Η προπόνηση με την αντίσταση που προσφέρουν τα λάστιχα γυμναστικής είναι πολύ χρήσιμη για πάρα πολλούς λόγους. Είναι ένας διαφορετικός τρόπος εκγύμνασης που έχει τις βάσεις του στην κλασική πατροπαράδοτη γυμναστική με αντιστάσεις.
Η μεγάλη διαφορά έγκειται στο ότι η αντίσταση δεν έχει αποκλειστικά μια κατεύθυνση όπως η άσκηση με βάρη, όπως επίσης το γεγονός ότι από την αρχή της κίνησης μέχρι και την ολοκλήρωσή της το μέγεθος της αντίστασης μεταβάλλεται. Με άλλα λόγια έχουμε ένα μέσο εκγύμνασης όπου σχεδόν όλα είναι ευμετάβλητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διευρυνθεί σημαντικά το ασκησιολόγιο ενώ ταυτόχρονα διευρύνονται και οι μυϊκές ομάδες που πρωταγωνιστούν σε κάθε άσκηση.
Εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως για αυτόν ακριβώς τον λόγο τα λάστιχα γυμναστικής αρχικά είχαν χρησιμοποιηθεί για αποκατάσταση τραυματισμών. Η ταυτόχρονη λειτουργία πολλών μυϊκών ομάδων γύρω από το σημείο ενδιαφέροντος με τον τρόπο που επιδρά το λάστιχο, αποδεδειγμένα αυξάνει τη μυϊκή δύναμη προστατεύοντας παράλληλα και τις αρθρώσεις.


Πολλές μυϊκές ομάδες ταυτόχρονα αλλά και απομόνωση.
Ο τρόπος που μπορεί να εφαρμοστεί η άσκηση είναι πολυδιάστατος.
1) Βοήθεια στο μονόζυγο.
Είναι εκεί, που στις πρώτες σου μέρες στο γυμναστήριο, έβαλες δειλά-δειλά το πόδι σου μέσα στη θηλιά και κατάφερες να κάνεις την πρώτη σου έλξη. Το ξέρω ότι τα έχεις ξεχάσει τώρα γιατί κάνεις 12άρια σετ για πλάκα, αλλά από εκεί ξεκίνησες….
2) Αποκατάσταση τραυματισμών.
Στο μενού της αποκατάστασης από τραυματισμούς θα μπορούσαμε να πούμε πως τα λάστιχα είναι στα κυρίως πιάτα, αφού η εφαρμοστικότητά τους είναι τεράστια. Κορωνίδα των προγραμμάτων αποκατάστασης είναι η μέθοδος McKenzie (αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα αξιολόγησης και θεραπείας των μυοσκελετικών προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης και των περιφερικών αρθρώσεων, που προκαλούν οξύ ή χρόνιο πόνο).
3) Κλασική άσκηση με αντιστάσεις.
Όλες οι ασκήσεις με αλτήρες και μπάρες έχουν την δυνατότητα παραλλαγής ή και αντιγραφής. Μπορείς να προσθέσεις και λαβές όπως ακριβώς στο γυμναστήριο για μια 100% εξομοίωση της κίνησης. Μπορείς να εκτελέσεις με την ίδια ευκολία απομονωτικές και πολυαρθρικές ασκήσεις ενώ είναι πολύ αυτοί που θα πουν ή θα ψιθυρίσουν έστω, πως είναι πιο αποτελεσματικό…
Τα λάστιχα γυμναστικής και γενικά η ελαστική αντίσταση, αποδεδειγμένα αυξάνουν τη μυϊκή δύναμη ενεργοποιώντας περισσότερο τους μυς σε σύγκριση με τα βάρη ή τα μηχανήματα, και με λιγότερη επιβάρυνση στις αρθρώσεις και άρα μειωμένο κίνδυνο τραυματισμού.
Όμως, εκτός από την αύξηση της δύναμης και του definition που λέμε στην όψη των μυών, βοηθάνε στην αύξηση της μυϊκής ελαστικότητας και της αρθρικής ευκαμψίας.
Αλλά δεν σταματάμε εκεί, έχει κι‘ άλλο!
4) Θα έχεις ακούσει για τις θηλιές, τα bandloops.
Χρησιμοποιούνται για πληθώρα ασκήσεων και κυρίως για ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών και εξάσκηση της ισορροπίας των κάτω άκρων. Ως προθέρμανση, ως ολοκληρωμένο πρόγραμμα προπόνησης ή και ως μέρος του.
Περίμενε, που πας; Ένα τελευταίο για το δρόμο!
5) Λογικό και επόμενο να τα παίρνεις και να κάνεις προπόνηση παντού. Και όταν λέμε παντού, εννοούμε παντού! Ένα φορητό γυμναστήριο σε μέγεθος τσέπης!
Με λίγα λόγια μπορείς να κάνεις τα πάντα με τα λάστιχα γυμναστικής. Το ζήτημα είναι να έχεις όρεξη και φαντασία…. Κυρίως φαντασία!


Τώρα, λίγα λόγια για την διαφοροποίηση των αντιστάσεων.
Ο κάθε κατασκευαστής έχει τον δικό του τρόπο να διαφοροποιεί το προϊόν του.
Συνήθως είναι σε κιλά (kg) και επισημαίνονται με το να έχει το κάθε ένα διαφορετικό χρώμα.
Δεν είναι σωστό αλλά δεν είναι και λάθος.
Δεν είναι σωστό από την άποψη ότι όπως είπαμε η αντίσταση σε όλη την διαδρομή είναι μεταβαλλόμενη, δηλαδή μόνο σε ένα σημείο της διαδρομής θα έχει την αναγραφόμενη τιμή (π.χ. 10 κιλά).
Από την άλλη μεριά, είναι σωστό καθώς με κάποιο τρόπο πέραν του χρώματος πρέπει να διαφοροποιείται και ταυτόχρονα να δίνει ένα σημείο αναφοράς.
Και τώρα έρχεται η ερώτηση, “Δηλαδή αφήνουμε τα βάρη και πιάνουμε τα λάστιχα;”
Και τώρα έρχεται η απάντηση, ΟΧΙ!

Το ιδανικό σενάριο είναι δουλεύεις και τα δυο παράλληλα έτσι ώστε να έχεις τα καλύτερα αποτελέσματα σε λιγότερο χρόνο και το βασικότερο… Θωράκιση από τραυματισμούς!

Προηγούμενο άρθροTime to cross your lines
Επόμενο άρθροΧάσε λίπος – Κράτα τη μυϊκή σου μάζα