Γυμνάζεσαι καιρό, ξεκουράζεσαι αρκετά, τρέφεσαι σωστά. Κι όμως μετά από κάθε δυνατή προπόνηση, τα μυϊκά πιασίματα επιμένουν. Ίσως είναι θέμα ελαστικότητας. Ίσως η προπόνησή σου είναι τόσο δυνατή που επηρεάζει τις βαθύτερες μυϊκές ίνες. Αυτές που οι απλές διατάσεις δεν μπορούν να ανακουφίσουν. Όποιο και αν είναι το πρόβλημα, το Foam Rolling είναι μια εξαιρετική λύση που θα σε ανακουφίσει, θα σε ξεκουράσει αλλά και θα σε γυμνάσει ακόμα περισσότερο.
Τι είναι το FOAM ROLLING;
Είναι μια φανταστική άσκηση, που χρησιμοποιείται συνήθως για την απελευθέρωση των μυών. Είναι σαν ένα βαθύ μασάζ ιστών για τους μυς σας και είναι εξαιρετικό για να δουλέψετε σε σφιγμένους μύες που μπορεί να προκαλούν προβλήματα στις αρθρώσεις και την κινητικότητα. Χρησιμοποιείται για τη διάσπαση του ανεπτυγμένου ουλώδους ιστού εντός των μυών και την αύξηση του αίματος στους μυς.
Πως λειτουργεί;
Όταν ρίχνουμε το βάρος μας πάνω στο foam roller, στο συγκεκριμένο σημείο του σώματος που θέλουμε, ουσιαστικά κόβουμε την κυκλοφορία του αίματος. Εκεί λοιπόν συσσωρεύεται μεγαλύτερη ποσότητα αίματος, έτσι ώστε όταν κυλίσουμε το roller, δεσμεύουμε ένα άλλο σημείο, ενώ το πρώτο σημείο απελευθερώνεται. Με την απελευθέρωση αυτή, η μεγάλη ποσότητα αίματος που είχε συσσωρευθεί ξαφνικά αποδεσμεύεται και κυλάει με μεγαλύτερη ταχύτητα και σε μεγαλύτερη ποσότητα, συμπαρασύροντας μαζί του οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Έτσι επιτυγχάνεται η καλύτερη αποκατάσταση.
Αυτό είναι το ένα κομμάτι.
Πάμε τώρα να δούμε τι συμβαίνει πιο βαθιά στους μυς:
Παράλληλα με το μυϊκό τμήμα, το rolling δουλεύει σε έναν μαλακό ιστό που ονομάζεται περιτονία. Η περιτονία είναι ένας ιστός που συνδέεται με τους μυς για να παρέχει υποστήριξη σε ολόκληρο το σώμα. Η περιτονία πρέπει να μπορεί να κινείται άνετα καθώς είναι ελαστική και μπορεί να τεντωθεί και να κινηθεί σαν ένα με το υπόλοιπο σώμα. Ωστόσο, συχνά λόγω σκληρών προπονήσεων, κακής στάσης του σώματος, αλλά και του γενικότερου τρόπου ζωής, αυτή η περιτονία μπορεί να σφίξει και να γίνει δύσκαμπτη, περιορίζοντας την κίνηση προκαλώντας ακόμη και πόνο.
Ποια είναι τα οφέλη του FOAM ROLLING;
- Βελτιώνει την κίνηση
Η κακή κινητικότητα είναι συχνά το αποτέλεσμα της βράχυνσης των μυών και της περιτονίας, προκαλώντας μυϊκά σημεία ενεργοποίησης, γνωστά και ως κόμποι. Οι βραχυμένοι μύες προφανώς επηρεάζουν το εύρος της κίνησης και της κινητικότητας, ενώ τα σημεία ενεργοποίησης μπορούν συχνά να προκαλέσουν πόνο και μυϊκή κόπωση. Το Foam Rolling μπορεί να διασπάσει τον αναπτυγμένο ουλώδη ιστό και τα σημεία ενεργοποίησης, επιτρέποντας σε αυτούς τους μυς να τεντωθούν περαιτέρω και να αναπτυχθούν ξανά στο φυσιολογικό, αυξάνοντας το εύρος κίνησης. - Ενισχύει την μυϊκή απόδοση
Με αυξημένη κινητικότητα και εύρος κίνησης, οι μύες σας μπορούν να αποδώσουν καλύτερα στις προπονήσεις, επιτρέποντάς σας να αυξήσετε τη γενικότερη μυϊκή δύναμη αλλά και την ισχύ του σώματος σε συγκεκριμένες κινήσεις. - Ανακουφίζει τον μυϊκό πόνο & επιταχύνει την αποκατάσταση
Από τη μία η αδράνεια λόγω καθιστικής ζωής, ή αντίθετα η έντονη προπόνηση, ή ακόμα κι ένας πολύ συνηθισμένος συνδυασμός αυτών των δύο (καθιστική ζωή στη δουλειά / έντονη προπόνηση το απόγευμα) μπορεί να οδηγήσουν σε βράχυνση των μυών και μείωση της κινητικότητας. Το Foam Rolling επιτρέπει τη διάσπαση του συσσωρευμένου ουλώδους ιστού στους μυς, αυξάνοντας ταυτόχρονα την παροχή αίματος στους μυς σας, παρέχοντας στους μύες σας περισσότερα θρεπτικά συστατικά και περισσότερο οξυγόνο. Εξαλείφει επίσης την υπερβολική παραγωγή γαλακτικού οξέος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μύες σας να δουλεύουν και να αποδίδουν πολύ καλύτερα. - Βελτιώνει τον στατικό έλεγχο και διορθώνει μυϊκές ανισορροπίες
Το σώμα σας θέλει να βρίσκεται σε φυσική ισορροπία, σε κατάσταση ηρεμίας, ωστόσο, η στάση του σώματος, η βαρύτητα και οι εξωτερικές επιρροές επιβαρύνουν τις μυϊκές μας ισορροπίες. Η αποκατάσταση της κινητικότητας και η ενίσχυση της μυϊκής λειτουργίας θα επιτρέψουν φυσικά τη διόρθωση και την αποκατάσταση των μυϊκών ανισορροπιών. Αυτό ονομάζεται ορθοστατική αμοιβαία αναστολή.
- Τα κορυφαία ΤΙPS για μια επιτυχημένη Foam Rolling συνεδρία
· Κινούμαστε αργά και σταθερά για 1-2 λεπτά για κάθε μυϊκή ομάδα.
· Στις περιοχές που έχουν περισσότερη βοήθεια, κρατάμε και κάνουμε πολύ μικρές και έντονες κινήσεις μπρος πίσω για 30 δευτερόλεπτα. (Θα πονέσει αλλά θα το συνηθίσετε)
· Δεν «ρολάρουμε» πάνω σε αρθρώσεις
· ΠΟΤΕ δεν «ρολάρουμε» στον αυχένα
· Μετά το τέλος του προγράμματος κάνουμε ελαφρές διατάσεις για να πετύχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.