Τι είναι χειρότερο ενόψει διακοπών;

Υπάρχουν σχολές και ανθρώπινοι οργανισμοί που αποδέχονται ευκολότερα το ένα ή το άλλο. Η γενική εικόνα μάς δείχνει ότι είναι αδύνατο να αποφύγουμε 100% κάτι από τα δύο. Το σωστό είναι να μειώσουμε όσο μπορούμε την κατανάλωση τους.

Ας δούμε μερικές αλήθειες:

Υπάρχουν καλά και κακά σάκχαρα.

  • Τα καλά υπάρχουν σε φυσική μορφή σε πολλά τρόφιμα (π.χ. φρούτα) και μας δίνουν ενέργεια.
  • Τα κακά υπάρχουν σε τυποποιημένα τρόφιμα (π.χ. αναψυκτικά, έτοιμοι χυμοί κ.τ.λ) και ευθύνονται για ασθένειες όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και προβλήματα στα δόντια.
    Λίγη επιπλέον ζάχαρη μετά την προπόνηση είναι αποδεκτή για επαναπλήρωση του γλυκογόνου και μεταφορά άλλων θρεπτικών συστατικών.

Αντίστοιχα υπάρχουν καλά και κακά λιπαρά.

  • Τα καλά είναι τα γνωστά ωφέλιμα λιπαρά οξέα (Ω3,6,9) και υπάρχουν σε τροφές όπως τα ψάρια. Βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και την προστασία των αρθρώσεων.
  • Τα κακά λιπαρά είναι τα κορεσμένα, υπάρχουν σε junk food και αυξάνουν την χοληστερίνη.
  • Όσον αφορά στην αύξηση του βάρους, τα μεν λιπαρά έχουν περισσότερες θερμίδες (9 θερμίδες ανά γραμμάριο) αλλά σε χορταίνουν ταχύτερα.
  • Η δε ζάχαρη έχει λιγότερες θερμίδες (3 ανά γραμμάριο), αλλά ξοδεύεται γρήγορα και σου δημιουργεί αίσθημα πείνας.

Συμπέρασμα: Επιλέγουμε τις καλές πηγές και από τις δύο κατηγορίες, μειώνουμε όσο μπορούμε τις κακές πηγές τους και ακολουθούμε ένα μέτρο, καταναλώνοντας μικρότερες ποσότητες.

Προηγούμενο άρθροSugar Cravings – Τι είναι; Ποια είναι η αιτία; Πώς το αποφεύγουμε;
Επόμενο άρθροΠρωτεΐνη=Απώλεια Βάρους
Γιάννης Μπούρας
Ασχολούμαι με το χώρο του γυμναστηρίου σε επίπεδο αθλούμενου από το 1987 και ως επαγγελματίας από το 1992. Μετά από αρκετά χρόνια απασχόλησης σε γυμναστήρια, το 2003 ξεκίνησα να εργάζομαι στα Χ-TREME STORES. Από το 2005 απασχολούμαι σταθερά στο X-TREME STORES Χαλανδρίου και αρθρογραφώ καθημερινά στην σελίδα τουX-TREME STORES Χαλανδρίου στο Facebook