Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί ασκούμενοι που ξαναμπήκαν στα γυμναστήρια μετά από ένα μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα είναι η δύναμη στην λαβή (grip).
Είναι απόλυτα φυσιολογικό οι μεγάλες μυϊκές ομάδες να ατροφούν με μικρότερη ταχύτητα από ότι οι μικρές και αυτό μας φέρνει στην περίπτωση που οι μεγάλες μυϊκές ομάδες να μπορούν να ανταπεξέλθουν πλήρως αλλά να αποτυγχάνουν οι μικρές. Τρανό παράδειγμα οι άρσεις θανάτου.
Ας υποθέσουμε ότι ένας ασκούμενος που είναι σε φόρμα, το 100% των δυνατοτήτων του για μία επανάληψη στις άρσεις είναι 100 κιλά, μετά από ένα χρονικό διάστημα αποχής από την προπόνηση ‘’Χ’’ το 100% των δυνατοτήτων του θα είναι σαφώς μικρότερο. Ενώ οι μύες του κορμού, της πλάτης και των ποδιών έχουν την ικανότητα να σηκώσουν το φορτίο, οι μικροί μύες και οι τένοντες των χεριών που ελέγχουν την λαβή, δηλαδή οι πήχεις, δεν μπορούν να κρατήσουν τα κιλά. Σημαντικό ρόλο επίσης παίζουν ακόμα και τα δάκτυλα.
Συνεπώς το ζήτημα της προπόνησης σπάει σε δύο κομμάτια.
Το ένα λίγο έως πολύ όλοι το κατέχουμε. Συστηματική προπόνηση, συνέπεια στην ρουτίνα μας, καλή διατροφή και σωστός ύπνος. Το δεύτερο μοιραία προέρχεται από το πρώτο. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρις ότου η συστηματική, παραδοσιακή προπόνηση θα αποδώσει καρπούς. Και αυτό είναι ένα ρίσκο που κανένας δεν πρέπει να πάρει καθώς οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές όταν ένα άτομο αποφασίζει να ξαναμπεί στις προπονήσεις μετά από μια αποχή. Φανταστείτε τώρα να είστε το άτομο του παραδείγματος και από 100 κιλά να μην έχετε την δυνατότητα να σηκώσετε ούτε τα μισά. Η επόμενη προπόνηση είναι πολύ αμφίβολη και στη θέση του ενθουσιασμού του νέου ξεκινήματος έρχεται η απογοήτευση…
Η λύση!! Στοχευμένη εξάσκηση στα σημεία που σίγουρα θα είναι πιο εξασθενημένα έναντι των άλλων. Η λαβή (grip) είναι πολύ ιδιαίτερη στην εξάσκηση της.
Το καλύτερο και πιο αποδοτικό που μπορείτε να κάνετε είναι να πάρετε μια ψαλίδα χεριών (hand grip). Μέσα στην καθημερινότητα, σε ανύποπτο χρόνο, μπορείτε να την έχετε δίπλα σας και να κάνετε μερικές επαναλήψεις χωρίς ιδιαίτερη πίεση. Αλλά και στοχευμένα, τρία-τέσσερα σετ των 15 επαναλήψεων σε καθημερινή βάση είναι σίγουρα ότι θα βελτιώσει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα το grip σας.
Μια ακόμα πολύ αποδοτική μέθοδος είναι το wrist cable exerciser. Μια μικρή δοκός με σχεδιασμένες χειρολαβές στις άκρες και στη μέση ένα σχοινί που στην άκρη του έχει προσαρμοσμένο ένα «στοπ» για να υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθεί και να αυξομειώνεται κάποιο βάρος. Σε θέση πρότασης τα χέρια, οι παλάμες να «κοιτάνε» το πάτωμα και η κίνηση απλή. Τυλίγουμε και ξετυλίγουμε με αργές και προοδευτικές κινήσεις. Μια ακόμα αποτελεσματική μέθοδος – άσκηση είναι να κρεμαστείτε από το μονόζυγο για όσο περισσότερο μπορείτε. Προσοχή! Όχι να κάνετε έλξεις, παρά να μείνετε σταθεροί. Θα εκπλαγείτε όταν δείτε πόσο λίγο χρόνο κρατηθήκατε. Τέλος, οι κλασικές έλξεις στο μονόζυγο.
Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως και η εφαρμογή βοηθημάτων grip είναι πολύ σημαντική και άκρως ουσιαστική. Το Liquid grip (υγρή μορφή μαγνησίας) είναι μια πολύ καλή περίπτωση και σίγουρα θα πρέπει να το λάβετε υπόψιν σας.
Το ιδανικό θα ήταν προοδευτικά από την πρώτη επιλογή να κατευθυνθούμε στην επόμενη μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να σημειωθεί και η γρηγορότερη πρόοδος.