Ο Έλληνας πρωταθλητής του Διάθλου, Γρηγόρης Σκουλαρίκης, μιλάει στο www.xtr.gr για το μεγάλο αγώνα στην Ελβετία και την προετοιμασία του.

Τι είναι το δίαθλο και ποια αθλήματα περιέχει;

Το Δίαθλο είναι ένα σύνθετο αγώνισμα που αποτελείται κατά σειρά από τρέξιμο, ποδηλασία και ξανά τρέξιμο. Οι αποστάσεις ποικίλουν από “sprint” (5χλμ τρέξιμο – 20χλμ ποδηλασία – 2,5χλμ τρέξιμο) μέχρι “long distance” (10χλμ τρέξιμο – 150χλμ ποδηλασία – 30χλμ τρέξιμο) που είναι και η ειδικότητα μου. Το άθλημα υπάγεται επίσημα στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου (Ε.Ο.Τρι.) και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Τριάθλου (I.T.U). Να υπενθυμίσουμε πως το τρίαθλο, που είναι και ολυμπιακό άθλημα, περιλαμβάνει κολύμβηση, ποδηλασία και τρέξιμο. Στην ουσία το Δίαθλο είναι και αυτό τρίαθλο, καθώς το πρώτο σκέλος τρεξίματος, με το δεύτερο είναι πρακτικά δυο διαφορετικά αγωνίσματα, που χρίζουν εντελώς διαφορετικής αντιμετώπισης προπονητικά και αγωνιστικά.

 

Ποιες ήταν οι συνθήκες του αγώνα στην Ελβετία;

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο οποίο αγωνίστηκα στις 6 Σεπτεμβρίου, έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια να φιλοξενείται στα πλαίσια του Powerman Zofingen που οι αποστάσεις του είναι 10χλμ τρέξιμο – 150χλμ ποδηλασία – 30χλμ τρέξιμο. Η συμμετοχή συνολικά ήταν 300 αθλητές με elite (επαγγελματίες) και age-groupers (ερασιτέχνες), από περίπου 40 χώρες. Εγώ κατέβαλα την 15η θέση ανάμεσα στους elite με χρόνο 7 ώρες 13 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα.

Ο πάντα απρόβλεπτος καιρός της περιοχής φέτος επιφύλασσε πολύ δυνατούς ανέμους και βροχή κατά διαστήματα, ενώ στο τέλος … έβγαλε Ήλιο. Ευτυχώς η θερμοκρασία ήταν καλή, στους 15-18 βαθμούς. Η διαδρομή είναι πολύ ιδιαίτερη σε ανάγλυφο τοπίο με πολλές ανηφόρες, τόσο στο τρέξιμο όσο και στην ποδηλασία. Χαρακτηριστικά αναφέρω πως στο πρώτο τρέξιμο έχει 250 μέτρα θετική υψομετρική (καθαρή ανάβαση), η ποδηλασία 1800μ θετ.υψ., ενώ το 2ο τρέξιμο μέτρα 550μ θετ.υψ.

Αυτές οι τιμές δεν υπάρχουν σε κανέναν άλλον αγώνα διάθλου στον κόσμο γι’ αυτό τον χαρακτηρίζουν και σαν τον πιο δύσκολο και φυσικά έχει μεγάλη προβολή και στα τοπικά ΜΜΕ. Είναι χαρακτηριστικό πως η Ελβετική τηλεόραση είχε 2ωρη ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, όπως κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια των πρώτων τερματισμών και των απονομών. Αυτή ήταν η 27η του διοργάνωση και πλέον θεωρείται “θρυλικός αγώνας” για να τρέξει κάποιος.

 

Πόσο διήρκεσε η προετοιμασία σου, που έγινε και τι περιελάμβανε;

Τη φετινή σεζόν, λόγω φόρτου παράλληλων επαγγελματικών υποχρεώσεων, επέλεξα να σταματήσω προπονήσεις από τέλος Απριλίου μέχρι τα μέσα Μαΐου για να ξεκουραστώ. Είχα ήδη σημάδια υπερκόπωσης και ρίσκαρα τη χρονιά. Κατόπιν ξεκίνησα να προετοιμάζομαι με στόχο αποκλειστικά για το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Είχα στη διάθεση μου 3,5 μήνες για να βρεθώ στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Αρχικά προπονήθηκα 6 εβδόμάδες στην Αθήνα, όπου και κατοικώ μόνιμα, αλλά όσο ο καιρός ζέσταινε έπρεπε να μετακινηθώ σε περιοχή με πιο χαμηλές θερμοκρασίες γιατί γινόταν πολύ επίπονη η προπόνηση. Πρέπει να σημειώσω εδώ πως ο εβδομαδιαίος όγκος της προπόνησης περιλαμβάνει περίπου 120χλμ τρέξιμο και 400χλμ ποδηλασίας. Οι μέγιστες μεμονωμένες προπονήσεις περιελάμβαναν 2 ώρες τρέξιμο και 4,5 ώρες ποδηλασία αντίστοιχα, ενώ υπήρχαν συνδυαστικές προπονήσεις και με τα δυο αθλήματα που διήρκεσαν 6-7 ώρες συνεχόμενες προπόνησης. Καταλαβαίνετε πόσο σκληρό μπορεί να γίνει αυτό, ειδικά στο καλοκαίρι με τη ζέστη.

Έτσι, συνέχισα για 1 μήνα παραθαλάσσια στον Ωρωπό μέχρι τέλος Ιουλίου και μετά για όλο σχεδόν στον Αύγουστο ολοκλήρωσα την προετοιμασία μου στο Καρπενήσι που έχει γίνει πλέον αγαπημένος προπονητικός προορισμός. Άλλωστε οι κλιματολογικές και μορφολογικές συνθήκες της περιοχής μοιάζουν αρκετά με αυτές του Ζόφινγκεν, οπότε με εξυπηρετεί απόλυτα.

Ευτυχώς όλα κύλησαν καλά και έφτασα σε ικανοποιητική κατάσταση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα για να διεκδικήσω και φέτος μια καλή θέση, όπως και κατάφερα. Είμαι σε σταθερό επίπεδο τα τελευταία χρόνια μέσα στους 16 πρώτους του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Φυσικά πάντα θέλω κάτι παραπάνω και πιστεύω πως κάποια χρονιά θα το καταφέρω, αλλά ως τότε είμαι ικανοποιημένος που τουλάχιστον διατηρούμε ψηλά.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω τα X-Treme Stores για όλη την υποστήριξη που μου παρέχουν με τα συμπληρώματα διατροφής Warrior Lab και είναι σύμμαχος μου, στις πολύωρες προπονήσεις και φυσικά στην αποκατάσταση από αυτές.

Προηγούμενο άρθροBack to the Gym
Επόμενο άρθροThe Insider
X-Treme Stores
Η μεγαλύτερη οικογένεια fitness και αθλητικών συμπληρωμάτων διατροφής στην Ελλάδα με 54 καταστήματα σε Ελλάδα & Κύπρο.