Λίγες μέρες μόνο απομένουν για τον κλασικό – αυθεντικό Μαραθώνιο.
Εδώ θα αναφερθούμε σε μερικά, ίσως χρήσιμα, πράγματα γύρω από τον κλασικό Μαραθώνιο.

Τι είναι ο Μαραθώνιος δρόμος;
Ο Μαραθώνιος Δρόμος είναι αγώνας αντοχής συνολικής απόστασης 42,195 μέτρων και περιλαμβάνεται στα σύγχρονα ολυμπιακά αθλήματα. Η ιστορία του, γνωστή. Ο αγώνας ονομάζεται έτσι από την ιστορική διαδρομή του Αθηναίου στρατιώτη ημεροδρόμου (αγγελιοφόρου) Φειδιππίδη που μετά τη μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ) έτρεξε από το πεδίο της μάχης (με πλήρη πολεμική εξάρτηση) στην Αθήνα για να μεταφέρει τα νικητήρια νέα με τη λέξη «νενικήκαμεν».

Προπόνηση.
Οι περισσότεροι προπονητές θεωρούν ότι το πιο σημαντικό στοιχείο στην προετοιμασία για ένα μαραθώνιο είναι το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων με μια προοδευτική αύξηση των μεμονωμένων αποστάσεων.
Οι πεπειραμένοι επαγγελματίες έχουν την δυνατότητα να τρέξουν μέχρι και 200 χλμ την εβδομάδα. Τα πολλά χιλιόμετρα ωστόσο, εγκυμονούν κινδύνους τραυματισμών.
Πολλά προγράμματα προετοιμασίας διαρκούν πέντε ή έξι μήνες για τους αρχάριους που δεν τρέχουν καθόλου, με μια βαθμιαία αύξηση (κάθε δύο εβδομάδες) στην απόσταση που τρέχουν και τελικά μια μικρή μείωση (1 έως 3 εβδομάδες) για ξεκούραση. Συνήθως ο αθλητής θα τρέξει 5 φορές την εβδομάδα. Το πρόγραμμα γενικά αυξάνει την απόσταση, φτάνοντας στην ανώτερη απόσταση (32 χλμ) 3 εβδομάδες πριν τον αγώνα. Μετά η εβδομαδιαία απόσταση μειώνεται σταδιακά μέχρι τον αγώνα.
Για ένα πιο έμπειρο ερασιτέχνη, 3 μήνες προετοιμασίας 5 φορές την εβδομάδα είναι συνήθως αρκετές για ένα χρόνο γύρω στις 4 ώρες. Για ένα αρχάριο 6 μήνες.

Στρατηγική.
Πολύ μεγάλο ρόλο στο να καταφέρει ο εκάστοτε δρομέας να τερματίσει και πόσο μάλλον να πετύχει έναν καλό χρόνο, παίζει η στρατηγική και η διαχείριση δυνάμεων κατά την διάρκεια του αγώνα. Η ενυδάτωση του οργανισμού και η αναπλήρωση της ενέργειας κατά την διάρκεια της διαδρομής για πολλά χρόνια ήταν μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Τα gel υδατάνθρακα, τα ροφήματα ηλεκτρολυτών και τα ενεργειακά ποτά, έχουν γίνει απαραίτητα! Δεν είναι μόνο το μπουστάρισμα που θα δώσουν κατά τη διάρκεια του αγώνα μα είναι και η προστασία του οργανισμού που στρώνει το έδαφος για μια πιο ποιοτική γρήγορη αποθεραπεία.

Ρεκόρ χρόνου.
Το ρεκόρ το κατέχει ο Κενυάτης Felix Kipchirchir Kandie στους άνδρες με χρόνο 2ω10λ:36δ που πραγματοποιήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2014 και για τις γυναίκες η Λιθουανή Rasa Drasdauskaite με χρόνο 2ω31λ:06δ στις 2 Νοεμβρίου 2010.
Η Mizuki Noguchi από την Ιαπωνία με χρόνο 2ώ26λ:20δ κατέχει το ολυμπιακό ρεκόρ και πραγματοποιήθηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας.

Νικητές και στατιστικά.
Εάν ρωτήσουμε τυχαία δέκα ανθρώπους για το ποιοι πιστεύουν ότι έχουν παράδοση να τερματίζουν πρώτοι στον κλασικό μαραθώνιο, εάν όχι 10 στους 10 σίγουρα οι 9 στους 10 θα απαντούσαν οι Κενυάτες. Πράγμα που θα ήταν σωστό αν δεν ήταν λάθος! Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση σε άνδρες και γυναίκες με 17 και 11 νίκες αντίστοιχα. Ακολουθούν οι πολυδύναμοι Κενυάτες στους άνδρες με 16 και από εκεί και κάτω η διαφορά είναι αισθητή.
(Πηγή: Wikipedia.org)

Η διοργάνωση.
Μια μικρή γιορτή στήνεται κάθε χρόνο μερικές μέρες πριν την έναρξη του αγώνα έτσι ώστε, οι επίδοξοι δρομείς που συρρέουν από όλα τα μήκη και πλάτη της γης για να λάβουν μέρος σε αυτό το μοναδικό event, να έχουν την δυνατότητα να παραλάβουν τις συμμετοχές τους και ταυτόχρονα να εφοδιαστούν με τα απαραίτητα συμπληρώματα διατροφής και αξεσουάρ για τον αγώνα. Μάλιστα, για κάποιους αποτελεί στόχο ζωής να τρέξουν και να τερματίσουν αυτόν τον σπουδαίο αγώνα.

Σας περιμένουμε όλους στο Marathon Expo και σίγουρα στο photo finish!

Προηγούμενο άρθροΣυνέπεια στην ποιότητα.
Επόμενο άρθροULTRA PELION TRAIL 2022
X-Treme Stores
Η μεγαλύτερη οικογένεια fitness και αθλητικών συμπληρωμάτων διατροφής στην Ελλάδα με 54 καταστήματα σε Ελλάδα & Κύπρο.