Το σώμα ενός αθλητή έχει αυξημένες ανάγκες, καθώς δέχεται καθημερινά μεγάλες πιέσεις κατά τη διάρκεια των προπονήσεων. Για αυτό και η σωματική αποκατάσταση είναι ένας βασικός άξονας που επηρεάζει σημαντικά τη πορεία και τις επιδόσεις ενός αθλητή/μιας αθλήτριας, καθώς σχετίζεται άμεσα με την υγεία του/της.

Η γλουταμίνη παίζει καταλυτικό ρόλο στη γρηγορότερη, ευκολότερη και πιο αποτελεσματική αποθεραπεία και αποκατάσταση του σώματος των αθλητών, καθώς περιέχεται σε όλους τους σκελετικούς μυς. Κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, τα αποθέματα γλουταμίνης των σκελετικών μυών εξαντλούνται, και τότε υπάρχει ο κίνδυνος πιασίματος, αλλά και κάποιου πιο σοβαρού μυϊκού τραυματισμού. Για τη πρόληψη αυτών, χρησιμοποιείται το συμπλήρωμα γλουταμίνης, που παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών και στην αντικαταβολική προστασία των μυών.

Πέραν αυτού του ρόλου της, η γλουταμίνη συμβάλει επιπλέον στη μεγαλύτερη παραγωγή της αυξητικής ορμόνης (HGH – Human Growth Hormone). Η ορμόνη αυτή παράγεται στη πρόσφυση του ανθρώπινου εγκεφάλου, και συνδέεται άμεσα με το ποσοστό του σωματικού λίπους. Η αυξημένη παραγωγή αυτής της ορμόνης, οδηγεί σε μεγαλύτερη λιποδιάλυση και παράλληλα μυική ανάπτυξη. Αυτή η διαδικασία είναι πολύ σημαντική, καθώς οι αθλητές στοχεύουν να έχουν αυξημένη μυϊκότητα, και ταυτόχρονα χαμηλό ποσοστό σωματικού λίπους, τα οποία συμβάλουν σε υψηλότερες επιδόσεις.

Προσωπικά ως αθλητής των 400 και 800 μέτρων του στίβου, έχω παρατηρήσει ότι η λήψη γλουταμίνης έχει τα μέγιστα αποτελέσματα στην αποκατάστασή μου, όταν λαμβάνεται πριν και μετά από προπονήσεις, ιδίως υψηλής έντασης. Αναφέρομαι στην ιδανική χρήση του συμπληρώματος, καθώς η γλουταμίνη προστατεύει τη διάσπαση των αμινοξέων κατά τη διάρκεια της προπόνησης, αλλά βοηθά και στη μυϊκή αποκατάσταση μετά τη προπόνηση.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώ το συμπλήρωμα L-Glutamine της Warrior Lab, που μπορείτε να βρείτε εδώ.

Προηγούμενο άρθροΕυχές για καλή Ανάσταση!
Επόμενο άρθροPULL UP CHALLENGE