Από τότε που υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής, με τον τρόπο που τα ξέρουμε σήμερα, υπάρχουν οι μπάρες πρωτεΐνης και δημητριακών.
Αυτή η πρόταση είναι η απάντηση στην ερώτηση ‘’είναι καλές οι μπάρες πρωτεΐνης και δημητριακών;’’ και θα ήταν το λιγότερο άδικο να απαντήσουμε ένα ξερό ‘’ναι’’.
Στην ερώτηση όμως, εάν είναι το ίδιο ωφέλιμες με ένα κανονικό γεύμα, σίγουρα η απάντηση δεν χωρά μέσα σε δύο γραμμές.
Ένα κανονικό πλήρες γεύμα όπως συνηθίζουμε να λέμε πέρα από τις θερμίδες, που κατά μέσο όρο είναι στις 400 με 500, πρέπει να κάνουμε και μια ανάλυση – σύγκριση των θρεπτικών συστατικών (δηλαδή τα ποσοστά πρωτεΐνης, υδατάνθρακα και λιπαρών) όπως επίσης και την ποιότητα των πρώτων υλών. Είναι βέβαιο πως όλοι μας θέλουμε το καλύτερο για τον οργανισμό μας.
Πάμε να τα πάρουμε από την αρχή.
‘’Είναι προτιμότερο να καταναλώσουμε μια μπάρα πρωτεΐνης ή ένα κανονικό γεύμα;’’
Η απάντηση είναι απλή. Και τα δυο είναι καλά! Αρκεί να πληρούν τα ποιοτικά στάνταρ μας.
Και οι δύο επιλογές έχουν υπέρ και κατά.
Η μπάρα πρωτεΐνης έχει τοποθετημένο στη συσκευασία της έναν πίνακα με την ακριβή καταγραφή των θρεπτικών συστατικών της όπως επίσης και τις πηγές από τις οποίες έγινε η παραγωγή. Ένα τοστ για παράδειγμα μπορούμε να ξέρουμε σίγουρα ότι το ψωμί του είναι κατά κύριο λόγο από σιτάρι, η φέτα γαλοπούλα περίπου 15 γραμμάρια και η φέτα τυριού περιέχει 10% λιπαρά. Στο περίπου…
Από την άλλη μεριά, ένα τοστ σε σύγκριση με μια μπάρα πρωτεΐνης, είναι σαφέστατα πιο ακατέργαστο. Ότι δηλαδή τα στάδια επεξεργασίας από την αρχική μορφή των συστατικών είναι κατά πολύ λιγότερα.
Σε γενικές γραμμές, είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε την τροφή μας όσο το δυνατόν ανεπεξέργαστη γίνεται.
Συμπέρασμα: Ανάλογα την στιγμή, την περίσταση αλλά και τις διατροφικές ανάγκες έχεις την δυνατότητα να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει στα διατροφικά σου πρότυπα με έναν μικρό αστερίσκο πάντα και αυτός είναι η πρακτικότητα που παρέχεται από ένα σνακ πρωτεΐνης, όπου αυτό είναι πάντοτε διαθέσιμο.
Από άποψη θερμίδων οι διαφορές είναι ελάχιστες, αλλά αυτό εξαρτάται από το σνακ που θα διαλέξεις, όπου με αφορμή αυτό πάμε στο δεύτερο ερώτημα.
‘’Είναι όλες οι μπάρες πρωτεΐνης το ίδιο;’’
Ποικιλία.
Ας χρησιμοποιήσουμε πάλι το προηγούμενο παράδειγμα με το τοστ. Είναι κανένα τοστ ίδιο με το προηγούμενο που έφτιαξες; Όχι! Αφήστε που την ώρα που φτιάχνουμε το τοστ μας, νομοτελειακά θα κλέψουμε και μια μικρή μικρή δαγκωματιά από λίγο τυρί με γαλοπούλα… Ας το παραδεχτούμε… Με τις μπάρες δημητριακών και πρωτεΐνης σε αυτό το κομμάτι μπορείς να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Αν επιλέξεις την ‘’Χ’’ μπάρα ξέρεις ότι και οι επόμενες 100 θα είναι ακριβώς το ίδιο. Και το καλό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι υπάρχου απίστευτα πολλές επιλογές! Έχεις την δυνατότητα να διαλέξεις ανάμεσα σε ατελείωτες γεύσεις, πρωτεϊνικό προφίλ, θερμιδικό προφίλ, να έχει λίγη έως και καθόλου ζάχαρη και πάει λέγοντας.
