Μια καλή και εντατική προπόνηση κάνει το αίμα να κινείται πολύ γρηγορότερα από το κανονικό. Αυτό το γεγονός και με την επίσης ταχύτατη κυκλοφορία των θρεπτικών συστατικών στους μυς μας οδηγεί στην μυϊκή ανάπτυξη. Αυτό όμως οδηγεί και σε ένα άλλο θέμα. Την απώλεια μεγάλης ποσότητα υγρών, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην αφυδάτωση. Δεν είναι απλό το θέμα και δυστυχώς οι περισσότεροι, νέοι κυρίως αθλητές, δεν δίνουν ιδιαίτερη προσοχή. Χάνοντας ένα 2% μόνο του σωματικού βάρους από απώλεια υγρών είναι σίγουρο ότι θα μειώσει κατακόρυφα τις επιδόσεις μας στο άθλημα που έχουμε επιλέξει.
Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υγρών (νερού αλλά κυρίως νερού εμπλουτισμένου με ηλεκτρολύτες και μέταλλα) θα μας επιτρέψει να ξαναγεμίσουμε τις αποθήκες υγρών του σώματος, να κερδίσουμε τους χαμένους ηλεκτρολύτες και το κυριότερο να αποκτήσει το αίμα την φυσιολογική του ρευστότητα.

Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, αφού με την απώλεια σημαντικής ποσότητας υγρών το αίμα χάνει την κανονική του ρευστότητα με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να μεταφέρει επαρκώς τα θρεπτικά συστατικά στο μυϊκό σύστημα.
Η επάρκεια λοιπόν σε υγρά, ηλεκτρολύτες και μέταλλα είναι πολύ βασική στη ζωή ενός αθλητή, ιδίως τώρα τους καλοκαιρινούς μήνες που η έντονη εφίδρωση επιτείνει το πρόβλημα.
Ένα άλλο ζήτημα που έχει απασχολήσει τους ερευνητές είναι η θερμοκρασία των υγρών που θα πρέπει να λαμβάνουμε. Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στον International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism και περιελάμβανε εθελοντές αθλητές οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη κατανάλωνε χλιαρό νερό με ηλεκτρολύτες και η άλλη ομάδα ιδιαίτερα δροσερά υγρά.

Η δεύτερη ομάδα ολοκλήρωσε με επιτυχία την ενυδάτωσή της, ενώ η πρώτη παρά την μεγάλη ποσότητα υγρών που κατανάλωσε εντούτοις έχασε το 1,3% του σωματικού βάρους από απώλεια υγρών.

Αυτό έχει την εξήγησή του καθώς το χλιαρό νερό εξατμίζεται γρηγορότερα, προκαλεί μεγαλύτερη εφίδρωση με αποτέλεσμα μεγαλύτερη απώλεια υγρών.

Σε κάθε προπόνηση λοιπόν, αλλά και σε κάθε φυσική δραστηριότητα, ειδικά τους ζεστούς μήνες θα πρέπει να είμαστε εφοδιασμένοι με επαρκή ποσότητα νερού και ακόμα καλύτερα με ένα μείγμα ηλεκτρολυτών αφού αυτοί έχουν την ιδιότητα να συγκρατούν μεγαλύτερη ποσότητα υγρών μέσα στο σώμα.

Προηγούμενο άρθροΔιάδρομος 3HP i-Run by X-FIT
Επόμενο άρθρο16 Οκτωβρίου & Παγκόσμια ημέρα διατροφής!
Η μεγαλύτερη οικογένεια fitness και αθλητικών συμπληρωμάτων διατροφής στην Ελλάδα με 54 καταστήματα σε Ελλάδα & Κύπρο.