Η Glanbia είναι μια παγκόσμια εταιρεία διατροφής που εξυπηρετεί ενεργά τις διατροφικές ανάγκες των καταναλωτών μέσω μιας σειράς επώνυμων προϊόντων και ως εταίρος συστατικών στον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων.

Συγκεκριμένα, η Glanbia είναι μια διεθνής εταιρία θρεπτικών συστατικών και επεξεργασίας τυριού, με έδρα την Ιρλανδία. Με κύκλο εργασιών άνω των € 3,5 δισ ετησίως, περίπου 6.000 υπαλλήλους και παρουσία σε 34 χώρες σε όλο τον κόσμο, το όραμα της Glanbia είναι να διατηρηθεί ως μία από τις κορυφαίες σε απόδοση εταιρείες διατροφής στον κόσμο. Το συγκρότημα έχει τρεις επιχειρηματικούς τομείς – τυριά στις ΗΠΑ και παγκόσμια συστατικά, γαλακτοκομικά στην Ιρλανδία και άλλες επιχειρήσεις σε διάφορες χώρες του κόσμου. Έχει επίσης τρεις κύριες διεθνείς κοινοπραξίες – τυρί από τα νοτιοδυτικά στις ΗΠΑ, τυρί στο Ηνωμένο Βασίλειο και της Nutricima στη Νιγηρία – καθώς και μια σειρά από μικρότερες ιρλανδικές εταιρίες. Είναι εισηγμένη στο ιρλανδικό Χρηματιστήριο και σε αυτό του Λονδίνου.

Με βαθιές ρίζες στη βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων έχει γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο δίνοντας προϊόντα διατροφής υψηλής ποιότητας, που υποστηρίζουν έναν δραστήριο τρόπο ζωής. Η επιτυχία της ως παγκόσμιος προμηθευτής συστατικών έχει χτιστεί στην εμπειρία της σε θρεπτικά διαλύματα που υποστηρίζονται από σημαντικές επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη.

Στο χαρτοφυλάκιο των εταιριών της Glanbia περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι Optimum Nutrition, BSN και Isopure, η καθεμία με το δικό της εμπορικό σήμα και το δικό της ξεχωριστό κοινό. Παράγει όλο το φάσμα των προϊόντων αθλητικής διατροφής και είναι ο ηγέτης της αγοράς στον τομέα της καινοτομίας και της ανάπτυξης νέων προϊόντων. Για να καταλάβετε το μέγεθος και για τι ποσά μιλάμε, η Glanbia αγόρασε το 2011 την BSN για 144 εκατομμύρια δολάρια ($) και την Isopure το 2014 για 153 εκατομμύρια δολάρια ($). Το 2008 εξαγόρασε τις Optimum Nutriton και ABB για το υπέρογκο ποσό των 315 εκατομμυρίων δολαρίων ($).

BSN

O πυρήνας της BSN πήγαζε από επαγγελματίες αθλητές και bodybuilders, αλλά αυτή η βάση των καταναλωτών γρήγορα αυξήθηκε. Η BSN είναι από τους κορυφαίους κατασκευαστές, παρόχους και διανομείς διατροφικών προϊόντων που έχουν σχεδιαστεί για την υγεία, την προπόνηση, την σωματική διάπλαση και την απόδοση. Η BSN ιδρύθηκε το 2001 από τους Chris Ferguson και James Scott, οι οποίοι άρχισαν να πωλούν τα συμπληρώματα τους έξω από το πορτ-μπαγκάζ ενός αυτοκινήτου από πόρτα σε πόρτα. Οι πελάτες άρχισαν να ακούν και να γνωρίζουν τα προϊόντα τους. Έτσι, η BSN μεγάλωνε και μεγάλωνε φτάνοντας στη διεθνώς αναγνωρισμένη κορυφαία εταιρία που είναι σήμερα με αφοσίωση στην δημιουργία δυναμικών, καινοτόμων προϊόντων που παράγουν αποτέλεσμα. Τα προϊόντα της BSN® και η ίδια η εταιρία έχει κερδίσει περισσότερα από 35 βραβεία κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών και αυτό την έχει κάνει εξαιρετικά αναγνωρίσιμη με πιστό κοινό. Τα προϊόντα της αποστέλλονται σε πάνω από 40.000 σημεία λιανικής πώλησης στις ΗΠΑ και διανέμονται σε περισσότερες από 90 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Optimum Nutrition

Η Optimum Nutrition βρίσκεται στο χώρο εδώ και 25 χρόνια με 4 εγκαταστάσεις παραγωγής που καταλαμβάνουν πάνω από 500.000 τετραγωνικά λειτουργικού χώρου και είναι από τις λίγες εταιρείες αθλητικής διατροφής που κατασκευάζει η ίδια τα συμπληρώματα της σε κάθε κατηγορία. Για την αγορά των ΗΠΑ, έχει επίσης τη δική της εταιρεία διανομής, ώστε να διασφαλίζει ότι διαθέτει ισχυρή παρουσία στην αγορά, με το να διατηρεί το κόστος σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό σε συνδυασμό με την παραγωγή και τη διανομή των δικών της συμπληρωμάτων, την φέρνει σε θέση να προσφέρει προϊόντα υψηλής ποιότητας σε προσιτή τιμή. Οι τρεις λειτουργούσες εγκαταστάσεις βρίσκονται στο Ιλλινόις, στη Νότια Καρολίνα και τη Φλόριντα (όπως και η BSN!). Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις απασχολεί γύρω στα 400 άτομα.

Isopure & Nature’s Best

Η Isopure/Nature’s Best εδρεύει στη Νέα Υόρκη και ξεκίνησε το 1998 από δύο άτομα, τον Hal Katz και τον Ernie Geraci με όραμα να φέρουν κάτι πιο ποιοτικό στην αγορά των ΗΠΑ. “Σημαία” της εταιρείας ήταν η έλευση μίας καθαρής από λακτόζη, λίπη και υδατάνθρακες, απομονωμένης πρωτεΐνης ορού γάλακτος υψηλής ποιότητας, που δεν θα προκαλούσε στομαχικές διαταραχές. Η Isopure εισήλθε στην αγορά, διαθέσιμη τόσο σε σκόνη όσο και σε έτοιμο ρόφημα («RTD»). Οι πωλήσεις τους ήταν 74.600.000 $ στο έτος 2014 με τις περισσότερες πωλήσεις να προέρχονται από την πρωτεΐνη ορού γάλακτος και τα έτοιμα μπουκάλια αθλητικών ποτών. Η εταιρία απευθύνεται και στον φανατικό του γυμναστηρίου αλλά και στον απλό ασκούμενο. Στόχος τους είναι να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα καταναλωτών και για χρόνια το σλόγκαν της εταιρίας ήταν το “We are more than muscle” (“είμαστε κάτι περισσότερο από μυς”).  Για περισσότερα από 30 χρόνια, προσφέρουν την πιο καθαρή και αγνή πρωτεΐνη ορού γάλακτος.

Γιώργος Λιονάκης
Προηγούμενο άρθροSilberpfeil by Mercedes Benz
Επόμενο άρθροΕπίδραση της ηλικίας στο Bodybuilding
X-Treme Stores
Η μεγαλύτερη οικογένεια fitness και αθλητικών συμπληρωμάτων διατροφής στην Ελλάδα με 54 καταστήματα σε Ελλάδα & Κύπρο.