Ίσως είναι το πιο διαδεδομένο όργανο γυμναστικής για άσκηση στο σπίτι μαζί με τους διαδρόμους.
Με ποια κριτήρια όμως γίνεται η αγορά του ποδηλάτου και πόσα είδη υπάρχουν;
Ας ξεκινήσουμε από τα θετικά του στατικού ποδηλάτου:
–   Πιάνει πολύ λιγότερο χώρο σε σχέση με έναν διάδρομο γυμναστικής
–  Είναι αθόρυβο και εύκολο στην χρήση για οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ή και της νύχτας
–   Είναι εύκολο στη μετακίνηση
–   Βοηθάει πολύ στην διατήρηση της φυσικής κατάστασης του ασκούμενου αφού εξομοιώνει με μεγάλη επιτυχία τις πραγματικές συνθήκες με ένα ποδήλατο δρόμου
Αρνητικά:
–   Μπορεί να πιάνει πράγματι λίγο χώρο αλλά σε σχέση με τον διάδρομο είναι λιγότερο εργονομικό αφού δεν έχει κάποιο σύστημα αναδίπλωσης ή κάτι τέτοιο. Συνεπώς αν υπάρχει ζήτημα χώρου σίγουρα μετά την άσκηση θα χρειαστεί μετακίνηση στο σημείο αποθήκευσης. Αυτό βέβαια είναι πολύ εύκολο!

Ας δούμε τώρα τις κατηγορίες!
1.  Το πιο κλασικό και γνωστό στατικό ποδήλατο είναι το μαγνητικό. Η αντίστασή του αλλάζει με έναν μοχλό που μετακινεί τον μαγνήτη πιο κοντά ή πιο μακριά από τον δίσκο περιστροφής πραγματοποιώντας διαφορές στην αντίσταση (σκληρή ή μαλακή).
Η χρήση του είναι απλή και θα λέγαμε ότι είναι κυρίως για αερόβια και παρατεταμένη άσκηση ανάλογα με τις αντοχές του καθενός. Βοηθάει στην καλή φυσική κατάσταση και στην απώλεια λίπους.
2.   Μία κατηγορία πάνω είναι τα ηλεκτρομαγνητικά. Η φιλοσοφία είναι ίδια με μόνη διαφορά ότι η αντίσταση αλλάζει μέσω της οθόνης και η μονάδα μέτρησης της αντίστασης είναι σε watt. Έχει προγράμματα προπόνησης διαβαθμισμένης δυσκολίας και επιλέγονται από την οθόνη. Συνήθως είναι πιο στιβαρές κατασκευές ώστε να αντέχουν μεγαλύτερη επιβάρυνση από τον ασκούμενο.
3.   Τα καθιστά ποδήλατα είναι μια σχετικά νέα κατηγορία στον χώρο και τα οφέλη τους είναι πραγματικά πολλά για κάποιον που δεν είναι συνηθισμένος στην στάση του ποδηλάτου ενώ ταυτόχρονα ενδείκνυνται για την αποκατάσταση από τραυματισμούς.
Το κάθισμα του είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μην επιβαρύνει την μέση και το βάρος να μοιράζεται κατά μήκος του ποδηλάτου. Με αυτόν τον  τρόπο η άσκηση γίνεται πιο ξεκούραστη και πιο ευχάριστη.
4.   Ίσως το πιο δυνατό στατικό ποδήλατο και ότι πιο κοντά στην ποδηλασία δρόμου, είναι τα ποδήλατα τύπου “spinning”. Ο σχεδιασμός του και η κατασκευή του σε προκαλούν να φτάσεις τα όριά σου σε κάθε προπόνηση! Είναι το μόνο ποδήλατο στο οποίο μπορείς να κάνεις την προπόνηση που θα έκανες στον δρόμο, στο σπίτι σου. Γι’ αυτό άλλωστε και πολλοί ποδηλάτες προτιμούν την συγκεκριμένη κατηγορία για κάποιες προπονήσεις τον χειμώνα. Αντέχει το ορθοπέταλο, το σπριντ, την προπόνηση αντοχής και την διαλειμματική!

Ας δούμε τώρα πιο ποδήλατο ταιριάζει στις ανάγκες σου και πως θα γίνει η επιλογή.
Το καλύτερο θα ήταν να επισκεφτείτε ένα κατάστημα X-TREME STORES για να έχετε μια εικόνα από τα ποδήλατα από κοντά αλλά και να τα δοκιμάσετε! Πολλές φορές τα χαρακτηριστικά που φαίνονται στην περιγραφή δεν φτάνουν και οι φωτογραφίες κάνουν τα ποδήλατα να μοιάζουν.
Πολλοί εσφαλμένα κατατάσσουν τα ποδήλατα ανάλογα με το βάρος του χρήστη και όχι με το ύψος. Είναι απαραίτητο η στάση του σώματος να είναι σωστή για να μην υπάρχουν τραυματισμοί. Βεβαίως και το βάρος του ποδηλάτου παίζει σημαντικό ρόλο για την χρήση που θα γίνει και πράγματι είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει αλλά ταυτόχρονα είναι και μεταβλητό.  Σε κάθε περίπτωση, η άποψή μας είναι, κάποιος που ξεπερνάει τα 110-120 κιλά να επιλέξει διάδρομο γυμναστικής για να μην επιβαρύνεται το σώμα του.

Τέλος, η δραστηριότητα του καθενός είναι πολύ βασικό ζήτημα. Με βάση τις κατηγορίες που αναλύσαμε παραπάνω, πρέπει να επιλέξεις το κατάλληλο ποδήλατο για εσένα.
Η επίσκεψη σε ένα κατάστημα X-TREME STORES θα έχει σαν αποτέλεσμα να έχεις πάρει όλες τις πληροφορίες για αυτό που χρειάζεσαι!
Καλές προπονήσεις!

Προηγούμενο άρθροΆκου το σώμα σου
Επόμενο άρθροΤο Grip
Γιώργος Λυπηρίδης
Υπεύθυνος καταστήματος Βέροιας