Δυσκολεύεσαι να βάλεις βάρος; Αν είστε ο κοκκαλιάρικος τύπος που δεν μπορεί να ανεβάσει την μυϊκή του μάζα, υπάρχουν κάποια πράγματα ζωτικής σημασίας που κάνετε λάθος στο πρόγραμμα προπόνησης, που εμποδίζουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

 

Εδώ είναι τα 5 κορυφαία λάθη αυτών που θέλουν να αυξήσουν το βάρος τους:

 

 

Υπερβολική προπόνηση

Η σκέψη ότι όσο πιο πολλές ασκήσεις κάνω τόσο πιο ογκώδης θα γίνω, δεν είναι σωστή. Εδώ ισχύει το “less is more” («το λιγότερο είναι περισσότερο»). Χρειάζεται σωστός προγραμματισμός του εβδομαδιαίου ή μηνιαίου split προπόνησης κι όχι υπερβολική προπόνηση με 30 σετ στην κάθε μυϊκή ομάδα. Επιπλέον, οι αρθρώσεις και οι τένοντες ενός εκτόμορφου και δη αρχάριου, δεν είναι σε θέση αρχικά να δεχθούν υψηλή επιβάρυνση και μεγάλο όγκο προπόνησης.

 

 

Λίγες θερμίδες

Πολλοί εκτόμορφοι νομίζουν ότι τρώνε πολύ αλλά στην πραγματικότητα δεν το κάνουν. Αυτό για μένα είναι το βασικότερο λάθος αυτής της κατηγορίας. Οι hardgainers συχνά παραπονιούνται ότι ενώ προπονούνται πολύ, δεν βάζουν βάρος παρ’όλο που τρώνε πολύ. Με 10 τούβλα όμως δεν χτίζεται σπίτι…Επομένως πως περιμένετε από το σώμα σας να χτίσει νέο μυϊκό ιστό χωρίς να το προμηθεύετε με τις κατάλληλες πρώτες ύλες; Και λέγοντας πρώτες ύλες στην περίπτωση σας εννοώ το φαγητό.

 

 

Υψηλά επίπεδα στρες

Το άγχος δεν είναι σύμμαχός μας σε καμία περίπτωση, ούτε στο χτίσιμο μυών. Η κορτιζόλη (η ορμόνη του στρες) διασπά τους ιστούς για ενέργεια σε συγκεκριμένες στρεσογόνες καταστάσεις, κάτι που δεν το θέλουμε όταν έχουμε στόχο τη δημιουργία ιστών. Οπότε πάρτε βαθιά αναπνοή και προγραμματίστε τα πράγματα καλύτερα, ώστε να μην αγχώνεστε.

 

 

Έλλειψη αερόβιας

Ναι καλά διαβάσατε! Έλλειψη αερόβιας…η καρδιά πρέπει να διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, ώστε να βοηθήσει και αυτή με τη σειρά της την προπόνηση με βάρη. Μην την παραλείπετε τελείως.

 

Έμφαση στο εξεζητημένο…

Οι αρχάριοι βιάζονται και πέφτει το μάτι τους στο εξεζητημένο συμπλήρωμα με την ελκυστική διαφήμιση. Αυτό όμως που στην πραγματικότητα χρειάζονται δεν είναι τα προχωρημένα συμπληρώματα, που θα τα χρησιμοποιήσει ένας αθλητής ή ασκούμενος με εμπειρία, γιατί έχει φτάσει στα όρια του την προπόνηση και θέλει κάτι να τον ανεβάσει επίπεδο, αλλά βασικά συμπληρώματα όπως πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, φόρμουλες αύξησης βάρους, ωμέγα 3 και πολυβιταμίνη εάν κριθεί αναγκαίο. Μην ψάχνετε λοιπόν, το “περίεργο”, αλλά μείνετε στα βασικά και δοκιμασμένα. Θα δουλέψουν να είστε σίγουροι.

Τέλος, να θυμάστε: η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μία μέρα! Υπομονή, επιμονή και προγραμματισμό.

 

Προηγούμενο άρθροΖεστό ή Κρύο;
Επόμενο άρθροBETATOR
X-Treme Stores
Η μεγαλύτερη οικογένεια fitness και αθλητικών συμπληρωμάτων διατροφής στην Ελλάδα με 54 καταστήματα σε Ελλάδα & Κύπρο.