Στις αρχές του Σεπτέμβρη δεχτήκαμε ένα email από τους στενούς συνεργάτες μας από την Τσεχία. Την εταιρεία Nutrend. Το email αυτό μας προσκαλούσε στο ετήσιο meeting της εταιρείας που για τους γνωστούς λόγους το 2020 και 2021 δεν είχε πραγματοποιηθεί.
Προφανώς ανταποκριθήκαμε θετικά και στις αρχές του Οκτώβρη προσγειωθήκαμε στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, Πράγα, και αμέσως μετά τρένο για το Olomouc όπου βρίσκονται οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Nutrend.

“Η Nutrend είναι Τσέχικη εταιρεία παραγωγής συμπληρωμάτων διατροφής και τροφίμων, που δραστηριοποιείται στην τσεχική αγορά από το 1993.
Απασχολεί σχεδόν 250 υπαλλήλους και εξάγει τα προϊόντα της σε σχεδόν 60 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Το 2011 η εταιρεία εμπλούτισε το χαρτοφυλάκιό της με την αρτεσιανή πηγή νερού Horský pramen από τους πρόποδες του Hrubé Jeseník, η οποία πηγάζει σε βάθος 170 μέτρων.
Αυτό το νερό δεν χρησιμοποιείται μόνο για παραγωγή, αλλά μεταπωλείται και με την επωνυμία Nartes.
Οι αίθουσες παραγωγής και αποθήκευσης της Nutrend έχουν έκταση 16.500 m².
Η παραγωγή χωρίζεται σε τρία μέρη: υγρή (Liquid), σκόνη (Powder) και παραγωγή Protein bars τα οποία συσκευάζονται και τυποποιούνται στις εγκαταστάσεις αυτές. Το 2016 ξεκίνησε η κατασκευή νέας αίθουσας παραγωγής.
Ένα εκπαιδευτικό κέντρο χωρητικότητας 100-130 θέσεων αποτελεί επίσης μέρος της έδρας της εταιρείας στο Olomouc. Το εκπαιδευτικό κέντρο κέρδισε την πρώτη θέση στην κατηγορία «κέντρα κατάρτισης» στον διαγωνισμό Entrepreneurial Project of the Year 2013, που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου και τον οργανισμό Czechinvest”

Μας υποδέχτηκαν με ένα θερμό καλωσόρισμα πράγμα που μας έκανε να νιώσουμε πολύ οικεία από την πρώτη κιόλας στιγμή.
Το συγκρότημα Nutrend World όπου βρίσκονται οι κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας, λειτουργεί και σαν ξενοδοχείο με πληθώρα παρεχόμενων υπηρεσιών όπως ένα σύγχρονο κατάστημα nutrend, γυμναστήριο, spa, εστιατόριο και πολλά πολλά άλλα.
Μπορείτε να δείτε σε ένα VR tour όλο το Nutrend World στο link: https://nutrendworld.cz/en
Την επόμενη μέρα, μετά το πρωινό, ακολούθησε η ξενάγηση στην μονάδα παραγωγής η οποία ομολογουμένως είναι μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη.
Για να μας επιτραπεί να εισέλθουμε στο χώρο φορέσαμε ειδικές στολές που διασφαλίζουν ότι δεν μολύνουμε τον χώρο με κανέναν δυνατό τρόπο. Ειδικά σκουφάκια στο κεφάλι, ρόμπες με ελαστικό κλείσιμο στα μανίκια και ιατρικά ποδονάρια για τα παπούτσια. Όλα αυτά σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με λάμπες αποστείρωσης. Το επίπεδο ασφάλειας είναι πραγματικά το υψηλότερο!
Αφού περάσαμε το σημείο ελέγχου, περάσαμε στην πρώτη αίθουσα που αντικρίσαμε μπροστά μας το πιο εξελιγμένο ρομποτικό σύστημα αυτοματισμού της ABB. Ουσιαστικά η δουλειά του ήταν η τοποθέτηση των protein bars στα κουτιά τους. Εκείνη τη στιγμή είδαμε μπροστά μας τις αγαπημένες μας Excelent να τοποθετούνται κατά ριπάς στα κουτιά τους. Αυτό το σημείο, όπως καταλαβαίνεται ήταν το τελευταίο stage της γραμμής παραγωγής των protein bars.

