Το τρέξιμο είναι συνυφασμένο με την καλή υγεία. Έχει τεράστια οφέλη για την καρδιά αλλά και για το αναπνευστικό σύστημα. Την μείωση του σωματικού βάρους και πολλά, πολλά άλλα.

Τρέξιμο στο δρόμο, τρέξιμο σε κάποιο πάρκο, τρέξιμο σε βουνό, τρέξιμο δίπλα στη θάλασσα ή τρέξιμο στο διάδρομο γυμναστικής στο σπίτι σου. Σε καμία περίπτωση δεν είναι το ίδιο όλα. Όλα πρέπει να πλαισιωθούν από τον ανάλογο εξοπλισμό, την σωστή προετοιμασία αλλά και την σωστή ανάλυση των απαιτήσεων της κάθε περίστασης.

Καλό θα ήταν να ρίξουμε μια μικρή ματιά στην πρόγνωση του καιρού πριν την προπόνηση, όχι τόσο για το εάν θα βρέξει όσο για τα επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας. Η υγρασία επηρεάζει με πολλούς τρόπους το σώμα μας ειδικά όταν αυτό ανεβάζει εντάσεις και αλληλεπιδρά με την ατμόσφαιρα περισσότερο.

Τρέξιμο στο δρόμο. Το πιο απλό και ταυτόχρονα το πιο δύσκολο από όλα. Απλό σε ότι αφορά την προετοιμασία και τον εξοπλισμό, ένα πολύ απλό και πρόχειρο outfit και ένα ζευγάρι ακουστικά είναι ότι πρέπει και είσαι έτοιμος/η. Το δύσκολο κομμάτι είναι στο ότι πρέπει να το πάρεις απόφαση και να αφήσεις την αναβλητικότητα σου στην άκρη. Δεν έχουμε καιρό για τέτοια.  Σε τεχνικό επίπεδο ο βαθμός δυσκολίας εξαρτάται αποκλειστικά στην διαδρομή που θα επιλέξει ο καθένας.

Τρέξιμο στο πάρκο. Δεν έχει πολύ μεγάλη διαφορά από το προηγούμενο μόνο που πρέπει να προετοιμαστείς, ψυχολογικά κυρίως, για τα πολλά και μικρά ενοχλητικά έντομα που θα έρθουν σε σύγκρουση με το πρόσωπο σου.  Πέρα από αυτό το μικρό εμπόδιο, το τρέξιμο κοντά στη φύση, έστω και σε ένα πάρκο είναι πάντα ευεργετικό καθώς ο αέρας είναι πάντα πιο φρέσκος και φιλτραρισμένος. Ο βαθμός δυσκολίας παραμένει μικρός αλλά η διαδρομή, όποια και αν είναι αυτή, δεν είναι τόσο προβλέψιμη όπως το τρέξιμο στο δρόμο και σίγουρα θα έχει μεγαλύτερες εναλλαγές.

Τρέξιμο δίπλα στη θάλασσα. Συνήθως αυτή η δραστηριότητα γίνεται το καλοκαίρι που έτσι και αλλιώς επισκεπτόμαστε κάποια παραλία. Δεν έχει καμία σχέση με τον παραδοσιακό τρόπο αφού η επιφάνεια επαφής δεν είναι συμπαγής. Σε κάθε βήμα η άμμος υποχωρεί με αποτέλεσμα να χάνουμε την ισορροπία μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί μύες που δεν έχουν συχνή δραστηριότητα, τώρα να ενεργοποιούνται σε κάθε κίνηση. Λόγω της πιο σύνθετης κίνησης καταβάλλεται από το σώμα μεγαλύτερο έργο και σαν αποτέλεσμα έχει να καίγονται περισσότερες θερμίδες τηρουμένων των αναλογιών. Θα πρέπει σίγουρα να δώσουμε μεγάλη προσοχή στον ήλιο (ενυδάτωση και αντηλιακό), το κεκλιμένο επίπεδο (αν υπάρχει) και φυσικά εάν κάποιος δεν είναι συνηθισμένος να τρέχει στην άμμο και θέλει να ξεκινήσει θα πρέπει να πάει χαλαρά και να ανεβάζει ρυθμούς σταδιακά.

Τρέξιμο στο βουνό.  Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν αλλά ταυτόχρονα γίνονται πιο διασκεδαστικά για όσους απολαμβάνουν την φύση και την περιπέτεια. Απρόβλεπτα επί το πλείστων μονοπάτια, αλλεπάλληλες εναλλαγές τερέν και πολλές ανηφοροκατηφόρες.

Υψηλός βαθμός δυσκολίας και εξοπλισμός που δεν αρκείται σε ένα απλό παπούτσι και ένα απλό outfit. Το τρέξιμο στο βουνό είναι μια πολύ απαιτητική δραστηριότητά και πέρα από τον βαθμό δυσκολίας έχει και βαθμό επικινδυνότητας και τα σωστά παπούτσια είναι ίσως το Α και το Ω καθώς και ένα μικρό σακίδιο εξοπλισμένο με τα απολύτως απαραίτητα (νερό, μικρό κιτ πρώτων βοηθειών, ένα ζευγάρι κάλτσες και φυσικά κάποιο σνακ όπως ένα protein bar). Επιπροσθέτως, θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν και προστατευτικά για τα γόνατα.

Τρέξιμο στο διάδρομο γυμναστικής. Ο πιο άνετος τρόπος. Κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών και τον απρόβλεπτο καιρό, ο διάδρομος βοηθά να διατηρήσεις την ρουτίνα σου όσο αφορά την προπόνηση. Το περιβάλλον είναι πάντα ελεγχόμενο ενώ οι εκπλήξεις περιορίζονται μόνο στην πρόοδο σου φορά με τη φορά και δεν υπάρχει τίποτα να σε αποσπά από το στόχο σου.

Προηγούμενο άρθροΚεφάλαιο BCAA
Επόμενο άρθροΗμέρα της γυναίκας – Giveaway (Έληξε)