Αν δείτε τα social media, τότε είναι σαφές ότι η ηλικία δεν αποτελεί εμπόδιο για κανέναν. Υπάρχουν αθλητές εκεί έξω ηλικίας 50+ με καταπληκτικές εμφανίσεις. Ωστόσο, ποια επίδραση έχει η ηλικία στο bodybuilding;

Στην πραγματικότητα, οι έρευνες δείχνουν ότι η προπόνηση με βάρη έχει δραματικές μεταβολές σε άτομα άνω των 30 ετών, που έχουν αρχίσει να βιώνουν την απώλεια μυϊκού ιστού. Ωστόσο, ένα πιθανό εμπόδιο για την ανάπτυξη των μυών σε γηραιότερους ασκούμενους είναι τα χαμηλότερα επίπεδα των αναβολικών ορμονών, οι οποίες τείνουν να μειώνονται, ακόμα και όταν είμαστε σχετικά νέοι.

Προπόνηση, ηλικία και ανάγκες σε πρωτεΐνη

Καθώς μεγαλώνουμε, η ποσότητα της πρωτεΐνης που απαιτείται για την ενίσχυση της μέγιστης πρωτεϊνοσύνθεσης μπορεί να αυξηθεί. Αυτός είναι ένας τομέας της έρευνας που παραμένει σε νηπιακό επίπεδο, οπότε δεν είναι δυνατόν να γίνουν σαφείς συστάσεις. Ωστόσο, υπογραμμίζει τον δυνητικό αντίκτυπο της κατανάλωσης υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης και αμινοξέων, ειδικά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση.

Η παραπάνω στρατηγική θα υποστηρίξει ταυτόχρονα την αποτελεσματική ανάρρωση των μυών και την ταχεία αποκατάσταση, που συνήθως είναι μειωμένη στους ηλικιωμένους bodybuilders.
 

Συμβουλές προπόνησης

Οι παλαιότεροι bodybuilders τείνουν να παίρνουν τα μέγιστα αποτελέσματα από σύντομες, έντονες προπονήσεις, 3-4 φορές την εβδομάδα:

 Κρατήστε τις προπονήσεις με βάρη περίπου στα 45 λεπτά
 Προπονηθείτε με βάρη 2-3 φορές την εβδομάδα
 Εστιάστε σε σύνθετες ασκήσεις, όπως καθίσματα, άρσεις θανάτου και πιέσεις πάγκου
 Εκτελέστε 2-3 φορές τη βδομάδα για 30 λεπτά διαλειμματικές προπονήσεις υψηλής έντασης

Με μια ποιοτική διατροφή, προπόνηση σε λογικά πλαίσια και σωστές επιλογές συμπληρωμάτων, θα δείτε τα αποτελέσματα που θέλετε ακόμη και καθώς τα χρόνια περνούν. Εξάλλου τότε είναι που η προσπάθεια πρέπει να είναι μεγαλύτερη, αποφεύγοντας καρδιαγγειακά, ορμονικά ή αιματολογικά προβλήματα που πιθανότατα ταλαιπωρούν τους συνομήλικούς σας. Δεν λείπουν και τα παραδείγματα ασκουμένων που παρουσιάστηκαν στην καλύτερή τους κατάσταση σε ηλικία 40+ !

Γιώργος Λιονάκης
Προηγούμενο άρθροGlanbia (ON, BSN, Isopure)
Επόμενο άρθροNew! PROTEIN BARS by NLS
Ο Λιονάκης Γιώργος χαρακτηρίζεται από πολυπραγμοσύνη. Ασχολείται με το personal training και τις σωματικές αλλαγές ασκουμένων. Χρησιμοποιεί old school μεθόδους (προπόνηση με βάρη και μηχανήματα), χωρίς να απορρίπτει κάποιες νέες τάσεις. Όταν δεν κάνει προσωπικές συνεδρείες, γράφει άρθρα ή ετοιμάζει τις ομιλίες του, και αναλύει τις ετικέτες των συμπληρωμάτων διατροφής. Γνωρίζει πάντα τα νέα της αγοράς ενώ του αρέσει να ψάχνει το παρασκήνιο των εταιριών. Είναι συνεργάτης και αρθρογράφος (με τα περισσότερα άρθρα) των X-treme Stores από το 2015.