Είμαστε λίγο πριν το 90’ για την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Euro 2020 και αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι πως αυτό το Euro θα μας μείνει αξέχαστο για πολλούς λόγους.

Πρώτος και βασικότερος, η πανδημία του κορωνοϊού, όπου το Euro παρότι λέγεται 2020, διεξάγεται το 2021. Ένας άλλος λόγος είναι αυτά που βλέπουν τα μάτια μας. Το θέαμα που προσέφεραν απλόχερα όλες οι ομάδες ανεξαιρέτως. Από την πρώτη αγωνιστική κιόλας αλλά και με το συγκλονιστικό περιστατικό του ποδοσφαιριστή της Δανίας Κρίστιαν Έρικσεν, που παραλίγο να χάσει την μάχη με την ζωή εντός του γηπέδου.

Φοβερές ανατροπές στα τελευταία λεπτά, παρατάσεις, αποκλεισμοί στα πέναλτι και πολλά γκολ! Όλα αυτά σε μια περίοδο που όλοι οι ποδοσφαιριστές διανύουν ίσως μια από τις πιο δύσκολες σεζόν σε συνδυασμό με την απουσία του κόσμου από τα γήπεδα.

Οι ανάγκες των αθλητών είναι πολύ μεγάλες αφού μετά την ολοκλήρωση αυτής της σεζόν που στην ουσία ήταν δυο σεζόν, κλήθηκαν να παίξουν σε ένα κορυφαίο πρωτάθλημα το οποίο μάλιστα δεν γίνεται μόνο σε μια χώρα αλλά σε έντεκα.  Πράγμα που το κάνει ακόμα πιο δύσκολο με τους αθλητές να κάνουν ταξίδια από το ένα μέρος στο άλλο θυσιάζοντας έτσι ώρες από την ξεκούρασή τους.

Οι τραυματισμοί πολλοί. Οι περισσότεροι αποτέλεσμα του «καψίματος» των παιχτών. Πολλοί είναι αυτοί που μπορούν να υποστηρίξουν  πως η προπόνηση των ποδοσφαιριστών δεν είναι και πολύ απαιτητική αφού το μόνο που κάνουν είναι να τρέχουν.

Αυτός ο ισχυρισμός απέχει έτη φωτός από την πραγματικότητα και θα πρέπει να το αναλύσουμε σε δύο βασικούς άξονες. Προπονητικό πλάνο και διατροφή.

Προπόνηση

Η τυπική ρουτίνα είναι πολύ δύσκολο να χωρέσει εδώ μέσα οπότε θα σταθούμε σε μερικές από τις προπονήσεις.

Οι ποδοσφαιριστές έχουν μέσα στο πρόγραμμά τους προπόνηση στίβου, αερόβιο, κλασικά βάρη, ομαδική προπόνηση με ή χωρίς την μπάλα και πολύ προπόνηση με το βάρος του σώματός τους. Η προπόνηση σε πάσες, σουτ και όλα όσα βλέπουμε στο γήπεδο που προσφέρουν το επιθυμητό θέαμα δεν ξεπερνάνε στο σύνολο τους το 40% με 45% του συνολικού προγράμματος.

Το άλλο μισό της προπόνησής τους είναι φαινομενικά άσχετο με το τελικό αποτέλεσμα.

Για παράδειγμα: Είναι γνωστό πως για να τρέξει κανείς πιο γρήγορα πρέπει εκτός από τα πόδια να γυμνάσει πολύ και το άνω μέρος του κορμιού και πιο πολύ τα χέρια. Τα χέρια παρέχουν κάποια ισορροπία στο σώμα καθώς τρέχουμε. Η κίνηση των χεριών επίσης δίνει κίνηση στα πόδια. Όσο πιο γρήγορα κινούνται τα χέρια, τόσο γρηγορότερα τρέχεις. Και για να κινηθούν πιο γρήγορα, σωστά μαντέψατε, πρέπει να είναι πιο δυνατά.

Με αυτή τη λογική λοιπόν, δουλεύουν σχεδόν όλα στην πολυσύνθετη αυτή διαδικασία.

Διατροφή  

Η διατροφή είναι πολύ συγκεκριμένη, η ποσότητα των θερμίδων που πρέπει να καταναλωθούν μεγάλη και η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής απαραίτητη.

Όλοι θα έχετε παρατηρήσει πως σε κάθε ευκαιρία που έχουν οι παίκτες κατά την διάρκεια του αγώνα πάνε κοντά στον πάγκο τους και στο επιτελείο της ομάδας, δροσίζονται καταναλώνοντας νερό και ένα ρόφημα μπλε ή κίτρινο πολλές φορές. Αυτό είναι ηλεκτρολύτες και ισοτονικά ποτά, απαραίτητα για την σωστή λειτουργία και ενυδάτωση του σώματος. Οι αθλητές θα πρέπει γενικά να περιορίσουν την πιθανότητα αφυδάτωσης κατά την διάρκεια των αγώνων προσπαθώντας να προσλάβουν υγρά με τον ίδιο περίπου ρυθμό που αποβάλλουν ιδρώτα από τον οργανισμό τους.

Πέρα από τους ηλεκτρολύτες και τα ισοτονικά, οι πολυβιταμίνες, τα αμινοξέα, η πρωτεΐνη σε σκόνη και οι υδατάνθρακες είναι τα απολύτως απαραίτητα.

Συνεπώς, όποιος και να κατακτήσει το τρόπαιο δεν θα είναι μόνος του στην κορυφή. Κάθε ένας παίκτης από τις 24 ομάδες που συμμετείχαν στην τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος έχει κατακτήσει την κορυφή και όχι άδικα.

Προηγούμενο άρθροxtr.gr – Polar- Giveway (Έληξε)
Επόμενο άρθροZMA ΓΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