Σίγουρα θα έχετε στον κύκλο σας έναν ή και περισσότερα άτομα που ενώ τα δίνουν όλα στην προπόνηση, δεν έχουν την αναμενόμενη πρόοδο. Ατελείωτες ώρες στο γυμναστήριο, με εξαντλητικές προπονήσεις και πραγματικά ένα προφίλ που θα έκανε και τον πιο αφοσιωμένο bodybuilder να είναι σκεπτικός για την δική του συνέπεια στην προπονητική του ρουτίνα. Είναι πολύ πιθανό να είμαστε και εμείς ένα από αυτά τα άτομα.
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό;
Οι λόγοι θα μπορούσαν να είναι πολλοί και στις περισσότερες περιπτώσεις έχει να κάνει με τον τρόπο ζωής που ακολουθούμε μέχρι να αποφασίσουμε να τον αλλάξουμε. Η απόφαση για την αλλαγή του τρόπου ζωής μπορεί να παρθεί και να εφαρμοστεί μέσα σε μια μέρα αλλά οι αλλαγές για να πραγματοποιηθούν απαιτούν ένα «α» χρονικό διάστημα και πρέπει να γνωρίζουμε πως όσο πιο «κακή» ζωή κάνει κάποιος τόσο πιο χρονοβόρο είναι το μεταβατικό στάδιο. Βέβαια υπάρχουν τρόποι να επισπεύσουμε τις διαδικασίες όσο γίνεται και για αυτό καλό θα ήταν να εστιάσουμε σε δύο πολύ βασικές λεπτομέρειες. Λεπτομέρειες που αν δώσουμε την απαραίτητη προσοχή, τότε σίγουρα το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι αρκετά καλύτερο αλλά και πολύ πιο γρήγορα υλοποιήσιμο!
Νούμερο ένα.
Οι ατελείωτες ώρες στο γυμναστήριο δεν θα βοηθήσουν, τουναντίον, ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχει χρόνος για την ξεκούραση και την αποθεραπεία.
Πράγματι είναι καλό να υπάρχει σωματική δραστηριότητα μέσα στην ημέρα αλλά αυτή η δραστηριότητα πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά της ομαλής εξέλιξης μέσα στην ημέρα ή με την μορφή έκρηξης. Δηλαδή, στην πρώτη περίπτωση, όλη την μέρα να υπάρχει μια ήπια δραστηριότητα χωρίς να ξεφεύγουμε σε παλμούς και στη δεύτερη περίπτωση, σύντομο χρονικό διάστημα άσκησης με υψηλές εντάσεις.
Κοινό χαρακτηριστικό και των δύο είναι ο απαραίτητος χρόνος ξεκούρασης.
Ο οργανισμός για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις καθημερινές ανάγκες χρειάζεται δύο βασικά συστατικά. Ύπνο και φαΐ. Στο δεύτερο θα επεκταθούμε παρακάτω.
Τουλάχιστον έξι ώρες με γεμάτο και καλό ύπνο και όχι παραπάνω από οκτώ σε συστηματική καθημερινή βάση. (Είναι καλό να μαθαίνει σε ένα μοτίβο το σώμα μας και να μην έχει σκαμπανεβάσματα το εσωτερικό ρολόι)
Συνεπώς, η πρώτη λεπτομέρεια είναι η ξεκούραση, που μεταφράζεται σε ύπνο, όπου καλό θα ήταν να είναι πλήρης σε ποσότητα και γεμάτος σε ποιότητα.
Νούμερο δύο.
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την πεποίθηση πως για να χάσουν κιλά και να φτιάξουν ένα όμορφο κορμί, αυτό που λέμε get shaped, πρέπει να ακολουθήσουν το δόγμα «ράψ’το» πράγμα που θα ήταν σωστό αν δεν ήταν εντελώς λάθος!
