Πότε θα δω αποτελέσματα; Πότε θα δω γρήγορα αποτελέσματα; Πότε θα χάσω τα επιπλέον κιλά που θέλω ή πότε θα αρχίσω να αυξάνω τη μυϊκή μου μάζα; Ερωτήματα εύλογα, πολλές φορές κρύβοντας υπερβολικές προσδοκίες.

Έχουμε ξαναπεί ότι η εξίσωση που οδηγεί γρηγορότερα στο στόχο μας είναι: Προπόνηση + διατροφή + συμπληρώματα διατροφής + ξεκούραση.

Αν υποθέσουμε ότι ακολουθείται όλη αυτή η σειρά των προϋποθέσεων και ασφαλώς αν δεν υπάρχουν κάποιοι ιατρικοί/ορμονικοί λόγοι που θα καθυστερήσουν ή επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία, τα δεδομένα για ένα ρεαλιστικό αποτέλεσμα είναι τα εξής:

 

Αύξηση μυϊκής μάζας:

Για έναν άντρα τα πράγματα είναι ευκολότερα και ταχύτερα, λόγω της τεστοστερόνης που επιταχύνει την δύναμη και την αύξησης της καθαρής  μάζας. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να υπολογίζουμε σε αύξηση 600-1000γρ καθαρής μυϊκής μάζας το μήνα. Αν εξειδικεύσουμε αυτό το αποτέλεσμα σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος (π.χ. θέλω να αυξήσω τη μάζα μου στα χέρια ή τα πόδια κτλ) τότε αυτό θα εξαρτηθεί από το πρόγραμμα γυμναστικής και την έμφαση που θα δώσουμε στις συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες.

Για τις γυναίκες τα δεδομένα αλλάζουν. Συγκεκριμένα μειώνονται στο μισό, αφού μια γυναίκα μπορεί να αυξήσει τη μυϊκή της  μάζα κατά περίπου μισό κιλό το μήνα.

Λιποδιάλυση/απώλεια βάρους:

Εδώ υπάρχει ένα παράδοξο που όμως έχει λογική εξήγηση. Συγκεκριμένα μπορούμε να χάνουμε 1 κιλό το μήνα. Το 1 αυτό κιλό θα προέρχεται από το λίπος (πάντα σε συνάρτηση με την διατροφή και την προπόνηση και πιο συγκεκριμένα με την καρδιακή μας συχνότητα). Πολλές φορές όμως παρατηρούμε ότι χάνονται περισσότερα κιλά στον πρώτο μήνα. Αυτό συμβαίνει λόγω της άμεσης απώλειας υγρών (ειδικά αν μειώσουμε πολύ τις τροφές που περιέχουν αλάτι, τα αναψυκτικά κτλ).

Προτείνουμε σε σταθερή βάση πάντως να διατηρούμε την απώλεια του βάρους στο 1 κιλό, το πολύ, τον μήνα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η αντίστροφη πορεία (απώλεια μυϊκής  μάζας και συσσώρευση εκ νέου σωματικού λίπους) μπορεί να έρθει πολύ γρηγορότερα. Οπότε αν βρούμε τη φόρμουλα εκείνη που ταιριάζει στο σώμα και στον τρόπο ζωής μας, καλό θα είναι να μην την δούμε ως έκτακτο μέτρο αλλά αντίθετα ως κανόνα για την υπόλοιπη ζωή μας (με προσθαφαιρέσεις ασφαλώς).

 

 

Προηγούμενο άρθροΠοδήλατο Speeding Mountain (X-FIT)
Επόμενο άρθροΜεγάλος διαγωνισμός για την Ημέρα της Γυναίκας!
Ασχολούμαι με το χώρο του γυμναστηρίου σε επίπεδο αθλούμενου από το 1987 και ως επαγγελματίας από το 1992. Μετά από αρκετά χρόνια απασχόλησης σε γυμναστήρια, το 2003 ξεκίνησα να εργάζομαι στα Χ-TREME STORES. Από το 2005 απασχολούμαι σταθερά στο X-TREME STORES Χαλανδρίου και αρθρογραφώ καθημερινά στην σελίδα τουX-TREME STORES Χαλανδρίου στο Facebook