Σε αντίθεση με τη φυσική απελευθέρωση της GH και της τεστοστερόνης, η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που έχει τη δυνατότητα να κάνει μεγάλο καλό αλλά και πολύ κακό. Πρέπει συνεπώς να χρησιμοποιηθεί αναλόγως. Η ινσουλίνη, που παράγεται από τα β-κύτταρα στο πάγκρεας, είναι κεντρικής σημασίας για τη ρύθμιση των υδατανθράκων και το μεταβολισμό του λίπους. Η απελευθέρωσή της σε υπερβολικές ποσότητες και σε λανθασμένες χρονικές στιγμές, μπορεί να προάγει την αποθήκευση λίπους. Αν χρησιμοποιηθεί με στρατηγικό τρόπο όμως, μπορεί να δημιουργήσει ένα αναβολικό περιβάλλον ανυψώνοντας τα μυϊκά κέρδη και τη σωστή εναπόθεση του λίπους.

Σε μια υποθερμιδική προ-αγωνιστική διατροφή, για παράδειγμα, τα χαμηλά επίπεδα της ινσουλίνης σε κατάσταση ηρεμίας (μεταξύ των προπονήσεων και ιδίως πριν τον ύπνο) μπορούν να βοηθήσουν στην καύση του λίπους, ενώ τα υψηλά επίπεδα γύρω και μετά από την προπόνηση, μπορεί να προωθήσουν την ταχεία απορρόφηση των αμινοξέων και των υδατανθράκων, απαραίτητα και τα δύο για την μεγιστοποίηση των μυϊκών κερδών.

Για να αυξήσουμε την παραγωγή της ινσουλίνης, η υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων είναι απαραίτητη. Η τέλεια στιγμή για να καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων είναι λίγο πριν και αμέσως μετά την προπόνηση. Περίπου 40 γραμμάρια πριν και 50-60 γραμμάρια μετά την προπόνηση (περίοδος που οι μύες θα τους χρησιμοποιήσουν για να τροφοδοτήσουν με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά τους πεινασμένους μύες) μπορεί να λειτουργήσουν ευεργετικά για ένα άτομο 80-85 κιλών περίπου. Αντίθετα, κρατήστε τους υδατάνθρακες σε σχετικά μέτρια επίπεδα για το υπόλοιπο της ημέρας, διατηρώντας χαμηλά τα επίπεδα της ινσουλίνης, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η αποθήκευση λίπους.

Η χρήση του κατάλληλου υδατάνθρακα γύρω από την προπόνηση (pre-/post-workout) είναι πολύ σημαντική. Πριν αλλά και μετά την προπόνηση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Vitargo Plus της Warriorlab όπως και το Waxymaize επίσης της Warriorlab. Το waxy maize starch είναι η νεότερη καινοτομία υδατάνθρακα στην αγορά των συμπληρωμάτων. Προέρχεται από άμυλο καλαμποκιού ή πατάτας αναλόγως την εταιρία. Περνάει γρήγορα στο στομάχι και απορροφάται αμέσως λόγω της μεγάλης μοριακής του μάζας και της χαμηλής του ωσμωτικότητας. Δεν διεγείρει την ινσουλίνη το ίδιο με την δεξτρόζη, που είναι ξεκάθαρα υδατάνθρακας υψηλού γλυκαιμικού δείκτη.


Πηγές:

Poliqu1in Group,10 Ways to Lower Estrogen Load
Ryan, K, J. Biochemistry of aromatase: significance to female reproductive physiology.
Najjar, S (2001). “Insulin Action: Molecular Basis of Diabetes”. Encyclopedia of Life Sciences (John Wiley & Sons).
Stewart, P, M., Krone N, P. The adrenal cortex. In: Kronenberg HM, Melmed S, Polonsky KS, Larsen PR, eds. Williams Textbook of Endocrinology. 12th ed. Philadelphia, PA: Saunders Elsevier; 2011:
Walter F., PhD. Ssynthesis of Thyroid Hormones. Chapter 48, in Boron (2003).Medical Physiology: A Cellular And Molecular Approach. Elsevier/Saunders. p. 1300
Mayo Clinic. Chronic Stress Puts your Health at Risk.
Najjar, S (2001). “Insulin Action: Molecular Basis of Diabetes”. Encyclopedia of Life Sciences (John Wiley & Sons).


Γιώργος Λιονάκης
Προηγούμενο άρθροΣε κυκλοφορία το ολοκαίνουργιο τεύχος του περιοδικού Bodybuilding & Fitness!
Επόμενο άρθροΘυροειδής αδένας (Μέρος 4)
X-Treme Stores
Η μεγαλύτερη οικογένεια fitness και αθλητικών συμπληρωμάτων διατροφής στην Ελλάδα με 54 καταστήματα σε Ελλάδα & Κύπρο.