Τα τελευταία χρόνια όλοι μας, άλλοι περισσότερο άλλοι λιγότερο, έχουμε παρατηρήσει τον αριθμό των ποδηλάτων γύρω μας να αυξάνεται. Είτε ως μέσο αερόβιας, και όχι μόνο άσκησης, είτε ως βόλτα για διασκέδαση και αναψυχή, το ποδήλατο μόνο καλά έχει να προσφέρει. Ως άσκηση βοηθά την υγεία σε πολλά επίπεδα.

Πρώτα απ’ όλα χτίζει τους μυς των ποδιών ομοιόμορφα και αναλόγως με το βάρος της άσκησης γρήγορα και ποιοτικά. Τα χέρια, ο κορμός και η πλάτη παίζουν δευτερεύον μεν ρόλο αλλά όσο η διάρκεια της βόλτας μεγαλώνει τόσο μεγαλώνει και ο ρόλος που επιτελούν.
Σαν αποτέλεσμα έχουμε εκγύμναση όλου του σώματος με τον πλέον αρμονικό τρόπο.
Και για να γίνει όσο πιο σωστά είναι δυνατό αυτό, πρέπει να κάνουμε ανάλυση των κινήσεων κομμάτι-κομμάτι. Πάμε να τα δούμε ένα-ένα…

Μηροί
Η ποδηλασία πρωτίστως γυμνάζει το κάτω μέρος του σώματος. Κάνοντας πετάλι δραστηριοποιούνται οι τετρακέφαλοι, οι μεγάλοι μύες των μηρών και οι γλουτοί.
Όσο μεγαλύτερη η αντίσταση και η ταχύτητα τόσο μεγαλύτερο και το αποτέλεσμα. Εάν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης ποδηλατικών παπουτσιών με πετάλια που κουμπώνουν πάνω σε αυτά, τότε μπορείς να τραβήξεις πάνω το πετάλι κατά τη διάρκεια της κάθε διαδρομής. Η ανοδική αυτή κίνηση ασκεί πίεση στους μηριαίους δικέφαλους.

Γάμπες
Η ποδηλασία επίσης χρησιμοποιεί τους μυς της γάμπας για να συνεχίσει την ώθηση που παράγεται από τους τετρακέφαλους και τους δικέφαλους μέσω του κάτω μέρους των ποδιών και των δαχτύλων. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της διαδρομής με πετάλι, όταν το πόδι είναι πιο κοντά στο έδαφος.

Χέρια και ώμοι
Το πάνω μέρος του σώματος, όπως είπαμε, παίζει δευτερεύοντα ρόλο. Τα χέρια και οι ώμοι πρωτίστως χρησιμοποιούνται για να έχεις τον έλεγχο του τιμονιού. Σε δεύτερο χρόνο, είναι εκεί για να κρατάνε την απαραίτητη αντίσταση στο υπόλοιπο σώμα έτσι ώστε να είναι πιο αποδοτική και συγκεντρωτική η κίνηση.

Κορμός
Η καλή ποδηλατική φυσική κατάσταση απαιτεί δυνατούς μύες του κορμού.
Για να κρατήσεις το σώμα σου σε σωστή θέση, αυτό συνεπάγεται επίπεδη πλάτη, τους ώμους κάτω, μακριά από τα αυτιά, και το στομάχι ελαφρώς ρουφηγμένο.
Αυτή η στάση του σώματος είναι ιδανικά εργονομική, καθώς αποτρέπει την κούραση και τους τραυματισμούς, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει τη μέγιστη χρήση των μυών των ποδιών και των γλουτιαίων.

Σε επίπεδο καλής υγείας τώρα λίγο έως πολύ, όλοι μας γνωρίζουμε τι όφελος έχουμε από την σωματική άσκηση και ιδίως από την αερόβια.
Το ποδήλατο όμως, είναι κάτι μαγικό! Συνδυάζει απόλυτα την διασκέδαση με την σωματική άσκηση και την πρακτικότητα στην μεταφορά μας. Δεν είναι τυχαίο που οι Βορειοευρωπαίοι στην πλειοψηφία τους έχουν αναγάγει το ποδήλατο ως το κύριο μέσο μεταφοράς τους σε καθημερινή βάση.

Ευκαιρία για εξερεύνηση! Είτε κυκλοφορείτε στην πόλη, είτε εκτός πόλης, το ποδήλατο είναι το κατάλληλο εργαλείο για να εξερευνήσετε όλα αυτά τα στενά και τις περιοχές που ενδεχομένως φοβόσασταν να επισκεφτείτε με το αυτοκίνητο.
Αν αρχίσετε ειδικά να το χρησιμοποιείται για την καθημερινή σας μετακίνηση, σίγουρα θα δείτε την πόλη σας με μια τελείως διαφορετική ματιά.
Και στο κάτω κάτω, μιλάμε για το πιο «πράσινο» μέσο μεταφοράς!

Στο πλαίσιο της εκ νέου γνωριμίας μας με το ποδήλατο και συμβαδίζοντας με την Ευρώπη του 2022 έρχεται ξανά στη χώρα μας ένα αθλητικό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας, που είχαμε πάνω από δέκα χρόνια να το φιλοξενήσουμε.

Μιλάμε φυσικά για το ΔΕΗ International Τour of Hellas ή διαφορετικά τον ποδηλατικό γύρο της Ελλάδας.

Με διαδρομές απίστευτης ομορφιάς αφού θα «περάσει» από τα πιο σημαντικά σημεία φυσικής ομορφιάς  (Landmarks) της πατρίδας μας. Ξεκινώντας από την Κρήτη με την διαδρομή Ηράκλειο-Χανιά, στη συνέχεια Αθήνα-Ιτέα, αμέσως μετά Δελφοί-Καρδίτσα, Καρδίτσα-Λάρισα και τέλος Καλαμπάκα-Ιωάννινα.

Η ακτινοβολία αυτού του event είναι εφάμιλλη του θρυλικού πλέον, “Rally Acropolis” και όπως είναι φυσικό, ένας από τους στόχους που θα πετύχει και ο ποδηλατικός γύρος της Ελλάδας, μεταξύ άλλων, θα είναι να μας κάνει να δούμε το ποδήλατο όπως το βλέπαμε όταν είμασταν παιδιά (για εμάς τους «μεγάλους» πάντα) και για τους νεαρότερους να τους μεταδώσει το πνεύμα του αθλητισμού και του πολιτισμού.

Η X-Treme Stores δεν θα μπορούσε να μην υποστηρίξει έμπρακτα αυτό το κόσμημα των αθλητικών διοργανώσεων! Θα είμαστε εκεί …

Προηγούμενο άρθροΚυκλική προπόνηση με την Πωλίνα Τριγωνίδου
Επόμενο άρθροΔΕΗ International Tour of Hellas