Οι ηλεκτρολύτες ΔΕΝ είναι εποχικό συμπλήρωμα. Απλώς το καλοκαίρι, με την αυξημένη θερμοκρασία, δεν είναι απλώς απαραίτητο. Είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για την απόδοση στην προπόνηση αλλά και για την υγεία μας.
Ο ιδρώτας που αποβάλλουμε προέρχεται από το νερό του σώματος. Συγκεκριμένα από το πλάσμα του αίματος, το οποίο κατά 92% αποτελείται από νερό, όμως περιέχει και ηλεκτρολύτες. Κυρίως Νάτριο και Χλώριο.
Οι ηλεκτρολύτες διαλύονται στο νερό του σώματος και βοηθούν στη διεξαγωγή ηλεκτρικών ώσεων στους νευρώνες, μια διαδικασία απαραίτητη για την καλή λειτουργία της καρδιάς, όλες τις νευρικές λειτουργίες αλλά και τις συσπάσεις των μυών.
Δεν είναι τυχαίο ότι  μετά από κάθε εγχείρηση, το πρώτο και βασικότερο στοιχείο που περιέχει ο ορός του ασθενούς είναι ηλεκτρολύτες.


Οι παράγοντες που καθορίζουν το πόσο ιδρώτα και κατ’ αναλογία πόσους ηλεκτρολύτες χρειάζεσαι είναι:

·  Το σωματικό βάρος και μέγεθος: Ένας βαρύτερος ή ογκοδέστερος άνθρωπος δαπανά περισσότερη ενέργεια για να διαχειριστεί το σώμα του. Περισσότερη ενέργεια=περισσότερος ιδρώτας=μεγαλύτερη ποσότητα ηλεκτρολυτών.

·  Γονίδια: Σχεδόν σε όλες τις φυσικές διαδικασίες τα γονίδια παίζουν το ρόλο τους. Δεν στεκόμαστε σε αυτό, απλά το γνωρίζουμε απλά και μόνο για να εξηγήσουμε ορισμένες διαφορές με τους γύρω μας.

·  Ποσοστό ενυδάτωσης: Το πόσο άδειοι ή γεμάτοι είμαστε σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, μέσα μας. Αν φροντίζουμε την ενυδάτωση καθημερινά ή μόνο την ημέρα της προπόνησης ή του αγώνα.

·  Το επίπεδο φυσικής κατάστασης: Ο λιγότερο γυμνασμένος θα κουραστεί πιο εύκολα και γρήγορα, άρα θα ιδρώσει περισσότερο, αν συνεχίζει να προπονείται.

·  Το περιβάλλον: Το αυτονόητο. Περισσότερη ζέστη=περισσότερος ιδρώτας. Ο ιδρώτας είναι το μέσο που έχει το σώμα προκειμένου να αποβάλλει θερμότητα. Προκειμένου να δροσιστεί. Αν δεν ιδρώναμε δεν θα γυμναζόμασταν.

Τι ποσότητα ηλεκτρολυτών να παίρνω;
Μια έρευνα στο Journal of Sports Science συστήνει να καλύπτουμε το 50% των ηλεκτρολυτών που αποβάλλουμε. Κυρίως αυτή η ποσότητα μετριέται στην απώλεια του Νατρίου (αλάτι). Για παράδειγμα, ένας ποδοσφαιριστής αποβάλλει περίπου 1 λίτρο ιδρώτα σε μία ώρα στον αγώνα του. Σε ένα λίτρο ιδρώτα αντιστοιχούν (ανάλογα με τον άνθρωπο)  περίπου 2γρ Νατρίου. Αν καλύψουμε το 50%, σημαίνει 1γρ Νατρίου.
Το πιο δημοφιλές συμπλήρωμα ηλεκτρολυτών, το Active Mineral Light της ΙΝΚΟ, θα σου δώσει σε ένα λίτρο νερού, με δύο δοσομετρητές ηλεκτρολυτών, 1.2γρ Νατρίου.
Οπότε μπορείς να κάνεις τις αντιστοιχίες. Σίγουρα ένας μέσος αθλούμενος δεν ιδρώνει όπως ένας ποδοσφαιριστής, άρα η ποσότητα μπορεί να είναι μικρότερη, όση δηλαδή προτείνει και η ίδια η εταιρεία (1 δοσομετρητής σε 500ml νερού, δηλαδή 600mg Νατρίου).

Προηγούμενο άρθροΠρωτεΐνη=Απώλεια Βάρους
Επόμενο άρθροΔιατροφή Uber Alles! 5 λάθη που κάνεις και δεν χάνεις λίπος
Γιάννης Μπούρας
Ασχολούμαι με το χώρο του γυμναστηρίου σε επίπεδο αθλούμενου από το 1987 και ως επαγγελματίας από το 1992. Μετά από αρκετά χρόνια απασχόλησης σε γυμναστήρια, το 2003 ξεκίνησα να εργάζομαι στα Χ-TREME STORES. Από το 2005 απασχολούμαι σταθερά στο X-TREME STORES Χαλανδρίου και αρθρογραφώ καθημερινά στην σελίδα τουX-TREME STORES Χαλανδρίου στο Facebook