Οι αθλητές, ακόμα και οι πιο έμπειροι, θα πρέπει να αλλάξουν λίγο τις συνήθειές τους όσον αφορά στις πιέσεις πάγκου. Ίσως συγκλονιστεί ο εγωισμός τους βέβαια, αλλά αυτό είναι άσχετο.

Οι τυπικές πιέσεις πάγκου, η μορφή που τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται τουλάχιστον, δεν είναι άσκηση για το στήθος. Είναι περισσότερο μια βασική μεν άσκηση αλλά κυρίως πολυαρθρική, η οποία εντάσσει τους ώμους, τους τρικέφαλους και το στήθος. Ανάλογα με την προσωπική ανατομία, την αυστηρότητα στην κίνηση και την συνολική μυϊκή ανάπτυξη του καθενός, οι μύες αυτοί συμβάλλουν λιγότερο ή περισσότερο στην πίεση.

Που σημαίνει ότι πολλές φορές η διέγερση του στήθους είναι σχεδόν μηδενική. Οι νεότεροι αθλητές που διδάχθηκαν λάθος την πίεση πάγκου, ξέρουν καλά τι εννοώ.

Όμως, οι κλασικές πιέσεις πάγκου, μάς επιτρέπουν να φορτώσουμε πολλά κιλά στην μπάρα. Κι αυτό σημαίνει πολλά για τις μικρές κοινότητες των γυμναστηρίων και ακόμα περισσότερο για τα social media.

Αν κάποια στιγμή θελήσεις να ρίξεις τον εγωισμό σου, να γυμναστείς σοβαρά και να αναπτύξεις το στήθος σου, τότε συνέχισε να διαβάζεις αυτές τις γραμμές.

Η πραγματική πίεση πάγκου χρειάζεται ένα λίγο μεγαλύτερο άνοιγμα στα χέρια και, κυρίως, το να χαμηλώνουμε την μπάρα όχι στο στέρνο, αλλά στον λαιμό. Δεν είναι λογικό; Έτσι θα δημιουργηθεί, μεγαλύτερη έκταση, μεγαλύτερη διέγερση και μεγαλύτερη ανάπτυξη στους θωρακικούς μυς. Και το απίστευτο είναι ότι θα το καταλάβεις από την πρώτη κιόλας επανάληψη.

Όταν χαμηλώνουμε  τη μπάρα στον λαιμό  με τους αγκώνες  ανοιχτούς, διεγείρονται οι θωρακικές ίνες κατά μήκος των γραμμών του άξονά τους. Έτσι, μπορούμε να καταλάβουμε  την υπέρτατη ενεργοποίηση όλων των ινών στο άνω, μεσαίο και κάτω τμήμα των μυών του στήθους. Επιπλέον, υπάρχει λιγότερη εμπλοκή/ενεργοποίηση των πρόσθιων τμημάτων των δελτοειδών,  τα οποία  συνήθως εμπλέκονται υπερβολικά κλασικές πιέσεις.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ;

Δύο είναι τα μειονεκτήματα:

Το πρώτο είναι το ότι θα αναγκαστείς να φορτώσεις λιγότερα κιλά, γιατί η άσκηση είναι σαφώς πιο δύσκολη και απαιτητική.

Το δεύτερο μειονέκτημα, το οποίο το σέβομαι, είναι ότι υπάρχει φόβος, γιατί η μπάρα κατεβαίνει προς το λαιμό και φοβάσαι ένα ατύχημα. Όμως δεν πρέπει να σε απασχολεί κάτι τέτοιο, αφού η μπάρα δεν πρόκειται να πέσει πάνω στο λαιμό (εκτός και αν την αφήσεις). Η λύση είναι απλή: είτε βάζεις ένα φίλο σου να προσέχει και να σε βοηθάει στις τελευταίες επαναλήψεις, είτε ακόμα πιο απλά κάνεις πίεση πάγκου στη μηχανή Smith για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο (και στη θέση του).

Οι πιέσεις πάγκου με αυτό, τον σωστό τρόπο, λέγονται GUILLOTINE PRESS (από τις γκιλοτίνες) και είναι 100% αποτελεσματικές. Έτσι τις έκαναν οι παλιότεροι αθλητές κι έτσι πρέπει να διδάσκονται στα γυμναστήρια.

Προηγούμενο άρθροFLEXIT: Ο απόλυτος σύμμαχος για τη προστασία των αρθρώσεων.
Επόμενο άρθροΠως να επιλέξεις έναν διάδρομο γυμναστικής
Γιάννης Μπούρας
Ασχολούμαι με το χώρο του γυμναστηρίου σε επίπεδο αθλούμενου από το 1987 και ως επαγγελματίας από το 1992. Μετά από αρκετά χρόνια απασχόλησης σε γυμναστήρια, το 2003 ξεκίνησα να εργάζομαι στα Χ-TREME STORES. Από το 2005 απασχολούμαι σταθερά στο X-TREME STORES Χαλανδρίου και αρθρογραφώ καθημερινά στην σελίδα τουX-TREME STORES Χαλανδρίου στο Facebook