Λάθος διότι είναι αδιανόητο από την μία μέρα στην άλλη να αναπροσαρμοστεί το κορμί σε νέα δεδομένα. Σωματική άσκηση και καινούργιες προσλαμβάνουσες στο διατροφικό πλάνο θα πρέπει να γίνουν σταδιακά και με μικρές ενέσεις επιβράβευσης ανά τακτά χρονικά διαστήματα. (κρίμα που δεν λειτουργεί το σώμα μας σαν υπολογιστική μηχανή, να έχει δηλαδή την δυνατότητα διαγραφής των πεπραγμένων)
Ηρεμία + ανάλυση των δεδομένων = Ομαλή μετάβαση στην νέα κατάσταση και παγίωση των αποτελεσμάτων
Ο μέσος ενήλικος άνδρας λαμβάνει περίπου 2500 θερμίδες μέσα στην ημέρα ενώ η μέση ενήλικη γυναίκα περίπου 2000. Το ιδανικό θα ήταν να μην πειράξουμε τις τιμές των λαμβανόμενων θερμίδων πάρα πολύ, διότι είναι πολύ πιθανό να έχουμε δυσάρεστα αποτελέσματα όσων αφορά την συνολική λειτουργία του κορμιού μας (καρδιά, εγκέφαλος. Κεντρικό νευρικό σύστημα).
Μια διαφοροποίηση της τάξης των 300 θερμίδων είναι οκ αλλά το κλειδί είναι αλλού.
Το αναφέραμε και πιο πάνω ότι «Ο οργανισμός για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις καθημερινές ανάγκες Χρειάζεται δύο βασικά συστατικά. Ύπνος και φαΐ.»
ΜΗΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ!!
Και πόσο μάλλον μην δαιμονοποιείς τους υδατάνθρακες. Ναι, η ζάχαρη είναι υδατάνθρακας αλλά δεν είναι μόνο η ζάχαρη που ανήκει σε αυτή τη μεγάλη κατηγορία διατροφικών συστατικών. Μιλάμε για το απόλυτο καύσιμο του ανθρώπινου κορμιού και υπάρχει σε αφθονία παντού γύρω μας. Άρα, μειώνουμε, αν όχι εξαφανίζουμε, τους υδατάνθρακες σαν την ζάχαρη και επενδύουμε σε υδατάνθρακες σαν αυτούς που βρίσκουμε στα φρούτα και γενικά στα λαχανικά.
Επίσης, δεν θα πρέπει ποτέ μα ποτέ να πεινάμε! Πέρα από τα αρνητικά συναισθήματα που προκύπτουν και κατά συνέπεια κατηγορούμε την επιλογή μας να αλλάξουμε τρόπο ζωής (ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ) είναι σημάδι πως η τελευταία «τροφοδότηση» ήταν ανεπαρκείς και άρα ίσως να πρέπει να αυξήσεις λίγο τις ποσότητες. Με μέτρο πάντα.
Προτάσεις.
– Ξεκίνα να αλλάζεις τα σνάκς της ημέρας με κάτι πιο «συνετό». Μην φας τυρόπιτα με χωριάτικο φύλο (όσο τέλεια και να είναι) και αντικατέστησε το με ένα φρούτο ή ξηρούς καρπούς ή ακόμα καλύτερα με μια μπάρα πρωτεΐνης (για να πάρεις και τα απαραίτητα γραμμάρια πρωτεΐνης ανά γεύμα).
– Μην μαγειρεύεις το κοτόπουλο με την πέτσα. Προτίμησε καλύτερα φιλέτο στήθος και ιδανικά να μαγειρευτεί χωρίς καθόλου λάδι.
– Ξεκίνα την μέρα σου νωρίτερα έτσι ώστε να έχεις α) περισσότερο χρόνο να απολαύσεις το πρωινό σου και β) Ξυπνώντας πιο νωρίς καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες μέσα στην μέρα. (Μην φανταστείς ότι είναι πάνω από 100 αλλά λίγο από εδώ λίγο από εκεί, έτσι χτίζεται το ισοζύγιο)
Τα συμπληρώματα διατροφής έχουν την δυνατότητα να παίξουν καταλυτικό ρόλο όσων αφορά την ξεκούραση αλλά και την συμπλήρωση ενός μεγάλου ποσοστού από τα διατροφικά συστατικά που είναι απαραίτητα μέσα στην ημέρα. Μετά την προπόνηση δε, ίσως και να είναι αναντικατάστατα.
Τι περιμένεις;
Η αλλαγή γίνεται μόνο αν αλλάξεις εσύ!