Ίσως η πιο διαδεδομένη τροφή πρωτεϊνης μετά από το στήθος κοτόπουλου. Κι αυτό γιατί τα ασπράδια του αυγού είναι καθαρή πηγή πρωτείνης χωρίς υδατάνθρακες και λίπη και με σχεδόν μηδενικές θερμίδες. Έτσι, όταν ψάχνουμε μία τροφή με πολλή πρωτείνη και λίγες θερμίδες, τα ασπράδια δεν χάνουν από καμία άλλη.
Τα ολόκληρα αυγά απ’ την άλλη,περιέχουν κάποιες θερμίδες, όμως περιέχουν και μικροθρεπτικά συστατικά από τους κρόκους τους. Όλες οι λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α. D, E, K) περιέχονται στους κρόκους. Επιπλέον, οι κρόκοι περιέχουν τα αναγκαία λιπαρά όπως και χοληστερόλη, τα οποία είναι απαραίτητα για την παραγωγή ορμονών, όπως η τεστοστερόνη. Παρακάτω, βλέπετε μία σύγκριση στα μακροθρεπτικά συστατικά μεταξύ 8 ασπραδιών και 4 ολόκληρων αυγών:
Αυγά και χοληστερόλη
Η συσχέτιση αυγών και χοληστερόλης είναι λανθασμένη. Τα στοιχεία που στήριζαν κάτι τέτοιο ανήκουν στον προηγούμενο αιώνα, όταν ο Nikolai Anichkov τάισε κουνέλια με καθαρή χοληστερόλη, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η χοληστερόλη προάγει τις καρδιακές νόσους, επειδή οι αρτηρίες των κουνελιών βρέθηκαν φραγμένες. Όμως, τα κουνέλια δεν έχουν κοινά με τους ανθρώπους και η…χοληστερόλη δεν είναι μέρος της διατροφής τους. Όλα αυτά όμως τότε, οδήγησαν σε ένα κυνήγι μαγισσών, έχοντας σαν αποτέλεσμα τη δαιμονοποίηση των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη.
Το 2010 η American Journal of Clinical Nutrition δημοσίευσε μία μετα-ανάλυση- τα συλλογικά ευρήματα των 21 διαφορετικών μελετών- η οποία κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: “Τα κορεσμένα λιπαρά δεν συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου ή στεφανιαία νόσο».
Νωρίτερα από αυτό το έτος, το περιοδικό Time αντέστρεψε το επιχείρημα αυτό, αποκαλύπτοντας ένα παραπλανητικό ρεπορτάζ απ’ το 1984 που υποστήριζε ότι τα αυγά και άλλα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ήταν επικίνδυνα, ενθαρρύνοντας μάλιστα τους αναγνώστες να τρώνε βούτυρο αντί για μαργαρίνη.
Τι ισχύει τελικά;
Ποια είναι λοιπόν η πραγματική αιτία των καρδιακών παθήσεων; Η Liz Wolfe, σύμβουλος θεραπευτικής διατροφής (ΝΤP), μας λέει ότι προκαλούνται από φλεγμονές λόγω χρόνιων επιπέδων άγχους και υπερκατανάλωσης φυτικών ελαίων και επεξεργασμένων υδατανθράκων. Τι μας προτείνει; “Περιορίστε τα τρόφιμα που βρίσκονται σε κουτιά και σακούλες”! Ο λόγος είναι απλός:
Αποφεύγοντας τους κρόκους αυγών, χάνουμε πολλά μικροθρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι απαραίτητα σε ένα σωστό πλάνο διατροφής. Σύμφωνα με τη Wolfe, ο κρόκος του αυγού «είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Α, η οποία κάνει καλό στο δέρμα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β για διατήρηση υψηλών επιπέδων ενέργειας, και χολίνη, η οποία υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου, των μυών, και είναι απαραίτητη για μια υγιή εγκυμοσύνη.» Η παρουσία κορεσμένου λίπους στους κρόκους, είναι επίσης απαραίτητη για την παραγωγή ορμονών και την απορρόφηση των βιταμινών και των μετάλλων απ’ τον οργανισμό.
Η Άποψη μου:
Όταν μιλάμε για φυσιολογική κατανάλωση αυγών ακόμη και σε καθημερινή βάση, δεν βρίσκω λόγο να αποφύγουμε την κατανάλωση ολόκληρου του αυγού, από την στιγμή που η υπόλοιπη διατροφή μας είναι σωστή και δεν υπερβαίνει τα φυσιολογικά όρια ημερήσιας κατανάλωσης χοληστερόλης. Επιπλέον, ψάχνουμε για ποικιλία στη διατροφή μας και δεν λαμβάνουμε πρωτείνη μόνο απ’ το αυγό, αλλά και από άλλες πηγές όπως κρέας, ψάρι και γαλακτοκομικά. Εάν είστε λάτρης του αυγού και καταναλώνετε πολλά μέσα στη μέρα, επιλέξτε να φάτε τον κρόκο από ένα ή δύο αυγά, σε σύνολο πέντε έως οκτώ αυγών για παράδειγμα. Η προσοχή υφίσταται μόνο σε άτομα με κληρονομικότητα (ακόμη κι εκεί τα στοιχεία δεν είναι σαφή), τα οποία προτείνω να συμβουλεύονται τον διατροφολόγο τους, όσον αφορά την επιλογή των τροφών και αυτών που πρέπει να περιορίζουν.