Η ανάπτυξη των μυών και η απώλεια λίπους, δύο βασικές προϋποθέσεις για την ανάδειξη ενός καλογυμνασμένου σώματος, εξαρτώνται από την εκμετάλλευση των παρακάτω ορμονών: της αυξητικής ορμόνης (GH) και της τεστοστερόνης (Τ). Το χαμηλό λίπος (fat) και η αύξηση των μυών (muscle building) εξαρτάται από τη ρύθμιση της T και της GH, η οποία αλυσιδωτά καθορίζεται σε συνάρτηση με άλλες ορμόνες όπως της ινσουλίνης και τις θυρεοειδικές ορμόνες, ενώ οι λιγότερο ευεργετικές, τα οιστρογόνα και η κορτιζόλη, διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα.

Αφού οι βιοχημικές αντιδράσεις παράγονται από τους ενδοκρινείς αδένες και μεταφέρονται από το κυκλοφορικό σύστημα, στοχεύουν σε όργανα που συντονίζουν τη φυσιολογία μας και τη συμπεριφορά των κυττάρων μας, οι ορμόνες ελέγχουν πολλά από αυτά που μας κάνουν ανθρώπους: από το ερέθισμα των νεύρων που αισθανόμαστε όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με μίας υψηλού κινδύνου δραστηριότητα (πχ κάνοντας καθίσματα με 200kg), οι ορμόνες καθοδηγούν τις επιλογές που κάνουμε και το πώς ξεδιπλώνεται η προσωπικότητά μας. Για τους bodybuilders και τους αθλητές, είναι απαραίτητες για την εξασφάλιση παραγωγικών προπονήσεων και βέλτιστων αποτελεσμάτων.

Η αλληλεπίδραση και η συνεχής διακύμανση της ορμονικής ισορροπίας του σώματός μας μπορεί να λειτουργήσει για εμάς πλεονεκτικά ως προς το χτίσιμο των μυών, ή να δημιουργήσει μια λιτανεία προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης του χαμηλού μεταβολικού ρυθμού, της αδυναμίας ανάκτησης δυνάμεων μεταξύ των σετ, τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας και την προβληματική πρωτεϊνοσύνθεση. Ενώ τα αυξημένα επίπεδα λήψης πρωτεΐνης και η προπόνηση με κιλά κοντά στη μέγιστη δύναμη (ΜΔ) μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε το σώμα που ονειρεύεστε, αν θέλετε να μεγιστοποιήσετε πραγματικά την εξέλιξή σας στο γυμναστήριο θα πρέπει επίσης να εξασφαλίστε ότι τα επίπεδα των ορμονών σας έχουν ρυθμιστεί αναλόγως.

Θα ακολουθήσει σε επόμενα άρθρα αναλυτική παρουσίαση έξι ορμονών:

  1. της τεστοστερόνης
  2. της αυξητικής ορμόνης
  3. της ινσουλίνης
  4. των θυρεοειδικών ορμονών
  5. της κορτιζόλης
  6. των οιστρογόνων.

 

Στα x-treme stores θα βρείτε ποικιλία προχωρημένων προϊόντων που επηρεάζουν με φυσικό τρόπο τις ορμόνες μας στην κατηγορία Αυξητικά και Ειδικά Προϊόντα. Για να αποφύγετε την λανθασμένη επιλογή, στα επόμενα άρθρα μετά από εμπεριστατωμένη ανάλυση της κάθε ορμόνης ξεχωριστά, θα προτείνονται κάποια προϊόντα από εμένα προσωπικά με μία μίνι δικαιολόγηση. Η επιλογή ενός συμπληρώματος ανεβαίνει επίπεδο. Ακολουθήστε τις συμβουλές μου πάνω στη διατροφή, την άσκηση και τα συμπληρώματα, ώστε να επιτύχετε με φυσικούς τρόπους ένα υγιές ορμονικό σύστημα, αποκομίζοντας όλα τα δυνατά κέρδη απ’την προπόνησή σας.


Πηγές:
Poliqu1in Group,10 Ways to Lower Estrogen Load
Ryan, K, J. Biochemistry of aromatase: significance to female reproductive physiology.
Najjar, S (2001). “Insulin Action: Molecular Basis of Diabetes”. Encyclopedia of Life Sciences (John Wiley & Sons).
Stewart, P, M., Krone N, P. The adrenal cortex. In: Kronenberg HM, Melmed S, Polonsky KS, Larsen PR, eds. Williams Textbook of Endocrinology. 12th ed. Philadelphia, PA: Saunders Elsevier; 2011:
Walter F., PhD. Ssynthesis of Thyroid Hormones. Chapter 48, in Boron (2003).Medical Physiology: A Cellular And Molecular Approach. Elsevier/Saunders. p. 1300
Mayo Clinic. Chronic Stress Puts your Health at Risk.
Najjar, S (2001). “Insulin Action: Molecular Basis of Diabetes”. Encyclopedia of Life Sciences (John Wiley & Sons).


Προηγούμενο άρθρο1η θέση για τον Τάσο Κολιγκιώνη!
Επόμενο άρθροΤα X-TREME STORES στην «Κιβωτό του Κόσμου»!
Ο Λιονάκης Γιώργος χαρακτηρίζεται από πολυπραγμοσύνη. Ασχολείται με το personal training και τις σωματικές αλλαγές ασκουμένων. Χρησιμοποιεί old school μεθόδους (προπόνηση με βάρη και μηχανήματα), χωρίς να απορρίπτει κάποιες νέες τάσεις. Όταν δεν κάνει προσωπικές συνεδρείες, γράφει άρθρα ή ετοιμάζει τις ομιλίες του, και αναλύει τις ετικέτες των συμπληρωμάτων διατροφής. Γνωρίζει πάντα τα νέα της αγοράς ενώ του αρέσει να ψάχνει το παρασκήνιο των εταιριών. Είναι συνεργάτης και αρθρογράφος (με τα περισσότερα άρθρα) των X-treme Stores από το 2015.