Ένα διαχρονικό ερώτημα που η απάντησή του μας ταλαιπωρεί πολλά χρόνια είναι το εξής: Πώς θα χάσω το λίπος της κοιλιάς. Η απάντηση είναι απλή και συγχρόνως σύνθετη.
Η απλή βερσιόν είναι μονολεκτικά, διατροφή. Η σύνθετη είναι πάλι, διατροφή!

Εάν υποθέσουμε ότι έχεις βάλει στη ζωή σου μια καθημερινή ρουτίνα ήπιας άσκησης που έχει ως αποτέλεσμα να κάψεις 400 θερμίδες και δεν βλέπεις σχετικά άμεσα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τι κάνεις λάθος;


Συνεχίζουμε την υπόθεση και παρατηρούμε πως αμέσως μετά την άσκηση καταναλώνεις τροφή ισάξια με 400 θερμίδες όπου θεωρητικά έχεις αναπληρώσει τις ενεργειακές σου ανάγκες στο 100% και πράγματι έτσι είναι. ΑΛΛΑ!
Ένα μεγάλο αλλά.

Μέσα στη διάρκεια του 24ώρου οι ενεργειακές σου ανάγκες είναι (πάντα υπό τη μορφή υπόθεσης) 2000 θερμίδες (Kcal) πράγμα που σημαίνει ότι μέσω της διατροφής αυτές οι θερμίδες πρέπει να καλυφθούν.

Λάθος #1 Άναρχη κατανομή θερμίδων: Το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι. Δεν απλώνουν αυτές τις 2000 θερμίδες μέσα στη μέρα. Θα πρέπει μέσα στα γεύματα της μέρας να συγκεντρώνεται αυτός ο αριθμός θερμίδων. Εάν αυτό είναι μέσα σε ένα με δύο γεύματα έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που έχουμε θέσει ως στόχο. Άρα, «απλώνουμε» τις θερμίδες μέσα σε πολλά γεύματα. 4-5 είναι μια καλή αρχή.
Λάθος #2 Ποιότητα θερμίδων: Οι θερμίδες έχουν την μισή αλήθεια. Η άλλη μισή κρύβεται στην ποιότητα αυτών. Ένα κομμάτι στήθος κοτόπουλο 100 γραμμαρίων, θερμιδικά κυμαίνεται στις 170 θερμίδες, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι είναι «στεγνό». Εάν μαγειρευτεί με πολλά λάδια, σάλτσες, κρέμες κτλ οι θερμίδες ανεβαίνουν δραματικά και ταυτόχρονα η ποιότητα της πρώτης ύλης μειώνεται. Η ποιότητα των θερμίδων που καταναλώνετε παίζει σημαντικό ρόλο στην απώλεια λίπους αφού συμβάλλουν στην αύξηση της αίσθησης κορεσμού.
Λάθος #3 Έλλειψη Ποικιλίας: Δεν έχεις μεγάλη ποικιλία σε αυτά που τρως. Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, πρωτεΐνη (!!!) από αβγά, ψάρια, όσπρια και κρέας είναι το κλειδί για να πάρει τα πάνω του ο μεταβολισμός σου στις σωστές μερίδες, όπως αναφέραμε και παραπάνω, με «άπλωμα» των θερμίδων μέσα στη μέρα. Μικρότερες μερίδες πιο συχνά.


Λάθος #4 Ανεπαρκής ενυδάτωση: Δεν πίνεις όσο νερό χρειάζεσαι. Η ενυδάτωση είναι κρίσιμη για την απώλεια λίπους και τη γενική υγεία. Η επαρκής κατανάλωση νερού βοηθά στην αποβολή τοξινών, στη διατήρηση της ενυδάτωσης και στη ρύθμιση της όρεξης.

Λάθος #5 Ελλιπής Μυϊκή Ανάπτυξη: Αυτό που θέλουν οι περισσότεροι είναι το εξής: “εγώ θέλω ίσα ίσα να χάσω το λίπος της κοιλιάς και όχι να γίνω bodybuilder”. H μυϊκή ανάπτυξη που είναι ουσιώδης για να αποχαιρετήσεις το λίπος. Οι μύες αυξάνουν τον μεταβολισμό σας, καίγοντας θερμίδες ακόμη και σε ηρεμία. Η οικοδόμηση μυών αλλάζει τη σύνθεση του σώματος. Εντατικές προπονήσεις αυξάνουν τη θερμογένεση έπειτα από την άσκηση και η μυϊκή ανάπτυξη βελτιώνει τη γενική ευεξία και ενέργειά σου.

Η διατροφή. Δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια στάση ζωής που πάει χέρι – χέρι με την άσκηση και την οργάνωση του νου μας. Μια ισορροπία της τάξης του 60% (διατροφή) – 40% (άσκηση) είναι το κλειδί για να αρχίσεις να βλέπεις τις επιθυμητές διαφορές!

Προηγούμενο άρθροΓιατί οι ηλεκτρολύτες είναι το πιο απαραίτητο συμπλήρωμα;
Επόμενο άρθροΡΟΦΗΜΑ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ: Είναι μια απόλαυση όταν ξέρεις τα μυστικά του!