Η μεγάλη μέρα έφτασε! Είτε είναι ο πρώτος ή ο 20ος  Μαραθώνιος σου, η νύχτα πριν τον αγώνα είναι το ίδιο αγχωτική. Η προετοιμασία τελείωσε. Μέσα από χίλιες δύο δυσκολίες, κατάφερες να φτάσεις στο σημείο που ήθελες και μπράβο σου. Τώρα είναι φυσιολογικό να έχεις άγχος, νευρικότητα και επίσης φυσικό είναι να μην μπορείς να κοιμηθείς. Δεν μιλάμε εκ του ασφαλούς αφού κι εμείς έχουμε βρεθεί και εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση με σένα.

ΟΜΩΣ…
Πραγματικά αυτό που χρειάζεται είναι ηρεμία και συγκέντρωση.
Ο καλύτερος τρόπος για να νικήσετε το άγχος πριν από τον αγώνα είναι να οργανώσετε κάθε λεπτομέρεια έτσι ώστε να μην χρειάζεται να σκέφτεστε ή να αγχώνεστε για οτιδήποτε την ημέρα του αγώνα. Ξεκινήστε απλώνοντας όλα τα ρούχα και τον εξοπλισμό σας το βράδυ πριν από τον αγώνα σας.

Τα βασικά είδη περιλαμβάνουν:

– Προϊόντα κατά της τριβής, όπως το Body Glide
– Όλα τα απαραίτητα για τη συμμετοχή σας (π.χ. αριθμός συμμετοχής κτλ).
– Ενεργειακές μπάρες, τζελ, ηλεκτρολύτες.
– Smart watch με GPS (βεβαιωθείτε ότι είναι φορτισμένο και πλήρως λειτουργικό)

Θυμηθείτε τον χρυσό κανόνα: Τίποτα νέο την ημέρα του αγώνα. Ποτέ δεν ξέρεις αν τα καινούργια ρούχα ή παπούτσια θα σε πληγώσουν, οπότε μην κάνεις το λάθος να τα φορέσεις την ημέρα του αγώνα.
Ομοίως, μην δοκιμάζετε νέα ενεργειακά τζελ, μπάρες, ή αμπούλες που μόλις πήρατε στην έκθεση ή  κατά τη διάρκεια του αγώνα. Δεν ξέρετε πώς θα σας επηρεάσουν, γι’ αυτό αποθηκεύστε τα για μια μετέπειτα προπόνηση.

Καθώς πλησιάζετε την ώρα του ύπνου, αρχίστε να χαμηλώνετε σταδιακά τα φώτα.
Πριν πάτε για ύπνο, ρυθμίστε το ξυπνητήρι έτσι ώστε να ξυπνάτε νωρίς. Εάν πηγαίνετε για ύπνο αλλά δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, προσπαθήστε να μην αγχώνεστε για αυτό. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κοιμούνται καλά το βράδυ πριν τον αγώνα και είναι φυσιολογικό.

Κάποιοι μάλιστα συνηθίζουν να κάνουν ελαφρύ και χαλαρωτικό τρέξιμο την προηγούμενη μέρα του αγώνα για να διώξουν την ψυχολογική ένταση ώστε να κοιμηθούν καλύτερα, αλλά και για να νιώσουν πιο έτοιμοι και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Μετά από αυτό το χαλαρωτικό τρέξιμο, οπωσδήποτε χρειάζονται μερικές διατάσεις για να αποφύγουμε τις επιβαρύνσεις σε μύες και αρθρώσεις.

Το τελευταίο βραδινό γεύμα πριν τον αγώνα θα πρέπει να είναι ελαφρύ, χωρίς φυτικές ίνες, πλούσιο σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, όπως λίγο μαύρο ρύζι με φιλέτο κοτόπουλο, χωρίς λαχανικά.
Την ημέρα του αγώνα ένα εξίσου ελαφρύ γεύμα με υδατάνθρακα και ωφέλιμα λιπαρά (π.χ. φυστικοβούτυρο, μπανάνα, ξηρούς καρπούς) είναι μια ιδανική λύση.

Τέλος χρειάζεται πνευματική προετοιμασία. Ξεκαθάρισε στο μυαλό σου γιατί λαμβάνεις μέρος σε έναν τέτοιο αγώνα. Θέλεις να νιώσεις τη χαρά της συμμετοχής; Θέλεις να αποδείξεις πράγματα στον εαυτό σου; Θέλεις να δεις τα όρια και τις δυνατότητές σου; Θέλεις να ξεπεράσεις έναν προηγούμενο χρόνο; Οποιοσδήποτε και να είναι ο στόχος σου, φρόντισε να ξεκινάει και να καταλήγει σε σένα. Δεν χρειάζεται να αποδείξεις σε κανέναν άλλο τίποτα. Συνήθως οι γύρω σου, σε γεμίζουν άγχος και ανασφάλεια. Και αυτό είναι ο χειρότερος σύμβουλος.

Η συμμετοχή σε έναν Μαραθώνιο ή Half Marathon ή οποιοδήποτε άλλο αγώνα είναι ένας σταθμός στη ζωή σου.  Ας φροντίσεις να σου μείνει αξέχαστος.

Προηγούμενο άρθροΗ κατάλληλη ώρα για προπόνηση.
Επόμενο άρθροΠαγκόσμια Ημέρα Ύπνου 2022
Ασχολούμαι με το χώρο του γυμναστηρίου σε επίπεδο αθλούμενου από το 1987 και ως επαγγελματίας από το 1992. Μετά από αρκετά χρόνια απασχόλησης σε γυμναστήρια, το 2003 ξεκίνησα να εργάζομαι στα Χ-TREME STORES. Από το 2005 απασχολούμαι σταθερά στο X-TREME STORES Χαλανδρίου και αρθρογραφώ καθημερινά στην σελίδα τουX-TREME STORES Χαλανδρίου στο Facebook