Όλοι μας λίγο ως πολύ κάνουμε κάποια μικρά λάθη στην προπόνησή μας. Άλλα σοβαρά και μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν κάποιο τραυματισμό, και άλλα αθώα που απλά καθυστερούν λίγο την πρόοδό μας.

Ας ξεκινήσουμε με τα ‘’αθώα’’ μιας και είναι περισσότερα.

  1. Δεν κρατάμε σημειώσεις με το φορτίο που έχουμε σε κάθε άσκηση με αποτέλεσμα να μην έχουμε σαφή εικόνα της προόδου.
  2. Δεν κρατάμε χρόνο στα διαλείμματα μεταξύ των σετ.
  3. Κοιτάμε το κινητό μας σε κάθε διάλειμμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνουμε την συγκέντρωση στην προπόνηση και δεν είναι λίγες οι φορές που χάνουμε την αίσθηση της ώρας όπου μοιραία μας οδηγεί στο λάθος νούμερο 2.
  4. Δεν καταναλώνουμε νερό ή κάποιο intra workout συμπλήρωμα. Η ενυδάτωση και πόσο μάλλον η αναπλήρωση των χαμένων μετάλλων και ιχνοστοιχείων είναι κάτι που ο οργανισμός μας έχει απόλυτη ανάγκη ειδικά σε ακραίες συνθήκες όπως μια δυνατή προπόνηση.
  5. Ο καθρέπτης. Μεγάλο κεφάλαιο ο καθρέπτης. Όλοι μας κοιτάμε τον εαυτό μας μέσα σε αυτόν αλλά πολλοί δεν συνειδητοποιούμε την τεράστια βοήθεια που δίνει. Είναι εκεί για να μας δίνει κάθε στιγμή την δυνατότητα της εποπτείας σε όλες τις κινήσεις έτσι ώστε να εκτελούμε όσο το δυνατό πιο σωστά τις ασκήσεις.
  6. Κοιτάμε τον δίπλα… Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να παρατηρείς την ρουτίνα του διπλανού σου. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να παρατηρείς τα λάθη του ή τις ικανότητές του. Είσαι στο γυμναστήριο για ένα και μόνο λόγο!

Πάμε τώρα και στα ‘’ένοχα’’…

  1. Ίσως και το πιο σημαντικό κομμάτι στην προπόνηση να είναι το ζέσταμα. Πρέπει να ετοιμάζεις το μυϊκό σύστημα για αυτό που θα ακολουθήσει. Όπως ένας κινητήρας πρέπει να ζεσταθεί προτού να είναι σε θέση να φτάσει στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων του. Σίγουρα μπορεί και χωρίς ζέσταμα αλλά είναι επίσης σίγουρο πως κάποια στιγμή θα πάψει να λειτουργεί και δυστυχώς η επιδιόρθωση δεν εγγυάται ότι θα δουλεύει ρολόι όπως πριν.  Έτσι ακριβώς και οι μύες.
  2. Εξαντλητικό αερόβιο πριν την προπόνηση με βάρη. Όσο και να θέλεις να χάσεις λίπος, και σίγουρα το αερόβιο βοηθά στο έπακρο για κάτι τέτοιο, δεν πρέπει να ξεχνάς πως η διαδικασία της λιποδιάλυσης  εξαρτάται από το μυϊκό σύστημα. Συνεπώς, θα πρέπει να κρατήσεις την θέλησή σου για μετά τα βάρη και όχι σε εξαντλητικό βαθμό. Είναι πολύ σημαντικό να κρατάς την ισορροπία μεταξύ αερόβιας και αναερόβιας άσκησης.
  3. Διατάσεις. Δεν κάνεις διατάσεις! Είναι εξίσου σημαντικό κομμάτι όπως οτιδήποτε άλλο κάνεις. Δεν είναι ένα επιπρόσθετο κομμάτι στην προπόνησή σου, ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΣΟΥ!
  4. Τέλος, υπομονή. Όλα θα γίνουν αρκεί να έχεις υπομονή και συνέπεια. Τίποτα καλό δεν γίνεται στο άψε – σβήσε. Η προσπάθεια που κάνεις απαιτεί χρόνο.

Το βασικό ζητούμενο είναι να υπάρχει ισορροπία μεταξύ διασκέδασης, ευχαρίστησης και αποτελεσματικότητας.

Στην τελική ανάλυση αυτό είναι η γυμναστική.

 

 

Προηγούμενο άρθροΔιάδρομος μετά τα βάρη;
Επόμενο άρθροxtr.gr – Polar- Giveway (Έληξε)