Τι είναι χειρότερο ενόψει διακοπών;
Υπάρχουν σχολές και ανθρώπινοι οργανισμοί που αποδέχονται ευκολότερα το ένα ή το άλλο. Η γενική εικόνα μάς δείχνει ότι είναι αδύνατο να αποφύγουμε 100% κάτι από τα δύο. Το σωστό είναι να μειώσουμε όσο μπορούμε την κατανάλωση τους.
Ας δούμε μερικές αλήθειες:
Υπάρχουν καλά και κακά σάκχαρα.
- Τα καλά υπάρχουν σε φυσική μορφή σε πολλά τρόφιμα (π.χ. φρούτα) και μας δίνουν ενέργεια.
- Τα κακά υπάρχουν σε τυποποιημένα τρόφιμα (π.χ. αναψυκτικά, έτοιμοι χυμοί κ.τ.λ) και ευθύνονται για ασθένειες όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και προβλήματα στα δόντια.
Λίγη επιπλέον ζάχαρη μετά την προπόνηση είναι αποδεκτή για επαναπλήρωση του γλυκογόνου και μεταφορά άλλων θρεπτικών συστατικών.
Αντίστοιχα υπάρχουν καλά και κακά λιπαρά.
- Τα καλά είναι τα γνωστά ωφέλιμα λιπαρά οξέα (Ω3,6,9) και υπάρχουν σε τροφές όπως τα ψάρια. Βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και την προστασία των αρθρώσεων.
- Τα κακά λιπαρά είναι τα κορεσμένα, υπάρχουν σε junk food και αυξάνουν την χοληστερίνη.
- Όσον αφορά στην αύξηση του βάρους, τα μεν λιπαρά έχουν περισσότερες θερμίδες (9 θερμίδες ανά γραμμάριο) αλλά σε χορταίνουν ταχύτερα.
- Η δε ζάχαρη έχει λιγότερες θερμίδες (3 ανά γραμμάριο), αλλά ξοδεύεται γρήγορα και σου δημιουργεί αίσθημα πείνας.
Συμπέρασμα: Επιλέγουμε τις καλές πηγές και από τις δύο κατηγορίες, μειώνουμε όσο μπορούμε τις κακές πηγές τους και ακολουθούμε ένα μέτρο, καταναλώνοντας μικρότερες ποσότητες.