Η κατανάλωση ιχυελαίου μέσω των τροφών αλλά και συμπληρωμάτων έδειξε πως μειώνει τη θνησιμότητα σε σχέση με διατροφές που δεν περιέχουν μεγάλη λήψη των ωφέλιμων ω-3 λιπαρών οξέων. Αμερικάνοι επιδημιολόγοι απ΄ το American Fred Hutchinson Cancer Research Center, δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στα οποία φάνηκε ότι η κατανάλωση ωμέγα 3 μείωσε τη θνησιμότητα από καρκίνο κάτα 1/4.
Η έρευνα
Οι ερευνητές μελέτησαν 70.495 Αμερικάνους την διετία 2000-2002 και οι οποίοι ήταν ηλικίας 50-76. Το 2006 ανέλυσαν ξανά τα στοιχεία τους κοιτάζοντας ποιοι συμμετέχοντες πέθαναν. Στην αρχή της έρευνας οι συμμετέχοντες έδωσαν στοιχεία για την διατροφή τους και για το πόσα ωμέγα 3 κατανάλωναν μέσω τροφών και μέσω συμπληρωμάτων σε κάψουλες.
Τα αποτελέσματα
Η χρήση ωμέγα 3 λιπαρών μέσω κάψουλας έδειξε ότι μείωσε τη θνησιμότητα. Αλλά οι διαφορές μεταξύ των γκρουπς δεν ήταν στατιστικά ιδιαίτερα υψηλές.
Η επίδραση της λήψης ωμέγα 3 λιπαρών μέσω ψαριών όπως ο σολομός και το σκουμπρί όμως, ήταν μεγαλύτερη και στατιστικά οι διαφορές κρίθηκαν αξιοσημείωτες.
Αυτό συνέβη λόγω του ότι οι συμμετέχοντες είχαν ήδη ένα υψηλό ημερίσιο ποσοστό σε ωμέγα 3 κι έτσι οι κάψουλες δεν βοήθησαν περαιτέρω, παρ’όλο που είχαν κάποια επίδραση.
Σημασία έχει πως σύμφωνα με τα παραπάνω ευρήματα, όσο υψηλότερη είναι η λήψη ιχθυελαίου μέσω τροφών και συμπληρωμάτων, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος θνησιμότητας.
Καρκίνος
Αντίστοιχη μείωση στη θνησιμότητα από καρκίνο σημειώθηκε από την υψηλή κατανάλωση ωμέγα 3 λιπαρών. Στην έρευνα υπήρχαν συμμετέχοντες που (απ’ όσο ήταν σε θέση να γνωρίζουν) δεν είχαν καρκίνο στην αρχή της έρευνας, αλλά και συμμετέχοντες που είχαν ήδη ιστορικό καρκίνου στην αρχή της έρευνας. Και ναι, οι διαφορές ήταν στατιστικά σημαντικές όπως βλέπετε παρακάτω:
Καρδιαγγειακές παθήσεις
Στους συμμετέχοντες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες ιχθυελαίου, επίσης παρατηρήθηκε μείωση στην θνησιμότητα από καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά η επίδρασή τους δεν ήταν ιδιαίτερα δυνατή.
Συμπέρασμα
“Παρατηρήσαμε στην έρευνά μας ότι η υψηλή κατανάλωση ωμέγα 3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων μακράς αλύσου μέσω τροφών και συμπληρωμάτων, μείωσε τη θνησιμότητα γενικότερα αλλά και τη θνησιμότητα από καρκίνο ειδικότερα” κατέληξαν οι ερευνητές. “Τα αποτελέσματα ως προς τη γενική θνησιμότητα επιβεβαιώνονται από τα περισσότερα ευρήματα, ενώ γι αυτήν από τον καρκίνο χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερες μελέτες”.
Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την αμερικάνικη κυβέρνηση.