To Σ.Λ.Τ. είναι μία κάκωση υπέρχρησης η οποία ταλαιπωρεί αρκετούς αθλητές αποστάσεων. Πρόκειται για έναν τραυματισμό αγνώστου αιτιολογίας που μπορεί να λάβει χώρα σε ανύποπτο χρόνο και να κρατήσει τον αθλητή πίσω στις προπονήσεις του λόγω των συμπτωμάτων του. Η εμβιομηχανική της περιοχής όμως και η έντονη και τακτική προπόνηση παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο στην εμφάνιση του συγκεκριμένου συνδρόμου.

Η λαγονοκνημιαία ταινία είναι μία χοντρή περιτονία που ξεκινά από το φύμα της λαγόνιας ακρολοφίας και ενώνει τον μέγα γλουτό με τον τείνοντα την μεγάλη περιτονεία. Στην συνέχεια πορεύεται προς τα κάτω και καταφύεται στο φύμα του Gerby στην πλάγια-έξω επιφάνεια της κνήμης δίπλα στην κεφαλή της περόνης. Λίγο πριν την κατάφυσή του περνάει πάνω από τον έξω μηριαίο κόνδυλο πάνω στον οποίο και τρίβεται με την συνεχή κάμψη-έκταση του γόνατος. Η τριβή αυτή λαμβάνει χώρα πάνω στον ορογόνο θύλακο που βρίσκεται στον έξω μηριαίο κόνδυλο για τον λόγο αυτό (προστασία του περιόστεου αλλά και της περιτονίας κατά την τριβή).

Η κύρια δουλειά της λαγονοκνημιαίας ταινίας είναι  η σταθεροποίηση του γόνατος. Κατά την κίνηση της κάμψης (του γόνατος) όμως πέραν των 30μοιρών-αυτή (λαγονοκνημιαία ταινία)- ολισθαίνει προς τα πίσω ενώ στην έκτασή του (γόνατο) η ταινία ολισθαίνει προς τα εμπρός. Αυτή η συνεχή ολίσθηση της ταινίας πάνω στον έξω μηριαίο κόνδυλο έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη φλεγμονής στην περιοχή που μπορεί να προσβάλει μέχρι και το περιόστεο. Η έγκαιρη αντιμετώπιση της πάθησης έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της στην ταινία και τον ορογόνο θύλακα.

Αίτια που ενοχοποιούνται

  • Περιοδικότητα προπονήσεων (μειωμένη δυνατότητα επούλωσης)
  • Προπονητικό πλάνο (έδαφος, ταχύτητες, αποστάσεις)
  • Αδύναμο μυικό σύστημα περιοχής
  • Αγωνιστικό stress
  • Μυϊκές ανισορροπίες περιοχής
  • Ανισοσκελία
  • Πλατυποδία
  • Ραιβογωνία γόνατος
  • Παπούτσια αθλούμενου

 

Κλινική εξέταση

Κατά την κλινική εξέταση του συνδρόμου η διάγνωση είναι σχετικά εύκολη ακόμη και με απλή ψηλάφηση, όμως υπάρχουν και κάποια τεστ που υποδηλώνουν την ύπαρξή του (συνδρόμου).

Τα κυριότερα είναι το Thomas (1) και το Ober test (2).

(1)

  • Thomas test χρησιμοποιείται και για τον έλεγχο ελαστικότητας των καμπτήρων του ισχίου (λαγονοψοϊτη-ορθού μηριαίου) αλλά στην παρούσα φάση αδυναμία κάμψης γόνατος στις 90μοίρες-αδυναμία μέσης θέσης ισχίου και παρέκκλιση του ισχίου σε μερική απαγωγή μας υποδηλώνουν θετικό τεστ άρα Σ.Λ.Τ. Η εκτέλεση είναι απλή, όπως στην φωτογραφία αγκαλιάζουμε το υγιές κάτω άκρο και αφήνουμε ελεύθερο το πάσχων.

(2)

Στο Ober test ο εξεταστής τοποθετεί τον ασθενή όπως στην φωτογραφία και από έκταση-απαγωγή ισχίου με κάμψη γόνατος φέρνει σε προσαγωγή-έκταση ισχίου και έκταση γόνατος, αν ο μηρός παραμείνει παράλληλος στο έδαφος και δεν κάνει επαρκή προσαγωγή το τεστ είναι θετικό.

 

 

Σε περιπτώσεις επαγγελματιών αθλητών δεν είναι λίγες οι φορές όπου οι αθλούμενοι κάνουν MRI για την άμεση διάγνωση του συνδρόμου.

 

Αρχικά ο αθλούμενος πρέπει να αντιληφθεί πως χωρίς ανάπαυση και σωστή καθοδήγηση από κάποιον θεραπευτή το σύνδρομο θα επανέλθει σε λίγο χρόνο αν φυσικά οι προπονήσεις συνεχίζουν με τον ίδιο ρυθμό.

Αφού λοιπόν γίνει διάγνωση από κάποιον ορθοπεδικό ιατρό ο αθλούμενος μπορεί να αντιμετωπίσει την πάθηση είτε συντηρητικά είτε ακολουθώντας μία σειρά φυσικοθεραπειών ανάλογα την κατάσταση και τις οδηγίες του ιατρού.

Η βαθειά εγκάρσια μάλαξη (deep friction) σε συνδυασμό με μηχανήματα με αντιφλεγμονώδη δράση βοηθούν αρχικά στην μείωση της φλεγμονής στην περιοχή και των συμπτωμάτων.

Το tecar,  η διαμαγνητική αντλία, το indiba, η φωνοφόρεση , η ιοντοφόρεση, η διαθερμία βραχέων κυμμάτων, τα tens και η εφαρμογή kinesio taping  είναι κάποια από τα όπλα των φυσικοθεραπευτών ενάντια στο σύνδρομο.

Έπειτα η κινησιοθεραπεία με έμφαση στην διάταση των εμπλεκομένων μυικών δομών αλλά και η ενδυνάμωση τυχόν αδύναμων δομών έχει πρωταρχικό ρόλο στην αποκατάσταση.

Επειδή όμως η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη καλό θα ήταν να γνωρίζουν οι δρομείς πως μία σειρά καλών διατάσεων μετά από κάθε σκληρή προπόνηση καθώς και η εφαρμογή foam roller στις εμπλεκόμενες δομές (όχι, μόνο της λαγονοκνημιαίας ταινίας αλλά όλου του κάτω άκρου) ίσως μας γλιτώσει από μία σειρά ανεπιθύμητων γεγονότων (μυϊκούς τραυματισμούς, δημιουργία σφικτών μυοπεριτονιακών δεσμίδων και άλλα).

 

Προηγούμενο άρθροΚοιλιακοί – Όσα πρέπει να γνωρίζετε.
Επόμενο άρθροΡήξη Αχίλλειου Τένοντα
Νικόλαος Βερώνης
Ο κος Βερώνης είναι απόφοιτος του Φυσικοθεραπευτικού τμήματος του ΤΕΙ Αθηνών με γνώσεις πάνω στη χρήση του Kinesio Tape, της θεραπείας των Myofascial Trigger Points, την ορθή χρήση της ξηράς βελόνης (Dry Needling) καθώς επίσης της τεχνικής του Brain Mulligan.