Ο χαλβάς είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά γλυκά της Σαρακοστής, πλούσιος σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Αν όμως θέλετε να δώσετε μια έξτρα πρωτεϊνική ενίσχυση στη διατροφή σας, αυτή η εκδοχή του χαλβά με φυτική πρωτεΐνη είναι η ιδανική επιλογή. Συνδυάζει τη γεύση και την παράδοση με τη σύγχρονη διατροφή για όσους θέλουν να διατηρήσουν τη μυϊκή τους μάζα ακόμα και στη νηστεία.
Υλικά:
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι (χονδρό)
2 ½ φλιτζάνια νερό
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο ή ταχίνι
½ φλιτζάνι μέλι ή ζάχαρη καρύδας
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
1 κουταλιά της σούπας κακάο (προαιρετικά)
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού ή βανίλια
1 δόση φυτική πρωτεΐνη (π.χ. βανίλια ή σοκολάτα)
½ φλιτζάνι ξηρούς καρπούς (π.χ. καρύδια, αμύγδαλα)
40 γρ. κουβερτούρα λιωμένη (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι σε μια κατσαρόλα με το ελαιόλαδο ή το ταχίνι μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
Φτιάχνουμε το σιρόπι: Ζεσταίνουμε το νερό με το μέλι (ή τη ζάχαρη), την κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού μέχρι να διαλυθούν καλά.
Ενώνουμε τα υλικά: Ρίχνουμε προσεκτικά το σιρόπι στο σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει το μείγμα.
Προσθέτουμε την πρωτεΐνη: Διαλύουμε τη σκόνη πρωτεΐνης σε λίγο χλιαρό νερό ή φυτικό γάλα και την προσθέτουμε στο χαλβά, ανακατεύοντας καλά εκτός φωτιάς.
Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και τη σοκολάτα (αν χρησιμοποιούμε), ανακατεύουμε ελαφρώς και μεταφέρουμε το μείγμα σε φόρμα.
Αφήνουμε να κρυώσει για 1-2 ώρες και σερβίρουμε!
Tip: Αποθηκεύεται στο ψυγείο έως 1 εβδομάδα. Δοκίμασε να το σερβίρεις με λίγο μέλι και κανέλα!
Ο χαλβάς με πρωτεΐνη είναι η τέλεια γλυκιά απόλαυση για όσους θέλουν να συνδυάσουν παράδοση και υγιεινή διατροφή. Με πλούσια γεύση και θρεπτικά συστατικά, αποτελεί εξαιρετική επιλογή για ενέργεια και αντοχή, ακόμα και κατά τη διάρκεια της νηστείας. Δοκιμάστε τον και απολαύστε ένα γλυκό που υποστηρίζει τον δραστήριο τρόπο ζωής σας!