ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΥΠΝΟΥ 2022
ή αλλιώς το πιο φυσικό μυστικό στη ζωή ενός αθλητή!

Οι αθλητές γνωρίζουν ότι η σωματική δραστηριότητα είναι ένα σημαντικό συστατικό ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Η τακτική άσκηση αυξάνει τη μακροζωία και μειώνει τους κινδύνους καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου. Η άσκηση μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο για άγχος και κατάθλιψη και μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα.

Για να αποδώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, οι αθλητές πρέπει να προετοιμαστούν σε κάθε πτυχή της ζωής τους. Προπονούνται τακτικά, τρώνε υγιεινά γεύματα και σνακ και αφιερώνουν χρόνο για ξεκούραση, αποκατάσταση και ύπνο. Είναι γεγονός ότι η βελτίωση της υγείας και σωματικής κατάστασης είναι το αποτέλεσμα μιας εξίσωσης: Προπόνηση, διατροφή, συμπληρώματα διατροφής και ξεκούραση/αποκατάσταση.

Όταν λείπει ένας κρίκος αυτής της αλυσίδας, η απόδοση πέφτει και ο τελικός στόχος απομακρύνεται. Ο ύπνος σίγουρα όχι μόνο δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά παίζει ίσως το σημαντικότερο παράγοντα αυτής της εξίσωσης!

Γιατί είναι σημαντικός ο ύπνος για τους αθλητές;
Τόσο για αθλητές όσο και για μη αθλητές, ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη συνολική υγεία και ευεξία. Όλοι χρειάζονται ύπνο για να νιώσουν ξεκούραστοι, ενεργητικοί  και να λειτουργήσουν καλύτερα  την επόμενη μέρα.

Συνολικά τα οφέλη ενός ποιοτικού ύπνου είναι:

 – Επιτρέπει την καρδιακή ηρεμία
– «Επισκευή» των κυττάρων και ιστών
– Γενικότερη μυϊκή αποκατάσταση
– Πρόληψη ασθενειών και αποθεραπεία τραυματισμών
– Ενίσχυση ανοσοποιητικού
– Έκκριση σημαντικών ορμονών (αυξητική ορμόνη)
– Μέσω της αυξητικής ορμόνης, λιποδιάλυση και μυϊκή ανάπτυξη

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο περισσότερος αλλά και ποιοτικότερος  ύπνος ωφελεί  τους αθλητές, την ανάρρωσή τους και την απόδοσή τους. Οι συστάσεις για τους αθλητές κυμαίνονται μεταξύ επτά και εννέα ωρών ύπνου κατά τη διάρκεια  της νύχτας. Οι κορυφαίοι αθλητές ενθαρρύνονται να κοιμούνται τουλάχιστον εννέα ώρες τη νύχτα και να αντιμετωπίζουν τον ύπνο με τόση σημασία όσο και με την αθλητική προπόνηση και τη διατροφή.

Οι παράγοντες που βοηθούν σε έναν ποιοτικότερο ύπνο είναι:
Δημιουργούμε ένα κατάλληλο περιβάλλον: Σκοτεινό δωμάτιο με ελάχιστους θορύβους.
Αποφυγή αλκοόλ και διεγερτικών.
Αποφυγή έκθεσης σε ηλεκτρονικές συσκευές αρκετή ώρα πριν τον ύπνο (κινητά, τηλεόραση κτλ).
Ένα ζεστό, χαλαρωτικό μπάνιο πριν.
Ένας αθλητής που ασκείται εντατικά, ειδικά τις βραδινές ώρες, είναι φυσικό να νιώσει κάποιες φορές νευρικότητα και υπερδιέγερση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κοιμηθεί σωστά. Είναι λογικό κάτι τέτοιοι και δεν πρέπει να μας ανησυχεί.

Μπορούμε να αναστρέψουμε αυτή την κατάσταση με κάποιους απλούς τρόπους:
– Προπόνηση αρκετές ώρες πριν την ώρα του ύπνου.
– Ελαφρύ γεύμα τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν τον ύπνο.
– Λήψη ειδικών συμπληρωμάτων (όχι φαρμάκων) που θα βοηθήσουν, όπως ZMA, GABA, Melatonin, σύμπλεγμα Αργινίνης-Ορνιθίνης. Τα συμπληρώματα αυτά λαμβάνονται πάντα με άδειο στομάχι και υπάρχει σοβαρός λόγος, αφού οποιοδήποτε γεύμα ανεβάζει τα επίπεδα ινσουλίνης, η οποία αναστέλλει την έκκριση της αυξητικής ορμόνης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθιέρωσε την τρίτη Παρασκευή του Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα  Ύπνου. Στόχος της συγκεκριμένης εορτής αποτελεί η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την σημασία του ποιοτικού ύπνου αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό σε περίπτωση που δεν κοιμόμαστε όσο και όπως πρέπει.

Ειδικότερα όμως για έναν άνθρωπο που γυμνάζεται και θέλει να δει σοβαρές και θετικές αλλαγές στο σώμα και την υγεία του, ο αρκετός και ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος.

Προηγούμενο άρθροΜια μέρα πριν τον Half Marathon
Επόμενο άρθροΠαγκόσμια Ημέρα Νερού
Ασχολούμαι με το χώρο του γυμναστηρίου σε επίπεδο αθλούμενου από το 1987 και ως επαγγελματίας από το 1992. Μετά από αρκετά χρόνια απασχόλησης σε γυμναστήρια, το 2003 ξεκίνησα να εργάζομαι στα Χ-TREME STORES. Από το 2005 απασχολούμαι σταθερά στο X-TREME STORES Χαλανδρίου και αρθρογραφώ καθημερινά στην σελίδα τουX-TREME STORES Χαλανδρίου στο Facebook