Καθώς ακολουθούσαμε τον ξεναγό μας, παρατηρώντας την γραμμή από το τέλος προς την αρχή, είχαμε την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε από πολύ κοντά και με όλες τις λεπτομέρειες πως ακριβώς παρασκευάζονται. Αφού φτάσαμε στην αρχή του production line και μπροστά σε ένα τεράστιο χωνί που διοχέτευε με σταθερό ρυθμό το «ζυμάρι» πάνω στην πλατφόρμα από τον πάνω όροφο, ο υπεύθυνος της παραγωγής μας ενημέρωσε για τις δυνατότητες του μηχανήματος. Μέσα σε μια μόνο βάρδια πάνω από 10.000 μπάρες πρωτεΐνης είναι έτοιμες στα κουτιά τους.
Η έκπληξη ήταν πως δεν ήταν η μοναδική γραμμή παραγωγής!

Στη συνέχεια, περάσαμε σε μια σαφώς μεγαλύτερη αίθουσα που ήταν η αίθουσα για την παραγωγή συμπληρωμάτων σε σκόνη. Ουσιαστικά ήταν χωρισμένη σε τέσσερα κομμάτια. Από τη μια τα δύο πρώτα κομμάτια ήταν για τις πρωτεΐνες (Δυο ξεχωριστοί χώροι για τις ίδιες γραμμές παραγωγής) και τα άλλα δύο για όλα τα υπόλοιπα.

Παρά το γεγονός ότι η παρουσία των μηχανημάτων ήταν έντονη, σε κάθε σταθμό των γραμμών υπήρχαν αρκετοί άνθρωποι για τον ποιοτικό έλεγχο αλλά και για τον προγραμματισμό των μηχανών μέσω προηγμένων συστημάτων με οθόνες αφής.

Στην αμέσως επόμενη στάση μεταφερθήκαμε στο stage παραγωγής όλων των υγρών. Μαγνήσιο, καρνιτίνη, ηλεκτρολύτες κτλ. Η ποιότητα εξακολουθεί να είναι στο ίδιο επίπεδο αλλά αυτό που μας έκανε τρομερή εντύπωση είναι και πάλι τα νούμερα στην παραγωγή. Χιλιάδες φιαλίδια μιας δόσης ανά βάρδια από μηχανές με τεχνολογία αιχμής. Αξίζει να σημειώσουμε πως η πρώτη ύλη σε αυτό το στάδιο, δηλαδή το νερό, είναι από τις πηγές αρτεσιανού νερού που έχει στην ιδιοκτησία της η εταιρεία.

Τελευταίος σταθμός της ξενάγησης είναι το stage παρασκευής των καψουλών όπου υπό την προϋπόθεση ότι δεν είχαμε δει όλα τα προηγούμενα θα μέναμε και πάλι με το στόμα ανοιχτό.

 

 

Σε αυτό το σημείο η ξενάγηση ήρθε στο τέλος της. Οι εντυπώσεις μας; Οι καλύτερες! Και πως να μην είναι άλλωστε αφού πραγματικά μιλάμε για μια μονάδα παραγωγής με υψηλά ποιοτικά στάνταρ και πολύ μεγάλο μέγεθος. Σε αυτά συνηγορούν και άλλοι επισκέπτες – αντιπρόσωποι της εταιρείας από χώρες όπως Γερμανία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Βιετνάμ, Κίνα, Αυστραλία και πολλές άλλες.

Την επόμενη μέρα και τελευταία ταυτόχρονα της επίσκεψης μας, παρευρεθήκαμε στο meeting της εταιρείας. Το πλάνο της εταιρείας ουσιαστικά είναι να συνεχίσει με την ίδια προσήλωση που είχε όλα αυτά τα χρόνια να πορεύεται και όσο μπορεί να καινοτομεί. Εκεί, μεταξύ άλλων έγινε και η παρουσίαση των νέων προϊόντων (που σύντομα θα τα έχουμε στη γκάμα μας) με την προσοχή μας να κλέβει ένα προεξασκητικό που θα σας συναρπάσει.

Επίλογος. Είναι λίγο κλισέ να λέμε για τα υψηλά ποιοτικά στάνταρ και επί μονίμου βάσεως να μιλάμε ξύλινα με δελτία τύπου που είναι όλα ίδια. Εδώ μιλάμε για δεδομένα που είχαμε μπροστά στα μάτια μας. Την ποιότητα που είδαμε και διαπιστώσαμε. Και η Nutrend φαίνεται να ξέρει πολύ καλά αυτό που λέμε ότι μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις. Πόσο μάλλον τρεις μέρες στο Olomouc και τις κεντρικές εγκαταστάσεις τους.

Συγχαρητήρια Nutrend! Μας εντυπωσίασες πολύ θετικά και χαιρόμαστε που είμαστε οι αποκλειστικοί αντιπρόσωποι σας στην Ελλάδα.

Προηγούμενο άρθροAdjustable Dumbbell workout από την Πωλίνα Τριγωνίδου
Επόμενο άρθροAthens Marathon 2022 – Λίγο πριν την εκκίνηση!