Και με αυτό πάμε στις παγίδες. Πολλά από αυτά τα σνακ περιέχουν μέσα αρκετή ζάχαρη και λιπαρά ούτως ώστε να boost-άρουν την γεύση. Αυτό δε αποτυπώνετε πλήρως στον πίνακα των διατροφικών συστατικών καθώς ναι μεν αναγράφονται οι ακριβείς δοσολογίες και θερμίδες, αλλά δεν είναι κοινή γνώση το τι επιφέρει η ζάχαρη και τα κορεσμένα λιπαρά στον οργανισμό μας. Πόσο μάλλον από ένα προϊόν το οποίο θεωρητικά είναι κατασκευασμένο για να είναι μια υγιεινή εναλλακτική για τις στιγμές που δεν έχεις χρόνο να προετοιμάσεις ένα δικό σου γεύμα. (Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι κανένα συμπλήρωμα διατροφής δεν μπορεί να υποκαταστήσει μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή)
Συμπέρασμα.
Όλες οι επιλογές είναι καλές όταν πληρούν τις προϋποθέσεις και τα στάνταρ που βάζουμε εμείς. Είτε αυτό είναι ένα τοστ, είτε πρόκειται για ένα σνακ πρωτεΐνης, είτε για οτιδήποτε άλλο. Εάν θέλουμε να ξέρουμε τι τρώμε, οφείλομε και να αφιερώσουμε και λίγο χρόνο διαβάζοντας τα συστατικά των προϊόντων και να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες επιλογές που θα ταιριάζουν στον τρόπο ζωής – διατροφής μας.
Θα κλείσουμε αυτήν την αναφορά στα μικρά σνακ – ενδιάμεσα γεύματα, που θεωρούμε πως είναι η χρυσή τομή σε αυτό το ζήτημα. Να παρασκευάσουμε μόνοι μας τις μπάρες πρωτεΐνης με την παρακάτω συνταγή.
– 150 γρ. βρώμη ή αλεύρι ρυζιού
– 150 γρ. σκόνη πρωτεΐνης (κατά προτίμηση whey)
– 2 κ.σ. κακάο (ιδανικά αποβουτυρωμένο)
– 40-50 γρ. ξηροί καρποί ελαφρώς σπασμένα
– 180-200 ml. γάλα
– 150-170 γρ. φυστικοβούτυρο
– 2 κ.σ. μέλι
– 2 αυγά
– 100 γρ. κουβερτούρα (προαιρετικά)
Κατά προσέγγιση το τελικό αποτέλεσμα θα έχει 3240 θερμίδες, συνεπώς μπορούμε να ορίσουμε εμείς το κάθε κομμάτι πόσες θερμίδες θα έχει.
Σε ένα μπολ τοποθετούμε την βρώμη (ή το αλεύρι ρυζιού), την σκόνη πρωτεΐνης, τους ξηρούς καρπούς και τα αυγά.
Σε ένα άλλο μπολ τοποθετούμε το φυστικοβούτυρο και το μέλι και το ζεσταίνουμε έτσι ώστε να ρευστοποιηθεί (με μπεν-μαρι ή στο φούρνο μικροκυμάτων). Αφού ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθεί το βάζουμε στο πρώτο μπολ και έπειτα ρίχνουμε σιγά-σιγά το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα σφικτό μείγμα.
Σε ένα μικρό ταψί ψεκάζουμε λίγο λάδι (για να μην κολλήσει το μείγμα) ή στρώνουμε μια λαδόκολλα.
Προαιρετικά σαν τελευταίο βήμα λιώνουμε την κουβερτούρα και την απλώνουμε από πάνω.
Τοποθετούμε στο ψυγείο έως ότου παγώσει και γίνει στέρεο και μετά το κόβουμε σε μέγεθος και σχήμα που επιθυμούμε.