Τα τελευταία χρόνια και με την συμμετοχή των ειδικών επιστημόνων διατροφής και άθλησης, έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές όσον αφορά στην κατανόηση του ρόλου της διατροφής  στη ζωή και απόδοση ενός αθλητή. Με συνεχείς έρευνες έχουν καταρριφθεί μύθοι που κυριαρχούσαν στη ζωή μας εδώ και δεκαετίες και πλέον ανοίγουν νέους δρόμους που μπορούν να οδηγήσουν στην βελτίωση της απόδοσης αλλά και της γενικότερης υγείας ενός ανθρώπου που αθλείται συστηματικά.
Μια διατροφική κατηγορία που όλο και περισσότερο κερδίζει τους αθλητές είναι τα λεγόμενα functional foods. Mε τον όρο αυτό εννοούμε καθημερινές τροφές, που πάντα αποτελούσαν κομμάτι της διατροφής μας, μόνο που τώρα είναι σχεδιασμένα και φτιαγμένα με άλλη, πιο υγιεινή και περισσότερο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, λογική.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη, ίσως, πρόκληση που αντιμετωπίζει η βιομηχανία της διατροφής, αφού στόχος είναι όχι μόνο να καλύπτει στο 100% τις ανάγκες ενός αθλητή, αλλά και να βελτιώσει εν γένει τις διατροφικές συνήθειες ενός μεγαλύτερου τμήματος των σύγχρονων  ανθρώπων, είτε αυτοί γυμνάζονται είτε όχι. Ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και φυσικής κατάστασης.
Ασφαλώς εδώ και πολλά χρόνια τα ειδικά συμπληρώματα διατροφής βρίσκονταν στο πλευρό όλων των αθλητών, προκειμένου να τους προσφέρουν καλύτερη απόδοση και κυρίως ταχύτερη και πιο ολοκληρωμένη αποθεραπεία. Όμως όπως είναι γνωστό και σε αυτό όχι μόνο συμφωνούν αλλά και επαυξάνουν οι ίδιες οι εταιρίες συμπληρωμάτων, τα αθλητικά συμπληρώματα δεν υποκαθιστούν την υπόλοιπη, καθημερινή, διατροφή μας. Την συμπληρώνουν (εξού και το όνομα).
Αυτή την ανάγκη έρχεται να καλύψει μια νέα γκάμα προϊόντων, που ανήκουν στην κατηγορία των functional foods. Μιλάμε για τροφές με βάση το ψωμί, το βούτυρο, τα σνακ, συνοδευτικά dressing που δίνουν γεύση στο κρέας, το ψάρι και τις σαλάτες, τα ζυμαρικά και άλλα πολλά, κατασκευασμένα με περισσότερα θρεπτικά συστατικά, καλύτερες αναλογίες και παρόλα αυτά από ικανοποιητικές μέχρι εξαιρετικές γεύσεις.
Το μέλλον της διατροφής αλλάζει. Αυτό είναι σίγουρο. Η έξαρση της παχυσαρκίας και των προβλημάτων υγείας και κοινωνικής αποδοχής που γεννιούνται μέσα από αυτή, είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει τους επιστήμονες και τελικά τον ίδιο τον κόσμο σε άλλες λογικές.
πηγή: runningnews.gr
Προηγούμενο άρθροΝέο Energy Zero 250ml by Coca Cola!
Επόμενο άρθροΠοδήλατο Καθιστό X-Fit Family
Γιάννης Μπούρας
Ασχολούμαι με το χώρο του γυμναστηρίου σε επίπεδο αθλούμενου από το 1987 και ως επαγγελματίας από το 1992. Μετά από αρκετά χρόνια απασχόλησης σε γυμναστήρια, το 2003 ξεκίνησα να εργάζομαι στα Χ-TREME STORES. Από το 2005 απασχολούμαι σταθερά στο X-TREME STORES Χαλανδρίου και αρθρογραφώ καθημερινά στην σελίδα τουX-TREME STORES Χαλανδρίου στο Facebook