Χιλιάδες οπαδοί του bodybuilding από όλο τον κόσμο θα κάνουν το ταξίδι για να βρεθούν στο Λας Βέγκας, την πόλη που φιλοξενεί την 50η επέτειο του διαγωνισμού Mr. Olympia. Αλλά, αναρωτιέμαι αν οι άνθρωποι σκέφτονται πέρα ​​από την φαντασμαγορία μιας τέτοιας διοργάνωσης το Σαββατοκύριακο, το πλήθος των ανθρώπων στο συνεδριακό κέντρο, το εξωφρενικό ντύσιμο και τους φορείς τους, τα αστέρια στο λόμπι, και τον μακρύ κατάλογο των πάρτυ που εγγυώνται να σας τρελάνουν, να εκτιμήσουν πόσο καίριος είναι ο φετινός διαγωνισμός, ποιος θα καταλάβει την πρώτη πεντάδα και ποιος από αυτούς θα στεφθεί βασιλιάς.

Είναι σχεδόν αδιανόητο κάτι που θεωρείται από πολλούς τίποτε περισσότερο από επιπόλαιη ματαιοδοξία και μικρής σημασίας “πανηγύρι”, όχι μόνο άντεξε 50 χρόνια, αλλά αύξησε κιόλας την δημοτικότητά του. Αλλά όχι χωρίς χτυπήματα. Σήμερα, οι προσκρούσεις είναι πιο έντονες από ποτέ. Για πολλούς, η φετινή διοργάνωση θα μείνει στην ιστορία περισσότερο από την επέτειό του.

Το Ολυμπία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 18 Σεπτέμβρη 1965, στη Μουσική Ακαδημία του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη. Ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός που κέρδισε ο Larry Scott. Στη συνέχεια οι Sergio Oliva, Arnold Schwarzenegger, Franco Columbu, Frank Zane, Chris Dickerson, Sammir Bannout, Lee Haney, Dorian Yates, Ronnie Coleman, Jay Cutler, Dexter Jackson, και, τέλος, ο Phil Heath. Πενήντα χρόνια με μόλις 13 πρωταθλητές, από έξι διαφορετικές χώρες.

 

Αν σκεφτεί κανείς την πληθώρα των bodybuilders εκεί έξω, όχι μόνο από αυτές τις έξι χώρες, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, μπορείτε να πάρετε μια ιδέα του πόσο σπάνιο είναι να γίνεις Μρ.Oλύμπια και πόσο ψηλά βρίσκεται η κορυφή του Ολύμπου.

Για το χρηματικό έπαθλο πρέπει να γίνει εξαίρεση και να μετριέται σε ψηφία κατανοητά μόνο από το λεξικό του Λας Βέγκας. Όταν ο Larry Scott κέρδισε το ’65, το χρηματικό έπαθλο ήταν $ 1.000. Φέτος θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που το συνολικό χρηματικό έπαθλο προσεγγίζει περίπου το $ 1 εκατομμύριο, με τον νικητή να φεύγει με $ 250.000 πλουσιότερος, αφήνοντας το υπόλοιπο ποσό των $ 400.000 να μοιραστεί γενναιόδωρα στις υπόλοιπες εννέα θέσεις του top 10.

Αλλά πώς καταλήξαμε σε αυτή την κορυφή; Ποιος αποφασίζει το νούμερο; Ποια είναι τα κριτήρια; Αυτή η ερώτηση φίλοι μου κοστίζει $ 250.000, αυτές τις μέρες. Πριν το bodybuilding αρχίσει να μετριέται με πολλά μηδενικά, ο επαγγελματίας Bodybuilder παρουσίαζε το “X Frame” (μεγάλοι ώμοι, μικρή μέση και καλοσχηματισμένοι τετρακέφαλοι). Οι αθλητές της δεκαετίας του ’80 – Schwarzenegger, Zane, Columbu, Dickerson, Haney- αλλά και αυτοί της δεκαετίας του 90′ όπως οι Wheeler, Levrone, Cormier κτλ- εμφάνισαν αυτές τις κλασικές γραμμές με έναν εξωφρενικό βαθμό αισθητικής, διατηρώντας παράλληλα την απαιτούμενη συμμετρία. Όλοι αυτοί μπορούσαν να κάνουν την “vacuum pose”.

Ο Άρνολντ σε “Vacuum Pose και ο Big Ramy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δύο δεκαετίες και πλέον αργότερα, σχεδόν κανείς δεν μπορεί. Όχι μόνο δεν μπορούν να κάνουν αυτή την πόζα, αλλά δυσκολεύονται να κρατήσουν το στομάχι τους μέσα. Οι κοιλιές τους είναι σαν να εγκυμονούν. Επίσης είναι τεράστιοι! Δείτε τον Big Ramy, έναν αθλητή 140-145 κιλών.

Η έκρηξη στη διάπλαση, μαζί με τις πεταχτές κοιλιές, δείχνουν ότι η ανάπτυξη της σωματικής διάπλασης έχει περάσει κάθε λογικό όριο. Αυτό που σήμερα παρουσιάζεται στο κοινό και επιβραβεύεται ως το καλύτερο, είναι η επιτομή του “σοκ και δέος”. Δεν είναι τυχαίο πως ο κυβερνήτης του Bodybuilding, o Arnold Schwarzenegger, έκανε πολύ θόρυβο μετά το Arnold Classic και απαίτησε από την βιομηχανία του bodybuilding, καλώντας τον Πρόεδρο της IFBB, να αλλάξει την επιβλαβή κατεύθυνση που έχει πάρει το bodybuilding και να έχουν ως στόχο την επιστροφή στις ρίζες του.

Θα εισακουστεί ο Άρνολντ; το Ολύμπια είναι η πρώτη μεγάλη διοργάνωση μετά τις δηλώσεις του. Εάν οι κριτές τον ακούσουν, αυτό θα είναι καλό για το κοινό που κουράστηκε από την εικόνα των τωρινών αθλητών που περιγράψαμε παραπάνω. Ωστόσο, εάν οι κριτές αγνοήσουν τον Άρνολντ, τότε θα δούμε τον Αυστριακό ενοχλημένο, καθώς είναι συνηθισμένος να παίρνει αυτό που θέλει. Εάν η IFBB τον αγνοήσει, δεν θα μείνει αναπάντητο αυτό. Κι έχω την αίσθηση πως φέτος θα κριθεί το που θα βαδίσει το άθλημα στο μέλλον.

Εμείς φίλοι μου, απλά θα πάρουμε ένα κουτί ποπ κόρν και θα απολαύσουμε τις εξελίξεις. Η ιστορία θα δείξει αν επικρατήσει η (σωστή κατ’ εμέ) άποψη του…

Γιώργος Λιονάκης
Προηγούμενο άρθροΑυγά: Ασπράδια ή ολόκληρα;
Επόμενο άρθροΓιατί να επιλέξω Inkospor;
Η μεγαλύτερη οικογένεια fitness και αθλητικών συμπληρωμάτων διατροφής στην Ελλάδα με 54 καταστήματα σε Ελλάδα & Κύπρο.