Ο κλασικός Mαραθώνιος της Αθήνας διεξάγεται τη δεύτερη Κυριακή κάθε Νοεμβρίου και αποτελεί πόλο έλξης για ανθρώπους από όλο τον κόσμο αφού έχει ειπωθεί από πολλούς ότι είναι όνειρο της ζωής τους να τρέξουν και γιατί όχι να τον τερματίσουν.
«Ο Mαραθώνιος, στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο, καθιερώθηκε εις ανάμνηση της πορείας του άγνωστου Αθηναίου οπλίτη, ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 490 π.Χ. έτρεξε από το πεδίο της μάχης στο Μαραθώνα έως την Αθήνα για να ανακοινώσει την νίκη κατά των Περσών στη μάχη που διεξήχθη εκεί στον επίπεδο και βαλτώδη τόπο ανάμεσα στον Τύμβο και το Σχοινιά. Πρόλαβε όπως γράφεται να φωνάξει “Νενικήκαμεν” και στη συνέχεια εξαντλημένος έπεσε νεκρός. Μία μεταγενέστερη παράδοση, η οποία δεν υποστηρίζεται πειστικά από τις αρχαίες πηγές, ταυτίζει τον οπλίτη εκείνον με τον Αθηναίο ημεροδρόμο Φειδιππίδη. Άλλοι δύο δρομείς, ο Θέρσιππος και ο Ευκλής, επίσης διεκδικούν αυτή τη δόξα.» μας λέει το Wikipedia και δεν έχουμε λόγο να το αμφισβητήσουμε.
Μια διοργάνωση που έχει γίνει μια παγκόσμια γιορτή καθώς πάνω από 800 διοργανώσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο με πολλές διαβαθμίσεις δυσκολίας. Και αφού αναφέραμε τις δυσκολίες αυτό που αξίζει να αναλογιστούμε και νομίζω έχει ιδιαίτερη σημασία είναι να βάλουμε κάτω τα δεδομένα εκείνης της εποχής σε αντιδιαστολή με το σήμερα. Από τους δρόμους, την ποιότητα του τερέν δηλαδή, την μορφολογία του εδάφους, τα ανύπαρκτα υποδήματα των Αθηναίων στρατιωτών, το βάρος της πανοπλίας και φυσικά οι διατροφικές συνήθειες.
Ο Αθηναίος οπλίτης ήταν άνθρωπος της εποχής του και με τον όρο «άνθρωπος της εποχής του» εννοούμε πως σαφέστατα δεν είχε τις ανέσεις – εφόδια και την ζωή του μέσου σημερινού ανθρώπου. Εδώ και πολλά χρόνια έχουμε στη διάθεσή μας ολοένα και καλύτερα αθλητικά παπούτσια που προστατεύουν τα πέλματα των ποδιών και ταυτόχρονα συνεισφέρουν στην καλύτερη δυνατή απόδοση του δρομέα. Η αθλητική ένδυση παίζει και αυτή σημαντικό ρόλο αλλά ο ακρογωνιαίος λίθος όσων αφορά όλα τα αθλήματα είναι η επιστήμη γύρω από την τροφή μας. Σε κάθε αθλούμενο τα συμπληρώματα διατροφής παίζουν καθοριστικό ρόλο όσων αφορά τις επιδόσεις αλλά και την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού τους. 42 χιλιόμετρα είναι κατά γενική ομολογία πολλά και σίγουρα χρειάζεται μια καλή στρατηγική στη διαχείριση της ενέργειας πολλώ δε μάλλον όταν αστάθμητοι παράγοντες κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Αστάθμητοι παράγοντες όπως θερμοκρασία, επίπεδα υγρασίας αλλά και σκόνης στην ατμόσφαιρα, που σαν αποτέλεσμα έχουν, ασυναίσθητα, να απορυθμίζουν τις αναπνοές, όπου σαν ντόμινο επηρεάζει σχεδόν όλο τον μηχανισμό που καταναλώνει διαρκώς όλο και περισσότερη ενέργεια. Και αυτή η ενέργεια είναι πολύτιμη μέσα σε αυτή την κούρσα.
Ο πιο αποδοτικός τρόπος αναπλήρωσης αυτής της ενέργειας είναι τα gel υδατάνθρακα καθώς δεν εμπλέκουν σχεδόν καθόλου το πεπτικό σύστημα και η απορρόφηση γίνεται ταχύτατα. Επιπροσθέτως, η έκρηξη ενέργειας μπορεί να επιτευχθεί μέσω του εκχυλίσματος της guarana που έχει απίστευτα οφέλη συνδυαστικά με τα gel υδατάνθρακα, πράγμα που είναι εξίσου βασικό.
Τέλος, τα αμινοξέα σε υγρή μορφή πάντα. Το μυϊκό σύστημα καταπονείται και ναι μεν η ενέργεια έχει πρωταρχικό ρόλο στην κούρσα αλλά και τα δομικά συστατικά των μυϊκών ινών κλονίζονται σε βαθμό τέτοιο που πολλές φορές είναι στα όρια της κατάρρευσης. Τα αμινοξέα σε υγρή μορφή αποτελούν προστατευτικό ρόλο κατά κύριο λόγο μέσα στον αγώνα αλλά και για μετά. Ο ρυθμός απορρόφησης είναι ταχύς και ως εκ τούτου εξασφαλίζει την άμεση κάλυψη των αναγκών του μυϊκού συστήματος.
Στο παρακάτω διάγραμμα έχουμε σχεδιάσει πάνω στην κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου μια στρατηγική για την πιο αποδοτική αναπλήρωση ενέργειας σε σημεία κλειδιά.
Τα ρεκόρ σε αυτή την μοναδική διαδρομή ολοένα και πλησιάζουν τις δύο ώρες με τους Αιθίοπες και Κενυάτες να κατέχουν παραδοσιακά τα σκήπτρα αλλά εξίσου ενδιαφέρον έχουν και οι παράλληλες κούρσες των 20 χιλιομέτρων (ημιμαραθώνιος) με τους χρόνους πολλές φορές να αγγίζουν τα 70 λεπτά. Το γεγονός ότι η απόσταση είναι μικρότερη δεν σημαίνει ότι και οι ανάγκες είναι αναλογικά μικρότερες. Τουναντίον, ειδικά όταν ο δρομέας πάει για να «χτυπήσει» τον χρόνο, οι ενεργειακές ανάγκες πολλαπλασιάζονται. Gel υδατάνθρακα, Guarana και αμινοξέα είναι και πάλι πρωταγωνιστές.
Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι η κατανάλωση νερού και ηλεκτρολυτών είναι απαραίτητη και για αυτό το λόγο κάθε πέντε χιλιόμετρα υπάρχει ένας σταθμός με νερό και διάφορα ροφήματα ηλεκτρολυτών παράλληλα με τους σταθμούς πρώτων βοηθειών.
Ένας καλός ύπνος πριν τον μεγάλο αγώνα, ένα ελαφρύ πρωινό, μια σχετική προετοιμασία και τα υπόλοιπα τα λέμε στον τερματισμό!
Δείτε τα προϊόντα για τον Μαραθώνιο εδώ.