Η βιολογική αξία είναι ένα μέτρο της αξιολόγησης των τροφίμων με βάση την ποιότητα των πρωτεϊνών που περιέχονται σε αυτές. Η βιολογική αξία της πρωτεΐνης εξαρτάται από την σύνθεση αμινοξέων της: στην πραγματικότητα μια πρωτεΐνη χρησιμοποιείται καλύτερα όταν η σύνθεση των αμινοξέων της είναι κοντά σε εκείνη που πρόκειται να συντεθούν από τον οργανισμό του ζώου. Οι ζωικές πρωτεΐνες έχουν μία σύνθεση αμινοξέων πολύ πιο κοντά σε εκείνη του σώματος του ζώου (και ως εκ τούτου και του ανθρώπου) απ’ ό, τι έχουν οι φυτικές πρωτεΐνες.

Όσο υψηλότερη είναι η βιολογική αξία της πρωτεΐνης, τόσο μεγαλύτερη η ικανότητα του σώματος να την αφομοιώσει και τόσο λιγότερα είναι τα «απόβλητα» που μέσω του ήπατος και των νεφρών απορροφώνται. Συμπληρώματα διατροφής με υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη και σωστή ισορροπία αμινοξέων οδηγούν στη μέγιστη διαθεσιμότητα και απορρόφηση από τον οργανισμό.

Σύγκριση πηγών πρωτεϊνών:

Ανά 100g Πρωτεΐνη Λίπη
Γάλα με 3.5% λίπος 3.3 g 3.6 g
Τυρί Cottage 13.0 g 4.3 g
Τυρί ricotta 12.5 g 5.1 g
Αγελαδινό τυρί με 45% λίπος 25.5 g 29.2 g
Αυγό 12,9 g 11.2 g
Πουλερικά χωρίς πέτσα 22.0 g 1.0 g
Σολωμός 19.9 g 13.6 g
Καλαμπόκι 8.5 g 3.8 g
Ψωμί 8.3 g 1.9 g

Από τη σύγκριση μεταξύ των ροφημάτων και των τροφών με υψηλή πρωτεΐνη, είναι σαφές ότι για έναν αθλητή είναι προτιμότερο να λαμβάνει συμπληρώματα με υψηλή βιολογική αξία, με όσο το δυνατόν λιγότερο λίπος και άλλες ουσίες που δεν είναι απαραίτητες.

 

Η σημασία των πρωτεϊνών

Για τη συντήρηση της μυϊκής μάζας σε εντατικές προπονήσεις, η υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί ένα καλό αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα είναι το στάδιο αμέσως μετά την προπόνηση όταν το σώμα έχει την μεγαλύτερη ανάγκη για ταχεία ανάρρωση και αύξηση των μυών. Οι κύριες λειτουργίες των πρωτεϊνών είναι τα εξής:

  • Θεμελιώδη συστατικά: οι πρωτεΐνες παρέχουν το υλικό για την κατασκευή και την αναγέννηση των κυττάρων, των ιστών και των μυών.
  • συσταλτική λειτουργία: ορισμένες πρωτεΐνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην αποφυγή της διάσπασης των μυικών κυττάρων.
  • Λειτουργία προστασίας: εάν δεν λαμβάνουμε αρκετή πρωτεΐνη, είναι πιθανό να μειωθεί η μυϊκή μάζα και είναι πιθανό να συμβεί σπατάλη ενέργειας κατά τη διάρκεια εντατικής άσκησης. Επιπλέον, οι μύες και οι συνδετικοί ιστοί είναι λιγότερο επιρρεπείς σε τραυματισμούς.

 

Τα βασικά συστατικά του ανθρώπινου σώματος είναι το νερό και πρωτεΐνες. Δυστυχώς οι τελευταίες, μαζί με τα συστατικά στοιχεία τους, τα αμινοξέα, δεν μπορούν να αποθηκεύονται σε μεγάλες ποσότητες στον οργανισμό και συνεπώς πρέπει να τα λαμβάνουμε τακτικά μέσα στη μέρα.

Συμπλήρωμα πρωτεϊνών, μια αναγκαιότητα για τους αθλητές

Για έναν αθλητή και μάλιστα ανταγωνιστικό, είναι απαραίτητο να λαμβάνει μεγάλες ποσότητες τροφίμων για να απορροφήσει τις πρωτεΐνες που χρειάζονται. Αν η μόνη πηγή πρωτεΐνης ήταν οι τροφές, χωρίς την υποστήριξη των συμπληρωμάτων πρωτεΐνης, εκτός από την πρωτεΐνη που απαιτείται, θα προσλάμβανε κι άλλα περιττά συστατικά (πχ λίπος), αλλοιώνοντας την απόδοσή του.

Γιώργος Λιονάκης
Προηγούμενο άρθροΓνωρίστε τη νέα Omni-Mx Hardcore!
Επόμενο άρθροLoading complete…X-treme Stores Κέρκυρας!
X-Treme Stores
Η μεγαλύτερη οικογένεια fitness και αθλητικών συμπληρωμάτων διατροφής στην Ελλάδα με 54 καταστήματα σε Ελλάδα & Κύπρο.