Η αναζήτηση για γάλα στο σούπερ μάρκετ είναι ικανή να προκαλέσει ζαλάδα. Υπάρχουν πολλές επιλογές ανάμεσα σε ροφήματα ζωικής προέλευσης και ταυτόχρονα σε plant based ροφήματα, δηλαδή φυτικά.
Το γάλα είναι ένα βασικό συστατικό της διατροφής μας από πολύ νωρίς, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του θηλασμού, σε βρεφική ηλικία. Είναι απόλυτα φυσιολογικό καθώς το γάλα αποτελεί μια διατροφική επιλογή πλούσια σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και λιπαρά απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.
Οι ανάγκες της σύγχρονης διατροφής, που θέλει να προσανατολιστεί στο μεγαλύτερο μέρος της σε πηγές πρωτεΐνης μακριά από ζωική προέλευση, έχουν φέρει στο προσκήνιο ροφήματα που για την ευκολία μας τα αποκαλούμε «γάλα». Τα πιο δημοφιλή είναι το γάλα αμυγδάλου, το γάλα βρώμης και το γάλα σόγιας.
Το γάλα από τις αγελάδες όλοι λίγο πολύ ξέρουμε πως παράγεται. Το γάλα φυτικής προέλευσης έχει πολλά στάδια στην παραγωγή του που δεν είναι καθόλου γνωστά. Πρώτα ο καρπός θα πρέπει να μουλιάσει σε νερό, στη συνέχεια να στραγγιστεί, να ξεπλυθεί, να αλεστεί σε ένα είδος αλευριού και στη συνέχεια να δημιουργηθεί μια πάστα από το τελικό προϊόν που θα προστεθεί και το ανάλογο ποσοστό νερού για να το έχουμε έτοιμο συσκευασμένο στο ράφι του σούπερ μάρκετ. Το αποτέλεσμα είναι μια τεράστια ποικιλία από ροφήματα, όλα τους ποιοτικά και ταυτόχρονα άξια να ανταγωνιστούν το γάλα αγελάδας.
Ποιο γάλα όμως είναι το ιδανικό για την διατροφή μας;
Σε ένα ποτήρι 250ml γάλακτος από αγελάδα έχουμε:
8 γραμμάρια πρωτεΐνης
12 γραμμάρια υδατανθράκων
και 2 με 8 γραμμάρια λιπαρών (αναλόγως εάν είναι πλήρες ή ελαφρύ).
Αυτό είναι περίπου το 15% των συνολικών ημερησίων αναγκών πρόσληψης θρεπτικών συστατικών. Τα φυτικά ροφήματα υστερούν στην συνολική ποσότητα υδατανθράκων αλλά και λιπαρών, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ιδανικά για μια δίαιτα απώλειας βάρους. Υστερούν όμως και στο ασβέστιο και στη βιταμίνη D που το γάλα αγελάδας έχει και σε πολύ μεγάλη συγκέντρωση.
Κάθε ένα από τα «γάλατα» έχει πολλά υπέρ και πολλά κατά. Το σίγουρο είναι πως το γάλα ζωικής προέλευσης είναι περισσότερο ευεργετικό παρά επιβλαβές όπως αδίκως κατηγορείται ενώ ταυτόχρονα τα φυτικής προέλευσης δεν είναι το Α και το Ω μιας ισορροπημένης διατροφής. Το ιδανικό θα ήταν ο πλουραλισμός. Δηλαδή να ενταχθούν όλα από λίγο. Ακόμα καλύτερα, θα μπορούσε ο κάθε ασκούμενος να εντάξει στο καθημερινό πλάνο διατροφής του, μια σκόνη πρωτεΐνης πολλών πηγών όπως η Complete 8 της Warriorlab που συνδυάζει και τα δύο. Ζωική και φυτική πρωτεΐνη σε τέλεια ισορροπία. Το αποτέλεσμα θα είναι να λαμβάνει ο οργανισμός όλα τα θρεπτικά συστατικά και το βασικότερο, με επάρκεια.