θεραπευτή τους για sports massage. Tα βίντεό τους είναι αναρτημένα στο you tube και ελεύθερα προς παρακολούθηση. Μάλιστα ο Jay Cutler στο προσωπικό του κανάλι έχει ξεχωριστό βίντεο στο οποίο απαντά σε ερώτηση θαυμαστή του για τα θετικά του sports massage.

  • Jay Cutler
  • Ronnie Coleman
  • Dexter Jackson
  • Dennis Wolf
  • Phil Heath
  • Evan Centopani
  • Justin Compton

 

Στην ερώτηση που μου είχε γίνει παλαιότερα από μαθητές μου και αφορούσε στο είδος του αθλητή που μπορούμε να εφαρμόσουμε αθλητικό μασάζ η απάντηση είναι απλή, σε κάθε είδος αθλητές. Από ασκούμενους δύναμης, έκρηξης και αντοχής μέχρι και άτομα μεικτής προπόνησης. Αθλητές πολεμικών τεχνών, crossfit ,bodybuilders, καλαθοσφαιριστές, ποδοσφαιριστές, αθλητές αποστάσεων, άλτες, ρίπτες και πολλοί άλλοι είτε σε επαγγελματικό είτε σε ερασιτεχνικό επίπεδο είναι ένα μικρό δείγμα των αθλητών που αναφέρω.

Είναι ευκολονόητο λοιπόν πως ένας απλός αθλούμενος που θα απευθυνθεί σε κάποιον φυσικοθεραπευτή με γνώσεις πάνω στην αθλητική φυσικοθεραπεία μπορεί να αθληθεί πιο ποιοτικά και με πιο ασφαλή τρόπο (μειώνοντας τις πιθανότητες τραυματισμού) αν κριθεί αναγκαία η εφαρμογή αθλητικής μάλαξης. Σε έναν αθλητή που κάνει πρωταθλητισμό θεωρώ δεδομένη της εφαρμογή τεχνικών αθλητικής μάλαξης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα μιας και μιλάμε για προπονήσεις στα άκρα οι οποίες απαιτούν άρτιες μυοτενόντιες δομές.

Τελειώνοντας κρίνω σκόπιμο να αναφέρω πως δεν θέλει κόπο η αθλητική μάλαξη αλλά τρόπο, γι`αυτό και όπως θα δείτε οι περισσότεροι στα βίντεο των επαγγελματιών bbers  υπάρχουν και γυναίκες θεραπευτές.

 

Προηγούμενο άρθροΜεγάλη προσφορά για τους φοιτητές
Επόμενο άρθροΛεξιλόγιο Cross-Training: WOD, ΑΜRAP και άλλα πολλά!
Νικόλαος Βερώνης
Ο κος Βερώνης είναι απόφοιτος του Φυσικοθεραπευτικού τμήματος του ΤΕΙ Αθηνών με γνώσεις πάνω στη χρήση του Kinesio Tape, της θεραπείας των Myofascial Trigger Points, την ορθή χρήση της ξηράς βελόνης (Dry Needling) καθώς επίσης της τεχνικής του Brain Mulligan.