Έχουμε την μεγάλη χαρά να φιλοξενούμε και πάλι στη χώρα μας τον ποδηλατικό γύρο ή αλλιώς, ΔΕΗ International Tour of Hellas. Δεν μιλάμε απλά για έναν ποδηλατικό αγώνα, αλλά για ένα από τα μεγαλύτερα ποδηλατικά events συνολικού μήκους 846,6 χιλιομέτρων. Θα λάβουν συμμετοχή 22 ομάδες με 154 αθλητές και στα πέντε stages του ποδηλατικού γύρου, θα περάσουν από 28 πόλεις της Ελλάδας.
Πρώτη διαδρομή είναι το «Ηράκλειο – Χανιά» στις 27/4. Αμέσως μετά, «ΟΑΚΑ – Ιτέα» στις 28/4, στις 29/4 «Δελφοί – Καρδίτσα» και «Καρδίτσα – Λάρισα» στις 30/4, ενώ ολοκληρώνεται ο γύρος την 1η Μαΐου με το «Καλαμπάκα – Ιωάννινα».


Η υπερπροσπάθεια που καταβάλουν οι αθλητές κατά τη διάρκεια τέτοιων διαδρομών, κρύβουν από πίσω, μια προσπάθεια και ένα σχεδιασμό που μπορεί να διαρκεί ακόμα και χρόνια.
Είναι πάρα πολλές οι πτυχές στον σχεδιασμό του κάθε αθλητή που πρέπει να αναλύσουμε εάν θέλουμε να κατανοήσουμε τι υπάρχει πίσω από έναν ποδηλάτη. Πέρα από το τελικό αποτέλεσμα που όλοι μπορούμε να δούμε και να κρίνουμε.
Ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει την επιλογή του εξοπλισμού, την επιλογή της διαδρομής για την προπόνηση, το πρόγραμμα της προπόνησης (βαθμός δυσκολίας), το πλάνο της διατροφής και φυσικά τα συμπληρώματα διατροφής.
Για τον εξοπλισμό δεν έχουμε την ειδίκευση να πούμε πολλά όπως επίσης και για την επιλογή της διαδρομής αλλά σίγουρα μπορούμε να πούμε και να αναλύσουμε περί προπόνησης και διατροφής αλλά και όσα αφορούν τα συμπληρώματα διατροφής εντός και εκτός της προπόνησης.

Προπόνηση
Η προπόνηση ενός ποδηλάτη προφανώς και δεν είναι μόνο ποδήλατο.
Βεβαίως και από μόνο του το ποδήλατο είναι μια εξαιρετική μορφή άσκησης αλλά για να φτάσει κάποιος σε αυτό το υψηλό επίπεδο θα πρέπει να κάνει πολλά παραπάνω.
Όλο το κορμί συμμετέχει στην ποδηλασία άρα όλο το κορμί πρέπει να γυμναστεί με μια μεγαλύτερη έμφαση στο μυϊκό σύστημα των ποδιών.
Άρα μια ολοκληρωμένη προπόνηση με βάρη είναι το κλειδί για να αναπτυχθεί το μυϊκό σύστημα στο σύνολο του. Αυτό λοιπόν σε συνδυασμό με μια διαδρομή που έχει διακυμάνσεις στις ανηφόρες και κατηφόρες σε καθημερινή βάση συντελεί μια ολοκληρωμένη προπονητική ρουτίνα.
Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι και η ξεκούραση!


Διατροφή
Μια διατροφή ισορροπημένη σε πρωτεΐνες – υδατάνθρακες – λιπαρά  είναι μια γενική οδηγία σε όλους τους ασκούμενους – αθλητές.
Οι ποδηλάτες όπως και οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων είναι «διαφορετικά φρούτα».
Οι αναλογίες πρωτεΐνης – υδατανθράκων αλλάζουν καθώς οι υδατάνθρακες, αφού είναι υπεύθυνοι για το ενεργειακό υπόβαθρο του οργανισμού, αποκτούν έναν πιο βασικό ρόλο και ακολούθως μεγαλύτερες ποσότητες προς κατανάλωση μέσα στην ημέρα.


Συμπληρώματα διατροφής
Τα συμπληρώματα διατροφής παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο πλάνο όλων των αθλητών και ειδικότερα σε αυτήν την κατηγορία.
Ας τα χωρίσουμε όμως σε δύο κατηγορίες, σε αυτά που θα χρησιμεύσουν μέσα στην προπόνηση και σε αυτά που είναι για την υπόλοιπη διάρκεια της ημέρας.

Μέσα στην ημέρα, η διατροφή του αθλητή πρέπει να πλαισιώνεται με όλων των ειδών των θρεπτικών συστατικών. Μια φόρμουλα πρωτεΐνης σε σκόνη, ένα συμπλήρωμα υδατάνθρακα, ΖΜΑ και πολυβιταμίνες, είναι το “Must” πακέτο!
Κατά την διάρκεια του αγώνα αλλά και της προπόνησης, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, ηλεκτρολύτες και gel υδατάνθρακα είναι σίγουρα απαραίτητα σε συνδυασμό εννοείται με νερό.
Σε ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας που προκύπτει από την δραστηριότητα αλλά και από εξωγενείς παράγοντες,  λόγω της έντονης εφίδρωσης και της αναπνοής, το σώμα αποβάλλει ένα μεγάλο ποσό νερού που εμπεριέχει τους ηλεκτρολύτες.
Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται άμεση αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών για την εύρυθμη λειτουργία.
Κατά την διάρκεια της διαδρομής, είναι πολύ λογικό το ενεργειακό απόθεμα ολοένα να μειώνεται και να μειώνεται εκθετικά. Για να αποτραπεί αυτό πρέπει να τροφοδοτηθεί ο οργανισμός με ενέργεια άμεσα διαθέσιμη. Με τον όρο «άμεσα διαθέσιμη» δεν μπορούμε να εννοούμε κάτι άλλο πέρα από τα gel υδατάνθρακα.
Καθαρή ενέργεια, άριστης ποιότητας, σε συνδυασμό με νερό και όλα τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά (μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αμινοξέα) που εμπεριέχονται μέσα στο gel, δίνουν άμεσα την δυνατότητα στον ποδηλάτη να συνεχίσει χωρίς την εμφάνιση της κόπωσης, όπως επίσης προστατεύουν από όλα τα επακόλουθα αυτής.


154 αθλητές θα τρέξουν σε αυτόν τον αγώνα.
154 διαφορετικές στρατηγικές.
154 μοναδικές προσπάθειες.
Η X-Treme Stores δίνει το παρών σε αυτό το μεγάλο αθλητικό event.
Βασικός υποστηρικτής του ΔΕΗ International Tour of Hellas.

Προηγούμενο άρθροTour of hellas
Επόμενο άρθροΈλκηθρο: Προπόνηση με έλκηθρο για όλους!